Rejser til Andorra

Andorra, et af Europas mindste lande, ligger oppe i Pyrenæerne mellem Frankrig og Spanien. Denne lilleputstat er udover smukke bjerglandskaber kendt for sine charmerende, gamle landsbyer, skisportssteder og ikke mindst for mange butikker. Andorra er ikke medlem af EU og derfor toldfrit område, hvilket har gjort landet til et shopping-mekka.

Som det eneste land i verden har Andorra catalansk som det eneste officielle sprog. De fleste taler dog også spansk, ligesom både fransk og portugisisk er ganske udbredt. På hoteller, restauranter og lignende kan du normalt også fint begå dig på engelsk, men vær forberedt på, at det derudover ikke er mange indbyggere, som taler engelsk.

Størstedelen af de omkring 77.000 indbyggere bor i hovedstaden Andorra la Vella. Den ligger i den sydlige del af landet i 1050 meters højde, hvilket gør den til Europas højeste beliggende hovedstad. Sammen med den østlige forstad Escaldes Engordany modtager den i løbet af året millioner af besøgende. Der er dog især spaniere fra Barcelona og andre nærliggende byer, som rejser på en-dags-ture til Andorra la Vella for at udnytte de billige priser. Særligt langs Avinguda Meritxell finder du et væld af butikker, der kan dække næsten ethvert shoppe-behov.

Mens det næsten altid summer af liv inde i centrum af den lille hovedstad, er der en anden mere fredelig landsbyatmosfære blot få kilometer derfra. Det gælder for eksempel i den middelalderlige Sant Vicenç d'Enclar vest for hovedstaden. Her kan du blandt andet se Andorras ældste kirke. Fortsætter du vestpå langs La Valira-floden finder du det spændende arkæologiske område Roureda de La Margineda med spor efter Andorras første indbyggere.

Hvem vil kunne lide Andorra?

Det er ikke kun for at shoppe løs, at du skal rejse til Andorra. Udover billige priser på mærkevarer er der da også mange som rejser hertil for at nyde den smukke natur og landskaberne, der både sommer og vinter indbyder til en aktiv ferie.

Der er over 100 skilifter i Andorra, som betjener 300 km pister. Så rejser du hertil om vinteren, er det oplagt at spænde skiene på. Andorra noget for alle skiløbere uanset niveau. Tilsvarende er der om sommeren masser af muligheder for at tage på vandreture. Her er markerede stier af forskellige længder og sværhedsgrader, som fører dig rundt mellem billedskønne dale, spektakulære udsigtspunkter og rustikke middelalderlandsbyer.

Trænger du bare til at forkæle ømme muskler efter en lang dag med shopping eller aktiviteter i bjergene, kan du besøge Europas største spa-center, Caldea, i Escaldes Engordany. Her er både afdelinger for familier med børn og voksne.

Hvornår skal man rejse til Andorra?

Andorra er en destination, der kan besøges hele året rundt. Beliggenheden oppe i bjergene betyder, at det sjældent bliver så hedt i Andorra som nede ved middelhavskysten. Selv midt på sommeren er temperaturen derfor normalt behagelig og ikke for høj til aktiviteter. Maj til september er generelt en god periode for sommerrejser til Andorra. På grund af bjergklimaet falder foråret forholdsvist sent, så i juni blomstrer naturen stadig.

Selvom der er en del skiturisme, er vinteren lavsæson for rejser til Andorra. Der er dog som regel mange besøgende mellem jul og nytår.

Hoteller i Andorra