Rejser til Dublin

Storbyen Dublin er delt i to af floden Liffey. På den nordlige side af floden ligger byens varehuse og designerbutikker og her kan man finde et væld af restauranter og hyggelige pubber, området er kendt som "city". På den anden side af Liffey ligger Dublins gamle kunstnerkvarter, som i dag byder på underholdning for enhver smag. Man kommer let til Dublin med enten bus eller tog og man kommer let omkring til fods inde i selve byen og de fleste seværdigheder ligger indenfor 20-30 minutters gåafstand.

Dublin er en storby med en venlig atmosfære. Floden, Liffey, deler Dublin i to. Kvarteret omkring O’Connell Street, på den nordlige side af Liffey og ned til området ved Trinity Collage, forretningsgaden, Grafton Street, og parkerne, St. Stephens og Merrion Square, kaldes “city”. I city er der rigtig mange restauranter, hyggelige pubber, designerbutikker, store varehuse og caféer. Området ved Temple Bar var tidligere Dublins kunstnerkvarter, men er nu mere et forlystelseskvarter, hvor der er noget for enhver smag.

Det er let at komme rundt i Dublin med bus eller tog. Dublin er en udmærket by at udforske til fods, da de fleste seværdigheder ligger inden for 20-30 minutters gåafstand.

Billig ferie i Dublin med Solfaktor

Som Europas yderste forpost mod Atlanterhavet ligger venlige Irland og tager imod gæster med åbne arme. På en ferie i Dublin - landets boblende sjove hovedstad - er der aldrig langt til den nærmeste pub.

Irlands livlige hovedstad er overraskende stor, hvis man tæller forstæderne med. I det såkaldte Greater Dublin Area bor således tæt på 2 millioner mennesker, hvilket er omkring 40 procent af landets befolkning! Den indre by med de charmerende brostensbelagte gader og klassiske pubber er dog ret kompakt og seværdighederne på hver side af Liffey-floden ligger i behagelig gåafstand af hinanden. 

Selvom den irske hovedstads historie strækker sig tilbage til vikingetiden, føles Dublin i kraft af de mange yngre indbyggere på sin vis som en ung by. Den ungdommelige beboersammensætning sætter sit naturlige præg på nattelivet. Med et væld af pubber, spillesteder og natklubber er der således altid mulighed for at få en festlig aften i byen. Alle aldersgrupper vil dog hurtigt føle sig godt tilpas i Dublin, hvor der også er talrige anerkendte teatre og museer, ligesom byen har mange børnevenlige attraktioner såsom en zoologisk have og museer med mulighed for at opleve livet som viking.

Sidst, men ikke mindst, er Dublin et godt udgangspunkt for en kør-selv-ferie i Irland. Lej en bil og tag på eventyr i eget tempo gennem Irlands bølgende, grønne landskaber med de utallige idylliske landsbyer.

Inspiration og fakta

Det var først da vikingerne slog sig ned ved bugten midt i det 9. århundrede, at Dublin blev grundlagt som en egentlig by. Der havde dog inden da været spredte bosættelser i området, og vikingerne brugte da også de lokales betegnelse for området, Dubh Linn, til deres nye by. I Irland kalder man traditionelt vikingerne for "The danes", men i virkeligheden kom de fleste vikinger formentlig fra det, der i dag er Norge. Vikingerne regerede i 300 år indtil normannerne erobrede byen i 1171.

Efterfølgende blev Dublin hovedsæde for det engelske herredømme over Irland og primært befolket med bosættere fra England og Wales. I starten af 1700-tallet var Dublins indbyggertal vokset til 60.000 og udgjorde dermed den næststørste by i det britiske imperium. Mange af byens mest interessante bygningsværker stammer fra denne tid, hvor byens elite yndede at skilte med deres rigdom i form af blandt andet flotte bygninger. Ligeledes blev for eksemple det berømte Guinness-bryggeri grundlagt i denne gyldne periode af byens historie (i 1759). De gode tider varede dog ikke ved, men på sin vis var den økonomiske nedgang i de efterfølgende århundreder, som i perioder satte byens udvikling i stå, med til at sikre den autentiske stemning, der i dag tiltrækker besøgende fra hele verden til Dublin.

