Rejser til Parma

Parmas geografiske beliggenhed, dens historie og gastronomiske tradition har gjort byen symbolsk for Italien. Parma ligger i det nordlige Italien i regionen Emilia-Romagna, som adskilles fra Lombardiet af floden Po i nord og fra Toscana af de smukke Appenninerne i vest. Det er et varierende landskab med bjerge, sletter og floder, som indbyder til smukke gåture, hvor du passerer gamle byer, slotte og antikke kirker på vejen. Midt i denne smukke natur ligger Parma, som har en lang historie og er fyldt med kunst og kultur, hvor store, italienske profiler som fx Antelami, Correggio og Verdi har efterladt sig spor.

Der er masser af oplevelser, når du rejser til Parma

Den historiske del af Parma ligger i byens religiøse centrum, nemlig omkring il Duomo, il Battistero og il Palazzo Vescovile. Il Duomo, domkirken, er et af de mest levende eksempler på stilarten romanico padano i Italien, selv om den naturligvis gennem årene har gennemgået flere renoveringer og ombygninger. Il Battistero er en ottekantet bygning af rosa marmor, og sammen med il Palazzo Vescovile - oprindelig fra 1100-tallet - skaber bygningerne et stemningsfyldt, middelalderligt hjørne, som bestemt bør besøges, når du er i Parma.

Tæt på disse bygninger ligger il Palazzo della Pilotta, som er et kompleks, der rummer et bibliotek, et teater, det arkæologiske museum og nationalmuseet. I nationalmuseet kan du blandt andet se værker af Correggio, Parmigianino, Beato Angelico, Leonardo da Vinci og mange flere.

Uden for Parmas bygrænser strækker provinsen sig blandt slotte og fæstninger, som spreder sig fra Appeninnernes fod ned mod Po-sletten. Her har du som gæst mulighed for at opdage de historiske ridderes magiske verden med antikke herregårde, som anses for at være nogle af de smukkeste og bedst bevarede i Italien. Begynd ved Fortezza di Bardi, som rejser sig mod Appenninernes røde baggrund. Tag videre til Castello di Compiano og Castello di Felino, og du vil få mange ferieminder med hjem i bagagen.

Parmas stærke bånd til italiensk gastronomi har betydet, at både sundhedsmyndighederne og den internationale skole for det italienske køkken (La Scuola Internazionale di Cucina a Colorno) har sæde her. Det kulinariske bånd betyder også, at der er flere gastronomiske ruter, du kan følge. Den mest populære af disse er nok La Strada del Prosciutto e dei Vini, hvor du har mulighed for at smage både parmesanost, parmaskinke og vin fra egnen.

Mad og drikke i Parma

Som tidligere nævnt er der et element, som forbinder alle turistattraktioner i Parma, nemlig byens gastronomiske historie, som spiller en stor rolle selv den dag i dag. Parma kaldes ofte for en af Europas "mad-hovedstæder", og UNESCO gav byen betegnelsen "gastronomisk kreativ by" i 2015. Men hvad skal du egentlig smage - og hvor skal du dog begynde - når du er på ferie i Parma?

Det er en god ide at begynde med de produkter, som tilmed bærer byens navn. Prusciutto di Parma (parmaskinke) og Parmigiano Reggiano er byens to mest lysende stjerner på madhimlen, men også den lidt mindre kendte skinke, Culatello, bør nævnes i samme åndedrag.

Udover disse produkter af særlig høj kvalitet finder vi de traditionelle retter, og en "madrejse" i Parma starter med antipasti. Det populære friturestegte brød gnocco fritto, som i Parma kaldes Torta fritta, er et must at smage og er også perfekt tilbehør til både parmaskinke og parmesanost.

En af Parmas mest kendte pastaretter er cappelletti, som serveres i en bouillon eller sammen med en kødsovs. De har ofte fyld, som består af parmesanost (naturligvis!), æg, rasp og kød.

En af de mest populære hovedretter i Parma - som også vækker megen opmærksomhed blandt besøgende fra andre lande - er hestekød, carne di cavallo. Så bliv ikke overrasket, hvis du ser denne ret på menuen, for her er det lige så naturligt at spise hestekød, som det er for os at spise oksekød. Og hvis du ikke lige har lyst til hestekød, er der naturligvis mange andre retter, du kan smage.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Parma

Populære hoteller i Parma

Italien, Emilia-Romagna, Parma
8,7
Meget godt
1526 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 95 km
  • Afstand til centrum: ca. 2.1 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Italien, Emilia-Romagna, Parma
8,8
Meget godt
2627 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 94 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Italien, Emilia-Romagna, Parma
8,2
Meget godt
1968 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 96 km
  • Afstand til centrum: ca. 100 m
  • Internetadgang/Wi-Fi