Rejser til Pienza

Pienza ligger i Orciadalen, ca. 55 km syd for Siena. Pienza er lige så malerisk, som den er lille. Det er ikke for ingenting, at byen er blevet brugt som kulisse til mange film, deriblandt Zeffirellis "Romeo og Julie", "Bryggeren" og "Den engelske patient". Og selv dem, der er helt blinde for stedets skønhed, kommer ikke forgæves, hvis de da værdsætter god ost, for i bakkerne omkring Pienza laves noget af den bedste pecorino, fåremælksost, som Toscana kan frembringe.

Mange besøgende

Hvis man er allergisk over for andre turister, skal man sørge for enten at komme tidligt om morgenen eller om aftenen, for i dagstimerne er byen størstedelen af året mildest talt overrendt, og de mange besøgende har ikke megen plads at fordele sig på.

Sjældent eksempel

Byen er et sjældent eksempel på en gennemført renæssancebyplan. Pienza repræsenterer et levende eksempel på, hvordan man forsøgte at skabe den ideelle livs- og regeringsmodel ved at udarbejde en opfattelse af byen, som kunne tilfredsstille de konkrete ønsker om fredeligt og udbytterigt samliv mellem mennesker.

Hovedtorvet

Byens hovedtorv er den trapezformede Piazza Pio II, hvor domkirken, Palazzo Piccolomini, Palazzo Borgia og rådhuset, alle udtænkt af arkitekten Rossellino, ligger. Andre boliger og palæer blev derefter bygget omkring hovedbygningerne. De ligger spredt rundt i alle retninger, alle er bygget elegant og raffineret i stil med de oprindelige bygninger omkring hovedtorvet under overvågning af arkitekten Pietro Paolo del Porrina fra Siena.

Domkirken

Domkirken blev bygget oven på en ældre kirke tilegnet Jomfru Maria i anden halvdel af 1400-tallet. Apsis blev bygget mod bakkens skråning, da man ønskede at udføre et meget bredt skib og samtidigt have et torv, der respekterede alle idealer for proportionerne. Dog blev de store fundamenter ikke nok til at sikre kirkens stabilitet, da jorden er udsat for jordskred i området. Kirken er i dag blevet konsolideret og holder sig nogenlunde på sin plads. Kirkens ydre minder om Albertis arbejder fra Firenze, men er dog tydeligt Rossellinos arbejde. Kirkens indre rum er delt i tre skibe og er inspireret af gotiske linjer med de slanke søjler, hvorpå loftets krydshvælvinger hviler. Apsis belyses af spidsbuevinduer. Kirketårnet har en ottekantet plan og hviler på den antikke krypt.

Præsteboligen

På torvets venstre side ligger præsteboligen, også den er bygget med sobre linjer typiske for anden halvdel af 1400-tallet. Her ligger i dag byens museum. I dets lokaler er der udstillet arkæologiske fund fra de udgravninger, man har foretaget i området, samt kunstværker, malerier og andet interiør, der oprindeligt stod i domkirken.

Bispens palæ

Ved siden af præsteboligen står Palazzo Borgia, i dag kaldet bispens palæ Palazzo del Vescovo. Pave Pius II beordrede dette palæ opført til sin tilhænger, kardinal Rodrigo Borgia, der senere selv blev pave under navnet Alexander VI. Bemærk hvorledes søjlegangene bliver lavere og lavere mod palæet tag og presser de guelfiske mønstre ved vinduerne på den højeste etage. Palæets indre gård er også værd at besøge med dens søjlegang, hvorpå brobuerne hviler.

Rådhuset

Også rådhusets stil svinger mellem de solide middelalderlige linjer og Renæssancens nye følsomhed. På loggiaen med dens tre brobuer, hviler en søjleorden, som åbner sig i smalle aflange todelte vinduer af travertinermarmor. På højre side står klokketårnet med sin guelfiske murkrone.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Pienza