Seværdigheder og kulturliv

Der er ikke så mange spor tilbage (over jorden) af vikingetiden i Dublin. Men arkæologerne har til gengæld gjort mange fund fra denne periode, som blandt andet har dannet grundlag for den livagtige udstilling på det familievenlige museum Dublinia. Er du interesseret i at udforske vikingernes historie i Irland, bør du også besøge National Museum of Ireland. Her er udstillet mange fund fra museets udgravninger i Dublin i det, der regnes for en af de fineste samlinger af vikingefund i Europa. Skal du på ferie i Dublin med børn, kan det udover Dublinia anbefales at tage en tur på The National Leprechaun Museum. Her kan både børn og voksne få en sjov introduktion til irsk folklore.

Gå også en tur rundt på Trinity College, universitet hvor blandt andre forfatterne Oscar Wilde og Samuel Beckett i sin tid studerede. Her er højdepunktet det gamle bibliotek, som blev bygget mellem 1712 og 1732. Bibliotekets "kronjuvel" er Book of Kells - et håndskrift fra ca. år 800 med de fire evangelier. Vil du gerne blive klogere på byens nyere historie, er det oplagt at besøge Little Museum of Dublin. Her loves det, at man på under 30 minutter kan lærer alt om det sidste århundrede i Dublin. Det lille prisvindende museum, som blandt andet rummer en udstilling om rockbandet U2, er blevet til på baggrund af genstande doneret af Dublins egne indbyggere.

Byens mest populære attraktion er nok Guinness Storehouse, som enhver øl-entusiast da også bør gøre god plads til i rejseprogrammet. I dette syv-etages pint-formede byggeri på St. James's Gate Brewery fortælles historien om den populære mørke stout med det tykke skum. Her kan du lære alt om, hvordan humle og byg forvandles til den stolte stout og naturligvis til sidst få smagsprøver oppe på toppen af den særprægede bygning med udsigt over Dublin.

Trænger du til en pause fra sightseeing? Så slå dig eventuelt ned i byens største park, St Stephen’s Green, der er et hyggeligt, grønt åndehul med masser af blomster og små søer. Om sommeren er her fyldt med solbadere og ofte koncerter. Holder du af sport, kan du eventuelt også benytte en storbyferie i Dublin som en chance for at se nogle af verdens bedste rugbyspillere i aktion på RDS Arenas få kilometer fra centrum. Det er her, Dublins lokale rugbyhold Leinster spiller de fleste af deres hjemmekampe. 

St. Patrick’s festival

Uanset om du har besøgt Dublin før eller ej, så kan det varmt anbefales en ferie i Dublin under St. Patrick festivalen. I flere dage står Dublin på den anden ende og overalt er det en stor fest med musik, teater, fyrværkeri, dans og mange andre arrangementer. På selv dagen den 17. marts er der et kæmpe optog og parade og ifølge Irlands turistbureau er der mere end 1,3 millioner tilskuere i Dublins gader. Et godt råd er at bestille hotel i forvejen, da hotellerne i centrum bliver fuldstændig udsolgt.

Restauranter og shopping

Hvis du vil opleve den ægte irske stemning når du er på ferie i Dublin, er pubben det helt rigtige sted. Her vil du med en Guinness i hånden hurtigt opdage, at pubben er det centrale omdrejningspunkt for en ægte dubliners sociale liv, og at irene generelt er et meget imødekommende folkefærd. Mange turister søger mod pubberne i den charmerende Temple Bar bydel, hvor pubberne har gjort meget ud af at fremstår gamle med patina. Men vil du hellere møde de lokale dublinere, kan det anbefales at bevæge sig lidt væk fra det populære turistområde. I området nær den gamle kirke Christchurch, ikke langt fra Temple Bar, finder du for eksempel Dublins ældste pub, The Brazen Head med rødder helt tilbage til 1198. Tæt ved ligger den mindre turistede O’Shea’s Merchant Pub, hvor de lokale samles om sang, irsk dans og naturligvis en pint eller to. I følge det lokale turistkontor har du mere end 1000 barer at vælge mellem i Dublin, som inkluderer alt fra flere hundrede år gamle, traditionelle pubber med live irsk folkemusik til hippe cocktailbarer. 

