Rejser til Malaysia

Malaysia er et af Sydøstasiens mest veludviklede lande. Det er samtidig et land med mange spektakulære kontraster. Storslået og uberørt natur på Borneo, fantastisk dykning og snorkling på Langkawi og kulturel mangfoldighed på Penang

I hovedstaden, Kuala Lumpur, er der masser af liv døgnet rundt. Her rejser sig fascinerende skyskrabere, bl.a. Petronas Twin Towers, en af verdens højeste bygninger. Shoppingmulighederne i Kuala Lumpur er i verdensklasse, især inden for elektronik og tøj. Det malaysiske køkken er ligesom kulturen en vidunderlig blanding af nationaliteter, traditioner og smage.

En rejse til Malaysia byder med andre ord på en hel palette af oplevelser med noget for alle. Dertil kommer mødet med de venlige og hjælpsomme malaysiere, som er noget af det, vi ofte hører gør størst indtryk på vores gæster. Malaysia er endnu ikke så turistet som nabolandet Thailand, så du kan se frem til flere autentiske asiatiske kulturoplevelser. Det er ikke bare salgsgas, når det lokale turistbureau bruger sloganet "Malaysia, Det ægte Asien."

Frodig regnskov, gyldne sandstrand og multikulturelle byer

Malaysia består af to geografisk adskilte områder: Vestmalaysia på Malaccahalvøen og delstaterne Sarawak og Sabah på Borneos nordkyst. