Rejser til Færøerne

Det lyder måske som en banal floskel, men Færøerne er et rejsemål som intet andet. De 18 vulkanske, grønne øer, der udgør Færøerne, rejser sig dramatisk op af det mørkeblå hav langt ude i Atlanten. Her kan du opleve lyden af stilhed og frisk luft, som få andre steder på Jorden. Landskaberne fremstår rå og uspolerede på en måde, vi sjældent oplever herhjemme.

De utallige får, du ser rundt om på de frodige fjeldsider, vidner om Færøernes historie som bondesamfund. I dag er det dog kun nogle ganske få procent af færingerne, som lever af landbrug. Mange af fårene tilhører således fritidslandbrug i bygderne. Landets økonomi hviler i langt højere grad på fiskeriet omkring øerne - inklusiv det indbringende lakseopdræt. De senere år har man dog prioriteret at give økonomien flere ben at stå på, blandt andet i form af turisme.

Sammenlignet med sin nordatlantiske nabo, Island, har turismen på Færøerne dog endnu ikke gennemgået en lige så eksplosiv udvikling. Måske er det derfor, at du her stadig vil kunne opleve det behagelig langsomme tempo og færingernes gæstfrie, tilbagelænede livsstil.

Populære seværdigheder

Det er især for at opleve den utrolige natur og de fantastiske landskaber, at flere og flere i disse år rejser til Færøerne. De stejle klipper, der rejser sig næsten naturstridigt op af det dybblå hav, er ulig noget de fleste af os har set før.

Den smukke natur og de storslåede, grønne landskaber kan du udforske på hesteryg, på vandreture eller i båd. Trods den udfordrende geografi er desuden en velfungerende infrastruktur på Færøerne, som betyder, at du nemt selv kan rejse rundt i lejebil. Mange af øerne er forbundet af tunneler. Den nyeste og længste af disse, Eysturoyartunnilin (Østerø-tunnelen) som forbinder de to største øer, Streymoy med hovedstaden Thorshavn ligger, og Eysturoyar, har sågar en rundkørsel undervejs.

Uanset hvilken af de 18 øer, du besøger på din rejse til Færøerne, er der noget at se og opleve. I Thorshavn skal du naturligvis gå en tur ud på den lille tange, Tinganes, der deler havnen i to og huser den gamle bydel med de charmerende sorttjærede træhuse fra 1800-tallet. Hovedstaden er landets kulturelle centrum. Her kan det for eksempel anbefales at lægge vejen forbi nationalmuseet med en stor samling af færøsk billedkunst og smukke bronzeskulpturer.

Der venter dig dog også spændende kulturelle oplevelser ude i de mange mindre bygder. I Kirkjubøur, der ligger blot et kvarters kørsel syd for hovedstaden, kan du for eksempel se Magnuskatedralen, Sankt Olav Kirke og kongsgården, der hører til blandt de vigtigste historiske seværdigheder på Færøerne.

På dine ture rundt på øerne vil komme gemmen talrige hyggelige bygder. Det vil dog nok især være naturscenerier, som vil gøre størst indtryk. Du vil se brusende vandfald og høje klippeskrænter, der rejser sig næsten lodret op af havet. Ude på Mykines, den vestligste af øerne, kan du for eksempel opleve et rigt fugleliv, der inkluderer de charmerende lunder (også kaldet søpapegøjer) og store suler.

Hjem til en færing

Der bor knap 53.000 mennesker på de 17 beboede øer. Førstehåndsindtrykket af færingerne er ofte, at det er et lidt reserveret folkefærd, som ikke har let til small tak med fremmede. Samtidig er færingerne dog med rette stolte af deres land og ivrige efter at vise dets bedste sider frem for besøgende turister. Så kan du selv overvinde den første generthed, kan det varmt anbefales at tage kontakt til de lokale - du ved aldrig, om det fører til en af rejsens største oplevelser. Der undervises i dansk i folkeskolen fra en tidlig alder, så sproget er sjældent et problem.