Mens Dublin er verdenskendt for sine gode øl og utal af whiskeymærker, er byen ikke lige så berømt for sit køkken. Hånden på hjertet må det da også siges, at det traditionelle irske køkken ikke rangerer højt blandt de kulinariske oplevelser, man kan finde rundt om i Europa. I Dublin er der dog ligesom herhjemme de senere år sket en stor udvikling i udvalget af spisesteder, så du i dag ikke har svært ved at finde lækre måltider med inspiration fra det meste af verden i alle prisklasse. Du bør naturligvis også mindst én gang prøve en portion klassisk Irish Stew eller de sprøde fish & chips. Slut eventuelt måltidet af med et varmt glas Irish Coffee, der dog også sagtens kan nyde for sig selv, hvis man trænger til en opkvikker i løbet af dagen.

Shoppingmulighederne på en ferie i Dublin er gode, ikke mindst fordi stort set alting ligger inden for gåafstand. Du finder de to største shoppingsområder på Grafton Street og O'Connell Street. Her ligger talrige butikker og stormagasiner, men er det specialbutikker, du er ønsker, bør du søge mod Temple Bar-kvarteret. Læg også vejen forbi Mother Redcap’s Market, et indendørsmarked tæt ved Christchurch med alt fra fødevarer til kunst. Der er åbent fra fredag til søndag.

Udflugter

Der er rig mulighed for at tage en pause fra bylivet med en dagsudflugt. Der er for eksempel ikke mere end en times kørsel mod syd til Irlands største højlandsområde, de grønne Wicklow bjerge. Området, der er kendt som "the garden of Ireland", indbyder til vandreture i spektakulære landskaber, som hører til blandt Irlands flotteste. Ikke overaskende er det i dette bjergrige område, at man finder landets ældste og mest kendte vandrerute, The Wicklow Way, på 132 kilometer. Du kan heldigvis også finde kortere ture!

I Boyne-dalen omkring 40 kilometer nordvest for Dublin ligger den store jættestue Newgrange, som er en del af stenalderkomplekset Brú na Bóinne. Dette er det mest berømte irske fortidsminde og et must at se, hvis du er historieinteresseret. Det imponerende monument, som er optaget på UNESCO's liste over verdensarv, er over 5.000 år gammelt og dermed ældre en pyramiderne i Giza. Brú na Bóinne består af flere jættestuer, hvoraf Newgrange er den største. Man kan gå ind i denne via en lang smal passage - noget der uundgåeligt sætter gang i fantasien hos de mindste besøgende.

Klima og vejr på ferien

Dublin ligger på Irlands østkyst i læ af de fremherskende vestenvinde og hører derfor til et af landets tørreste områder med en gennemsnitlig årlig nedbørsmængde omtrent som den danske. Ude ved den irske vestkyst skal man forvente ca. det dobbelte. Med et klassisk kystklima der er kendetegnet ved milde vintre, kølige somre og ikke de helt store udsving i temperaturer og nedbørsmængder i løbet af året, er Dublin måske nok ikke det rette rejsemål til en badeferie. Men til gengæld betyder klimaet, at der ikke er nogen forkert årstid at tage på ferie i Dublin, om end sommerhalvåret er mest populært.

Lufthavn og transport

Det er nemt at komme på ferie i Dublin, for den store Dublin Lufthavn ligger kun 10 kilometer nord for bymidten, så det tager ikke ret lang tid at komme til og fra byen, hvad enten du benytter offentligt transport, tager en taxi eller lejer en bil. Rutebusserne kører til de fleste dele af byen fra lufthavnen, men du kan også tage hurtigere shuttle-busser, som kører mere direkte til de mest populære turistområder. Vil du benytte billeje, finder du udlejningskontorerne belejligt placeret lige i ankomsthallen.

Inden i byens centrum kan du komme omkring til det meste blot til fods. Vil du hvile fødderne, kører der dog også mange busser og sporvogne. Du kan desuden komme uden for byen med DART, der svarer til S-toget. De gode transportmuligheder og hyppige flyforbindelser gør det muligt at holde en forlænget weekend i Dublin, hvor man har 3-4 dage til at indtage byen.

