Rejser til Ajaccio

Korsikas hovedby, Ajaccio, er også øens historiske hjerte. Den gamle bydels smalle, snørklede gader gemmer for eksempel på huset, hvor Napoleon Bonaparte blev født i 1769. Book en rejse til Ajaccio og oplev Korsikas uovertrufne skønhed.

Det store fæstningsværk fra det 16. århundrede, Citadelle Miollis, ved havneindløbet vidner ligeledes om, at byen i tidens løb har været ombejlet blandt regionens magthavere. I dag er Ajaccio ikke længere centrum for magtkampe mellem genovesere og franskmænd, men er til gengæld et af øens mest kendte rejsemål.

Ajaccio ligger godt beskyttet på Korsikas vestkyst for foden af grønne bjerge, hvilket er med til at give byen det milde klima, som gør den til en populær destination det meste af året. Færgeforbindelserne til det franske fastland er naturligvis en del af grunden til, at mange på en rejse til Korsika i første omgang kun stifter et kort bekendtskab med Ajaccio. Der er dog flere gode grunde til, at du bør sætte mere tid af til at lære byen af kende, ikke mindst hvis du også holder af afslappet strandliv og naturoplevelser.

Hoteller i Ajaccio

Populære hoteller i Ajaccio

Frankrig, Korsika, Ajaccio
9,2
Fabelagtigt
821 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 13 km
  • Nærmeste strand: ca. 300 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Frankrig, Korsika, Ajaccio
8,9
Meget godt
2425 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 4 km
  • Nærmeste strand: ca. 1 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Frankrig, Korsika, Ajaccio
8,7
Meget godt
2431 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 6 km
  • Nærmeste strand: ca. 2 km
  • Pool (evt. sæsonåben)


Ferieguide for Ajaccio

Nedenfor har jeg sammensat en lille ferieguide, som kort beskriver nogle af de mange oplevelser, der venter dig på en ferie til Ajaccio. God fornøjelse og god rejse!

Maison Bonaparte

Det er naturligvis et "must" at sætte kursen forbi Napoleons fødehjem på Rue Saint-Charles, når du rejser til Ajaccio. Huset var i Bonapartefamiliens besiddelse i tiden fra 1682 til 1923. Huset er i og for sig ikke noget særligt, selv om det er indrettet og møbleret som på Napoleons tid. Men hvis du er det mindste interesseret i historie, er det svært ikke at føle historiens vingesus, når du går rundt i huset, hvor en af Europas, historisk set, utvivlsomt mest berømte personligheder tog sine første skridt.

Strandene

Der er mange strande nær Ajaccio, så her har du rige muligheder for at nyde det solrige middelhavsklima. Den mest populære strand, Plage de Ricanto, ligger præcis 5 km øst for byen i retning mod lufthavnen. Fortsætter du lige over til den modsatte side af den lille bugt, er der også vidunderlige strande ved Porticcio. Du kan køre dertil eller tage færgen (20 min.), som sejler derover adskillige gange om dagen.

Du finder ligeledes en perlerække af mindre strande, hvis du tager i vestlig retning ud fra den gamle bykerne. Vil du helst lidt væk fra de mest turistede strande, kan du eventuelt fortsætte (ca. 12 km) helt ud til Plage de Capo di Feno, som ligger nord for Pointe de la Parata. Vandet her bliver dybt lidt for hurtigt til at være børnevenligt, men hvis du vil slappe af på en fredfyldt strand nær Ajaccio, så er det et godt alternativ.

Pointe de la Parata

Korsika er kendt for sit spektakulære landskab, og området omkring Ajaccio er ingen undtagelse. Et af de smukkeste udsigtspunkter tæt på byen er Pointe de la Parata. På denne smalle odde, som har sit udspring i den nordlige del af Ajaccio-bugten, kan du desuden se et af genovesernes gamle vagttårne, som i 1500-tallet var en del af byens forsvar mod piratangreb. Du kan køre langs D111 (Route des Sanguinaires) helt ud til restauranten, hvorfra du kan følge en sti det sidste stykke helt ud til tårnet på oddens spids, medmindre du da hellere vil tage en dukkert i det krystalklare vand. Fra spidsen af odden har du en fantastisk udsigt over mod Îles Sanguinaires, som er en lille række af småøer uden for odden.

Vandreture

Korsika er takket være sin smukke natur og det spektakulære landskab et favoritrejsemål, når det gælder ferie. Og frem for alt blandt vandreentusiaster. Det er fx her på øen, at en af Europas mest legendariske langdistanceruter ligger, nemlig GR20. Den omkring 180 km lange rute, som krydser Korsika på den lange led fra nord til syd tager som regel 14 dage at gennemføre. Der er imidlertid masser af kortere vandreruter, som er mere egnede, hvis du kun vil bruge en eller to dage på at vandre. Specielt hvis du rejser til Ajaccio i forårstiden, hvor temperaturerne indbyder til mere fysiske aktiviteter, er det bare om at snøre vandrestøvlerne og gå på opdagelse i området.

Ved Ajaccio kan du fx gå langs Chemin des Crêtes (bjergkams-ruten) ud til Pointe de la Parata. Ruten, som begynder ved Bois des Anglais og slutter ved Vignola, kan gennemføres af de fleste med en nogenlunde god kondition, og den byder på talrige, vidunderlige udsigter over kysten ud mod Îles Saanguinaires. Dette er bare en af mange vandreruter rundt om Ajaccio. Spørg evt. de lokale om de forskellige muligheder.

