Rejser til Thorshavn

Thorshavn er den perfekte base at have på en rejse til Færøerne. Hovedstaden, som på færøsk skrives Tórshavn, byder desuden i sig selv på mange spændende oplevelser med museer, gallerier samt ikke mindst øgruppens bedste butiks- og restaurantliv.

Thorshavn og Færøerne ligger lidt for sig selv i den nordlige del af Atlanterhavet omtrent midtvejs mellem Island og Norge. Det er en lille øgruppe bestående af 18  øer af vulkansk oprindelse, der er adskilt af smalle sunde og fjorde. Men lad dig ikke snyde af Færøernes på papiret ganske beskedne størrelse (kun lidt større end svenske Øland) for her venter dig nogle af Europas mest storslåede landskaber og unikke kulturoplevelser.

Synet af stejle, grønne fjeld, der rejser sig fra det blå Atlanterhav, vil gang på gang tage pusten fra dig. Dertil kommer mødet med de lokale og den spændende kultur i de små bygder og inde i hovedstaden Thorshavn.

Oplevelser i Thorshavn

På Færøerne er havet aldrig langt væk. Thorshavn er som navnet antyder da også en havneby, som stadig er et vigtigt omdrejningspunkt for livet i byen. Nede i havnen ligger både lystbåde, fiskerbåde og fragtskibe, så sætter du dig på en af caféerne nær kajen, er der altid noget at se på.

Kort gang herfra finder du Thorshavns idylliske gamle bydel med helt smalle gader og stier, der snor sig mellem de sorte træhuse med græs på taget. Her mødte det færøske parlament første gang i år 825, og regeringen bruger stadig nogle af kvarterets bygninger.

Bagefter kan du slentre længere op til Thorshavns mest popoulære handelsgade, Niels Finsens gøta. Her finder du udover det lokale turistkontor en perlerække af interessante specialbutikker, der helt sikkert er leveringsdygtige i unikke souvenirs.

En af de positive effekter af den øgede turisme på Færøerne er, at antallet af gode spisesteder i Thorshavn er steget markant de senere år. Trods den færøske hovedstads beskedne størrelse kan du nu her fordybe dig i et imponerende udvalg af restauranter, brasserier og caféer. Særligt i weekenderne er det en god ide at booke bord på forhånd til  om aftenen.

Fredag og lørdag er der ligeledes gode muligheder for en sjov aften i byen, når du rejser til Thorshavn. Nattelivet er således blomstret gevaldigt op de senere år med både natklubber og trendy barer.

Bedste rejsetidspunkt

På grund af Golfstrømmen, der smyger omkring øerne, fryser havet ved Færøerne aldrig til, og klimaet er mildt med kølige somre og vintre, hvor sneen sjældent bliver liggende længe. Det omkringliggende, opvarmede hav betyder samtidig, at vejret generelt er uforudsigeligt og nedbørsrigt. Næsten uanset hvornår på året du rejser til Thorshavn, bør du have påklædning med til lidt af hvert. Her kan man ikke give nogen vejrgarantier. Men netop de til tider dramatiske vejrskifter er blot med til at gøre Thorshavn og Færøerne til så fascinerende et rejsemål.

De fleste rejser til Thorshavn på Færøerne i sommersæsonen for at opleve de lange dage (i juni og juli er det næsten lyst døgnet rundt) og det lidt mere stabile vejr, som gør det muligt også at bruge hovedstaden som udgangspunkt for besøg på mere fjerntliggende øer. Sommersæsonen er derfor den periode, hvor øernes turistindustri rigtigt kommer til live. På denne tid af året har du der for flest ture og udflugter fra Thorshavn at vælge mellem.

Selvom nedbøren på Færøerne er fordelt ud over hele året, er sommeren normalt mere tør med temperaturer op omkring 12-15 grader. Det er derfor den bedste årstid, hvor du vil på vandreture - især hvis du ikke er så erfaren.

Europas bedst bevarede hemmelighed

Færøerne (på færøsk Føroyar) er i rigsfællesskab med Danmark. Nærmeste nabo er dog faktisk Skotland - nærmere bestemt Shetlandsøerne - der ligger omkring 300 kilometer væk. Nu til dags har Færøerne godt 51.000 indbyggere, hvoraf omkring 22.000 bor i Thorshavn (kommune). Selvom det således er en af verdens mindste hovedstæder, er det en by, som er vokset hastigt. I starten af forrige århundrede havde Thorshavn således under 1.000 indbyggere.

Takket være sin afsides beliggenhed førte man på Færøerne i århundreder en lidt hengemt tilværelse og levede primært af fåreavl og lidt kystfiskeri. I løbet af 1900-tallet gennemgik Thorshavn og Færøerne dog en rivende udvikling og er i dag et moderne samfund med en økonomi især baseret på fiskeeksport.

Særligt eksporten af opdrættet laks er på få år blevet en indbringende milliardindustri. Til sammenligning bidrager turismen endnu kun beskedent til  økonomien, selvom stadig flere rejsende de senere år er begyndt at få øjnene op for den lille atlantiske øgruppe. Det er ikke svært at forstå hvorfor, Europas bedst bevarede hemmelighed efterhånden ikke er så hemmelig mere. En rejse til Thorshavn og Færøerne er en chance for at opleve en natur og kultur, der sandsynligvis er ulig noget andet, du har nogensinde før har oplevet.

Noget af det første du nok bemærker ved ankomsten til Færøerne, er den næsten totale mangel på træer i landskabet. I stedet er fjeldsiderne dækket af et tæppe af grønt græs, som vidner om en lang tradition for fåreavl. Efter sigende havde de irske munke allerede får med, da de i 600-tallet var de første til at bosætte sig på øerne. I dag går der stadig omkring 70.000 får rundt på Færøerne. De har dog nu kun ringe økonomisk betydning, men er for mange lokale stadig en vigtig del af kulturen.

Rejser til Færøerne

Læs mere om Færøerne og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Færøerne her

Hoteller i Thorshavn

Populære hoteller i Thorshavn

Færøerne, Thorshavn
8,8
Meget godt
690 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 46 km
  • Afstand til centrum: ca. 200 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Færøerne, Thorshavn
7,7
Godt
445 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 46 km
  • Afstand til centrum: ca. 200 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Færøerne, Thorshavn
9,1
Fabelagtigt
907 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 45 km
  • Afstand til centrum: ca. 1.5 km
  • Internetadgang/Wi-Fi