>> Læs også om rejser til Irland

Dublin er en storby med masser af varme og sjæl, og når man først har besøgt den charmerende irske hovedstad, vil man altid mindes rejsen med lys i øjnene og et smil på læben - og måske med en voksende trang til en mørk øl. 

Storbyen ligger smukt på Irlands østkyst og er et yndet rejsemål for alle typer rejser. Her finder man måske ikke de samme store ikoniske seværdigheder, som andre europæiske storbyer kan byde på, men Dublin har stadig masser af spændende steder at udforske og opleve, og når tusmørket falder på over floden Liffey, og musikken spiller, så mangler man ikke de verdenskendte vartegn.

Dublins historie og kulturelle arv er en stor del af byens charme, og mange af byens attraktioner har ikke overraskende deres egen lange historie. Derudover byder Dublin på et spændende natteliv med legendariske pubber, og sammen med fantastisk shopping, førsteklasses restauranter og den varme irske gæstfrihed, gør det den levende hovedstad til det perfekte rejsemål for en storbyferie. 

Hvad enten man rejser til Dublin for "the Craic", som er irernes udtryk for sjov og underholdning, eller man ønsker at opleve historien og den kulturelle arv, så vil byen overraske og glæde enhver besøgende. Her kan man smage på "det sorte guld" og lære mere om øllets historie hos Guinness Storehouse. Man kan også se den antikke Book of Kells og rejse gennem historien på National Museum of Ireland, eller man kan tage på shopping og slutte dagen af med udsøgt middag på en Michelin-restaurant. 

>> Læs også om rejser til London
>> Læs også om rejser til Skotland

Hoteller i Dublin

Populære hoteller i Dublin

Irland, Leinster, Dublin
7,9
Godt
5777 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 14 km
  • Afstand til centrum: ca. 1.3 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Irland, Leinster, Dublin
8,0
Meget godt
9244 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 14 km
  • Afstand til centrum: ca. 2 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Irland, Leinster, Dublin
8,7
Meget godt
11482 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 12 km
  • Afstand til centrum: ca. 2.5 km
  • Internetadgang/Wi-Fi


Rejseguide til Dublin

Med kombinationen af århundredes historie og litteratur, en ung befolkning og nutidig underholdning er Dublin det perfekte rejsemål hvad enten man planlægger en familieferie, en romantisk ferie for to eller en weekendtur. Så kom og udforsk storbyens historiske seværdigheder i de brostensbelagte gader, tag familien med i Dublin Zoo eller oplev "the Craic" sammen med de lokale i Temple Bars natteliv og smag på en friskbrygget Guinness. Et besøg i den irske hovedstad vil med garanti give minder for livet.

Oplevelser og seværdigheder i Dublin

Når du rejser til Dublin, er der mange forskellige kvarterer at udforske med hver deres personlighed og særpræg. Øverst på listen er det gamle middelalderlige kvarter, som man ikke må snyde sig selv for, hvis man ønsker at dykke ned i Dublins historie. Her kan man opleve det storslåede Dublin Castle, hvorfra Irland er blevet regeret i over 700 år, og man kan se rester af de gamle bymure samt besøge St. Patricks Cathedral, som er Irlands højeste og største kirke. 

I det charmerende georgiske kvarter kan man udover smuk georgisk arkitektur og maleriske brostensbelagte gader også udforske det berømte Trinity College, som er Dublins ældste universitet. Her kan det varmt anbefales at besøge det imponerende Old Library, der gemmer på omkring fem millioner bøger - heriblandt den smukke Book of Kells, som keltiske munke har illumineret.

Og når man siger Irland, må man også sige Guinness. I 2000 åbnede det verdensberømte bryggeri et udstillingscenter og museum, Guinness Storehouse, som hurtigt er blevet én af Dublins mest besøgte turistattraktioner. På syv etager bygget op omkring et atrium af glas, der forestiller en stor pint, bliver man taget med på en rejse gennem øllets historie og fremstillingsprocessen med afsluttende smagsprøver, mens man nyder panoramaudsigten. 