Den bedste måde at komme tæt på en ny kultur er at blive inviteret indenfor hjemme hos en lokal. Det kan du blive på en rejse til Færøerne. På de fleste af øerne har man således et koncept, Heimablídni, hvor du (mod betaling) kan nyde et lækkert, lokalt måltid hjemme hos en færing. Nogle steder kan du bestilles besøget ved selv at kontakte værterne, mens andre kan bookes gennem det lokale turistbureau, som kender udvalget i området.

Det færøske køkken

Ved første øjekast ligner det færøske landskab ikke et, der kan danne grundlagt for et spændende køkken. Korn og grøntsager, som ikke nemt kan dyrkes i det færøske klima, har da heller ikke traditionelt spiller nogen særlig rolle i det traditionelle færøske køkken. I stedet har grundstammen været sæsonbestemte fisk og skaldyr, de mange lam og rodfrugter.

Nu til dags, hvor det er blevet lettere at importere fødevarer fra udlandet, spiser man dog på den nordatlantiske øgruppe i vid udstrækning mange af de samme ting, som i de øvrige nordiske lande. Men søger du autentiske kulinariske oplevelser med helt nye smage, kan du næsten med garanti få dit ønske opfyldt på en rejse til Færøerne.

Særligt i Thorshavn er der et overskueligt, men fint udvalg af restauranter og caféer. Det er dog ikke ret mange af dem, som har de helt traditionelle færøske specialiteter på menuen. Der er steder her og andre steder på øerne finde steder, hvor du kan smage skærpekød og ræst (fermenteret og lufttørret fisk og får). I Thorshavn har for eksempel en af de nyeste restauranter, Ræst, netop specialiseret sig i det traditionelle færøske køkken. Restauranten finder du nede ved havnen i den gamle bydel.

Vejret på Færøerne

Det sker, at der er varme sommerdage på Færøerne (rekorden er 26 grader), men forvent det ikke. Den gennemsnitlige sommertemperatur er 13 grader, mens den om vinteren ligger omkring 3 grader.

Hele året er vejret generelt meget omskifteligt på Færøerne på grund af beliggenheden ude i Nordatlanten. Vejret kan således skifte fra at være strålende solskin til tæt tåge, sne eller regn på få minutter. Du vil desuden opleve, at selvom der er solskin på den ene side af fjeldet, kan det meget vel regne på den anden. Det er ikke usædvanligt med sne, men klimaet er mildt, så selv midt på vinteren bliver den sjældent liggende ret længe.

Går rejsen til Færøerne, bør du med andre ord pakke, så du har tøj til lidt af hvert. Godt vand- og vindtæt overtøj er især et must, hvis du planlægger at udforske den fantastiske natur.

Bestil en billig rejse til Færøerne nu!

Du kan sejle eller flyve til Færøerne. Det er dog en lang sejltur, så de fleste foretrækker flyveturen, som tager blot et par timer.  Lufthavnen, som ligger på øen Vágar, har flere daglige forbindelser til København eller Billund, og der flyves typisk flere gange om dagen. Der er tunnelforbindelse fra Vágar til Streymoy, så det er nemt at komme videre fra lufthavnen til Thorshavn med bus eller i lejebil.

I søgemaskinen her på Solfaktor kan du nemt finde de billigste flybilletter og kombinere med hoteller. Bestiller du en rejse til Færøerne med både fly og ophold, er du naturligvis dækket af både pakkerejseloven samt rejsegaranti.

God rejse!

Hoteller på Færøerne

Populære hoteller på Færøerne

Færøerne, Thorshavn
7,7
Godt
451 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 46 km
  • Afstand til centrum: ca. 200 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Færøerne, Thorshavn
8,7
Meget godt
710 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 44 km
  • Afstand til centrum: ca. 3 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Færøerne, Thorshavn
9,1
Fabelagtigt
676 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 45 km
  • Afstand til centrum: ca. 1 km
  • Internetadgang/Wi-Fi