Rejser til Kalopanayiotis

Kalopanayiotis er den første landsby, du møder på vej op i den stedsegrønne Marathasa-dal på de nordlige skråninger af Troodos-bjergkæden. Dette er det mest bjergrige område på Cypern og et af de mest naturskønne. Selve landsbyen betragtes af mange som en af de smukkeste på øen og er unægtelig utroligt charmerende med sine rustikke stenhuse og brostensbelagte gader.

Kalopanayiotis blev etableret helt tilbage i det 11. århundrede. Man kan da også næsten få på fornemmelsen, at man befinder sig i et levende museum her. Mange af byens gamle huse, som er bygget i den traditionelle stil, er ikke overraskende erklæret for bevaringsværdige af myndighederne. Med økonomisk EU-støtte har man gradvist restaureret dem og dermed givet byen nyt liv som et attraktivt rejsemål. På en rejse til Kalopanayiotis får du en helt anden oplevelse af Cypern, end hvis du slår dig ned i den moderne badeby ved kysten.

Takket være den nænsomme restaurering fremstår byen meget velholdt med dens oprindelige stemning intakt. Du går desuden ikke på kompromis med komforten på en rejse til Kalopanayiotis. Faktisk er den lille by blevet kendt som en af de mest anerkendte spa-destinationer på Cypern. Faktisk har den lokale varme kilde helt siden Antikken været udnyttet til kurbade. Selv uden at forkæle dig selv med et kurbad, vil du automatisk slappe af og glemme den stressende hverdag, på rejsen til Kalopanayiotis.

Seværdigheder og oplevelser

På den østlige side af Setrachos-floden overfor den gamle bymidte ligger Saint John Lampadistes-klosteret. Det er sammen med otte andre kapeller i Troodos-bjergkæden optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Der bor ganske vist ikke længere munke på klosteret i Kalopanayiotis, men det er alligevel et besøg værd.

Udover ferieboliger og hoteller huser de gamle bygninger i Kalopanayiotis også en håndfuld restauranter,  vinbarer og en butik med lokale delikatesser. Så i princippet kan du blive hele ferien i denne lille oase af en bjerglandsby, hvis du ønsker. De fleste som rejser hertil, bruger dog også byen som base for udflugter. De omkringliggende bjerge byder på utallige muligheder for spændende vandreture med fænomenale udsigter.

Selvom det kræver en del, lidt langsommelig bjergkørsel, kan det også varmt anbefales at tage på længere udflugter til bjergkædens andre byer og seværdigheder. Dertil kommer, at den delte hovedstad, Nicosia, med både en tyrkisk og en græsk bydel, ligger bare omtrent en times kørsel væk. Den er et oplagt mål for en dagstur, hvor der både bliver tid til sightseeing og udforskning af byens mange små butikker, caféer og taverner. Eventuelt også en tur over FNs ingenmandsland til den nordlige, tyrkiske side af byen.

Der er omkring 112 kilometer (ca. 1½ time i bil) fra Larnaca Lufthavn til Kalopanayiotis. Du kan også vælge at bestille en rejse med fly til den internationale lufthavn ved Pafos, men køretiden er dog omtrent den samme, da der er mere bjergkørsel derfra.

Rejser til Cypern

Læs mere om Cypern og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Cypern her

Hoteller i Kalopanayiotis