Hvis man efter besøget på Guinness Storehouse har fået smag for mere, kan man tage videre til Temple Bar, hvor det summer af liv efter solnedgang. Her kan du frit vælge mellem traditionelle irske pubber, elegante restauranter og natklubber, hvor du kan danse natten lang. Atmosfæren i denne del af byen er endnu mere livlig i midten af marts, hvor irerne fejrer St. Patricks Day over fire dage, og her kan man forvente verdensklasse underholdning med festlige parader, dygtige gadeartister og masser af musik og våde varer. 

Når du booker hotel i Dublin med Solfaktor, bor du på hoteller i centrum, som ligger tæt på byens seværdigheder. 

Mad og drikke

Irerne er nærmest verdenskendt for deres gæstfrihed, og det er fuldt fortjent. Dette vil man opleve på Dublins mange restauranter, caféer og barer, hvor man kan nyde den traditionalle velsmagende irske mad - evt. skyllet ned med et stort glas af "the Black Stuff", som er irsk slang for den berømte mørke stout, Guinness. Prøv f.eks. irsk fiske- og skaldyrssuppe (chowder) eller gryderetten Coddle med pølser, som er to af de lokale delikatesser, der vil mætte godt ovenpå en lang dag med sightseeing. Eller tag på havnen for at nyde friskfangede muslinger eller saftige rejer fra Dublin Bay. 

Der er også et stort udvalg af internationale restauranter og små hyggelige spisesteder, og som landets hovedstad er nogle af byens restauranter styret af Irlands mest kendte kokke. Så hvad enten man er ude efter kaffe og kage på en lille hyggelig café, en romantisk middag for to eller et aftenmåltid for hele familen, kan man være sikker på, at der er noget for enhver smag og enhver pengepung. 

Lige som byen er maden til for at blive udforsket og nydt, og det gør Dublin til det perfekte sted af smage på det bedste, som Irland har at byde på. 

Vejret

Vejret i Dublin kan være uforudsigeligt, men i modsætning til den almindelige opfattelse, så er det generelt mere tørt i Dublin end i den vestlige del af Irland. Der er dog risiko for regn året rundt, hvilket også er en af grundene til, at det frodige land er kendt som den grønne ø. Til gengæld bliver det ikke alt for varmt om sommeren, og for det bedste vejr anbefales det, at rejse til Dublin fra midten af juni og frem til september, hvor det som regel er varmest med gennemsnitstemperaturer omkring 20°C. Vintrene er relativt milde, og man kan derfor rejse til Dublin hele året rundt, men uanset årstiden er det er en god tommelfingerregel altid at have flere lag tøj på samt en rejseparaply i tasken, så man er forberedt på lidt af hvert.

Transport til/fra lufthavnen i Dublin

Dublin Airport ligger omkring 11 km nord for centrum, og der er flere muligheder for at komme ind til byen. Du kan vælge at tage en af lufthavnsbusserne (Airlink), som kører direkte mellem lufthavnen og flere steder i Dublin, og billetter købes i automater udenfor lufthavnen eller på selskabets hjemmeside. Du kan også vælge at tage en af de billigere bybusser, som også kører ind til centrum, men her skal du være opmærksom på, at der skal betales med lige penge i bussen. Alternativt kan man vælge at tage en taxi direkte fra lufthavnen til hotellet.

Det er selvfølgelig også muligt at leje en bil i Dublin Airport, men hvis du kun skal opleve selve byen, anbefales dette ikke. Du kan naturligvis booke både transfer og billeje hos Solfaktor som en del af din pakkerejse.

Sådan booker du din rejse til Dublin med Solfaktor

Med Solfaktor kan du få en problemfri og sikker rejse til Dublin med mulighed for afrejse fra København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg. Vores smarte søgemaskine støvsuger nettet for de bedste priser på flybilletter med rutefly, og kombinerer dem med hoteller i Dublin. Det hele samles i en pakkerejse med Rejsegaranti, så du får det bedste af begge verdener. Tilføj transfer til pakken for den bedste oplevelse, når du kommer frem. God tur!

Rejser til Irland

Læs mere om Irland og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Irland her