Det korsikanske køkken

Uanset om du har gjort dig fortjent til et festmåltid efter en lang vandretur, eller du befinder dig på en livsnyderferie, hvor du ikke tæller kalorier, kan du se frem til  nogle kulinariske oplevelser på din rejse til Ajaccio. Der er et stort antal cafeer og restauranter i og omkring byen, hvor du kan nyde det bedste fra det korsikanske køkken, som nok bedst kan beskrives som værende en blanding af det italienske og det franske køkken. Gå ikke glip af at smage de lokale delikatesser. Korsika er kendt for sine charcuterier (røget, saltet eller marineret kød), men også for supper og frem for alt fiskeretter i særklasse. Er du til de søde ting, er du også kommet til det helt rigtige sted, uanset om det bare er en småkage til kaffen eller en lækker dessert. Sidst, men ikke mindst, kan du lade dine smagsløg gå på opdagelse blandt mange forskellige slags oste, hvor hver region har sin egen, og vi skal naturligvis heller ikke glemme vinen.

Lidt historie og tal

Officielt blev Ajaccio grundlagt på sin nuværende placering af genoveserne med opførelsen af citadellet i 1492, men området var i forvejen beboet. Allerede i romertiden lå der således formentlig en by på bakken lige nord for det nuværende Ajaccio. Her har man blandt andet fundet romerske mønter og andre artefakter fra tidligere bosættelser. Ajaccios vigtigste, historiske trumfkort er med nutidens øjne som fødested for Napoleon Bonaparte. Dette bryster man sig gerne af i dag, selvom korsikanerne traditionelt har haft et lidt anstrengt forhold til deres franske landsmænd på fastlandet. Den legendariske franske generals fødehjem er for eksempel indrettet som et lille museum, Maison Bonaparte, og rundt om i byen kan du spotte statuer og gader opkaldt til ære for ham.

I nyere tid har Ajaccio blandt andet fået plads i historiebøgerne som den første franske by, der i september 1943 gjorde sig fri af nazisternes besættelse. Under 2. verdenskrig udmærkede Ajaccio og Korsika sig desuden ved, at næsten ingen af øens jødiske indbyggere blev deporteret eller henrettet, takket være beskyttelse fra den øvrige befolkning.

I dag bor omkring 70.000 af Korsikas 340.000 indbyggere i Ajaccio. De får særligt i de populære måneder i sommerferien selskab af besøgende fra det meste af verden, som især kommer for at opleve byens gamle kvarter med de smukke, pastelfarvede huse og smalle gader, hvor der ikke blot er interessante seværdigheder, men også et bredt udvalg af fortovscaféer og små butikker. Livet og økonomien i Ajaccio er da også nu om dage i høj grad domineret af turismen. Uden for turistsæsonen, fx i efterårsferien, er der derfor betydeligt mere stille i byen.

Transport

Der er færgeforbindelser til Ajaccio fra Marseille, Nice og Toulon på det franske fastland. Skal du ikke have bil med, kan du i stedet flyve til Ajaccio Napoleon Bonaparte Airport (AJA), som ligger få kilometer øst for byen og har forbindelse til adskillige lufthavne i resten af Europa. Derudover ankommer der et ikke ubetydeligt antal krydstogtsgæster til byen på korte besøg, da byen er en del af programmet for mange af krydstogtsskibene i Middelhavet.

Der er busforbindelser ind til Ajaccio centrum fra lufthavnen. Inde i Korsikas forholdsvis lille hovedstad er det som regel lettest at færdes til fods eller med bus. Der er også taxier, men det kan ofte være svært at praje en fra gaden. Ønsker du at udforske andre dele af øen i løbet af ferien, er Ajaccio et godt udgangspunkt. Men selvom byen har jernbaneforbindelse til Corte, Bastia og Calvi, kan det som regel anbefales at leje en bil. Det kan ganske vist være en flot tur med tog, men også en meget langsommelig en.

Adskillige biludlejere såsom Avis, Hertz og Europcar har kontorer i lufthavnen og rundt om på øen. Du behøver naturligvis ikke leje en bil til hele ferieperioden, men kan eventuelt nøjes med at bruge billeje et par dage for at besøge nogle af de steder på Korsika, der ikke er nemme at nå med bus eller tog. Når du bestiller din lejebil, kan det anbefales at vælge den mindste model, som du kan klare dig med. Vejene på Korsika er ofte ret snævre, og udvalget af parkeringspladser i byerne er begrænset. Vælg dog gerne en bil med en vis motorkraft, da det vil gøre bjergkørslen, som der er meget af, til en større fornøjelse.

Vejr og klima

Korsika har et typisk middelhavsklima med lange, varme somre og milde, men våde vintre. Ligesom det gælder de andre øer i Middelhavet er vejret i Ajaccio og på resten af Korsika meget påvirket af det omgivende hav. Midt på sommeren er der således ofte en behagelig, svalende vind fra havet. Generelt er der mere solrigt og varmere ude langs kysten, for eksempel i Ajaccio, end inde i øens bjergrige indre. Rejser du til Korsika i efteråret, er det for eksempel ikke usædvanligt, at det er lunt nok til at tage en dukkert nede ved kysten, samtidig med at der er faldet sne på de højeste bjerge i baglandet.

Nyttige links

Her finder du et par links om Ajaccio samt praktiske tips til ferien, som forhåbentlig kan tjene til inspiration forud for din ferie i denne charmerende Middelhavsby. Informationen er udelukkende tænkt som inspiration, og vi tager forbehold for eventuelle faktafejl. 

Rejser til Frankrig

Læs mere om Frankrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Frankrig her