Rejser til Split

Split er Kroatiens næststørste by; hvis man medregner forstæderne er befolkningen på ca. 300 000. Her finder man både imponerende arkæologiske seværdigheder og flotte strande. Split har et stort udvalg af restauranter i alle kategorier. Byen er på UNESCOs liste over verdenskulturarv og i byen kan man opleve det et imponerende palads, der blev opført til ære for den romerske kejser Diokletanus. I den gamle bydel kan man både finde et spændende grøntsagstorv og et fiskemarked. En tur ud i Splikystens skærgård er oplagt og her er et utal af badestrande på de skønne små øer.

Split ligger på den kroatiske sydkyst ud til Adriaterhavet. Split byder på en fantastisk historie og her er meget at opdage i selve byen. Men byen er også for mange et godt udgangspunkt for videre eventyr ud i den smukke skærgård, og for at opdage kysten nord og syd for byen.

Split er Kroatiens næststørste by

Split er den ultimative rejsedestination med blåt vand, fine strande og muligheder for en god handel. UNESCO har Split på sin liste over verdens kulturarv. Og blandet byens kulturperler er et kæmpe palads, der blev bygget til den romerske kejser Diokletanus. Lige uden for det restaurerede palads ligger en skøn promenade langs byens havn med hyggelige restauranter og caféer, hvor du kan nyde fremragende lokale og internationale retter.

I den gamle bydel er der mange små unikke butikker, hvor du kan købe traditionelt håndværk og specialiteter som oliven, ost og vin. Ikke langt fra butiksstrøget Marmontova ligger et fiskemarked. Både det og grønttorvet i den gamle bydel er et besøg værd.

I området omkring Split ligger nogle gode strande, men man kan også tage en båd ud til en af alle de små og vidunderlige øer, der ligger ud for Splitkysten. I den kroatiske skærgård kan du virkelig nyde ferielivet og området har samtidig en unikke historie, der strækker sig flere tusind år tilbage i tiden.

Split er Kroatiens næst største by efter hovedstaden Zagreb, og byens historie er over 2000 år gammel. Mange tror at byens historie starter med at den romerske kejser Diocletian og hans flotte palads fra 200-tallet, men byen er en del ældre end som sådan.

I vore dage er Split en hyggelig havneby og en yderst populær feriedestination, specielt om sommeren hvor byen syder af liv. Det gamle palads er et must at besøge – eller rettere sagt er det ikke kun et palads men en hel bydel med pladser, torve, smalle gader og trange gyder, historiske bygninger, barer, butikker og restauranter. I denne del af byen bor der stadig over 3.000 mennesker, så det er ikke et museum men en levende by du bevæger dig i.

Havnepromenaden er også er must i Split, både om dagen og om aftenen. Det er også fra denne del af Split du kan tage en færge for at opdage en af de populære øer udenfor Split – Hvar, Korcula og Brac er de mest kendte.

Brac har en af regionens mest berømte strande, Zlatni Rat. Hvar er efterhånden en jetset-ø med hippe restauranter og et intensivt natteliv, hvor Korcula er et lidt mere roligt alternativ.  Syd for Split ligger den Makarske Riviera med mange populære feriebyer.

Både Split og de andre feriesteder i nærheden kan bestilles som charterrejse eller pakkerejse fra flere arrangører. Men du kan også overveje at kun bestille din flybillet tur/retur og måske de første par nætter i Split hjemmefra. Så tager du efterfølgende ud med en færge og videre på ø-hopping uden at have reserveret noget hjemmefra. En sjov og spontan ferieform – og næsten altid, vil der være folk nede i havnen med tilbud på overnatning som møder dig ved ankomst.

Hvem vil kunne lide Split?

Den kroatiske kyst er en efterhånden populær destination for dem der vil have sol, strand og afslapning i smukke omgivelser. Kroatien og specielt denne del af landet er blevet meget populært blandt danske rejsende, måske allermest hos den unge generation op til de fyrre. Børnefamilier kan sagtens trives her, men mange af strandene er ikke specielt børnevenlige.

Hvornår skal man rejse til Split?

Hvis du vil kunne bade, er der sæson for dette fra maj til september. Det er også i denne periode, at der arrangeres charterrejser til denne del af Kroatien. Udenfor højsæsonen kan du selv arrangere din rejse, der er forholdsvis mange afgange at vælge mellem. Efteråret er lunt, vinteren mild og foråret kommer allerede i marts.

Split - Kroatiens andenstørste by og Dalmatiens største - er en af Adriaterhavets smukkeste byer og byder desuden på et unikt antikt palads fra romertiden, fremragende strande, en lækker middelhavs-gastronomi og et mildt klima. Ja, kort sagt er Split et rejsemål der har det hele....

Derfor skal du holde ferie i Split

Der er mange gode grunde til at vælge Split som rejsemål til din næste ferie. Det er ikke kun stolthed eller et udslag af overdreven lokalpatriotisme, når mange lokale indbyggere i Split hævder, at deres by er en af verdens smukkeste; for næsten en ligeså stor andel af de tusindvis af udenlandske og kroatiske feriegæster, der bliver ved med år efter år trofast at vende tilbage til byen på Adriaterhavets østlige kyst, hævder - uden at blinke med øjnene - det samme.

Adriaterhavets perle

I virkeligheden kunne byen, der ikke bare er Dalmatiens økonomiske, kulturelle og politiske centrum, men også en af Adriaterhavets vigtigste havnebyer, med ligeså stor ret som sin dalmatiske søster, Dubrovnik, fortjene øgenavnet "Adriaterhavets perle" med dens unikke blanding af historiske monumenter, indbydende strande og maleriske kystpromenader, der med den smukke placering på en halvø rækker ud i det azurblå Adriaterhav.

En by fuld af historie og seværdigheder

Byens unikke blanding af græsk, romersk, venetiansk, byzantinsk, fransk og habsburgsk arv, som forlener den med mangfoldige historiske lag af stor arkitektonisk skønhed, fik i 1979 Unesco til at erklære dens historiske centrum, og dens berømte antikke romerske palads, Diocletianova Palaca, for kulturel verdensarv. 

Diocletianova paladset blev bygget af den romerske kejser Diocletian i slutningen af 200-tallet efter Kristus og omslutter i stor udstrækning den gamle del af byen med et svimlende areal på omkring 30.000 kvadratmeter, hvilket gør den et af de største bevarede romerske bygningsværker i verden. Det relativt velbevarede palads er ikke bare byens suverænt mest besøgte attraktion, men også en af de mest værdifulde antikke bygninger ved Adriatherhavets kyst og i Kroatien som helhed.

Blandt byens andre store historiske  og kuturelle seværdigheder finder du katedralen Sankt Duje fra det 13. århundrede med sit 57 meter høje klokketårn, der sammen med paladset er blevet et vartegn for byen; Jupiter-templet, der historisk set var ét af tre templer i byen, hvoraf de to andre var dedikeret  Venus og Cybele; Cindro-paladset, et smukt barok-palads fra det syttende århundrede; og Peristyle torv, der ligger lige foran katedralen og som er byens mest populære plads.

En anden populær plads i Split er Prokurativa-pladsen, som er omgivet af søjlegange på tre af siderne og er åbnet mod havet på den fjerde side. Pladsen kommer især til live om sommeren, når byen afholder sine berømte musik- og teaterfestivaler. At teater spiller en stor rolle i byen, kan du syn for i byens teaterhus, Kroatiens nationalteater i Split, der engang var det største teaterhus i Sydeuropa, og som stadig byder på et væld af teaterforestillinger, koncerter og danseforestillinger.

Rigt natteliv og utallige restauranter

Men Split har meget mere at byde på end sin rige og farverige historie, sin levende kultur og sin blændende skønhed. Byen er berømt for sit livlige natteliv og sine mange gode restauranter og cafeer, der byder på utallige eksempler på den dalmatiske version af den berømte og lækre middelhavsmad, samt et væld af lokale drikke, herunder ikke mindst de fremragende dalmatiske vine.

Og så er byen med sin store og driftige havn et perfekt udgangspunkt for en rejse til en af de 69 befolkede adriatiske øer, som ligger i Adriaterhavet, f.eks. øen Hvar, der ligger kun omkring en times sejlads fra Split.

Velkommen til Split med Solfaktor

Rejser til Kroatien

Læs mere om Kroatien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Kroatien her

Hoteller i Split

Populære hoteller i Split

Kroatien, Dalmatien, Split
9,6
Fabelagtigt
154 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 25 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.7 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Kroatien, Dalmatien, Split
9,4
Fabelagtigt
963 anmeldelser
  • Nærmeste strand: ca. 100 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi
Kroatien, Dalmatien, Split
8,4
Meget godt
145 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 23 km
  • Nærmeste strand: ca. 500 m
  • Internetadgang/Wi-Fi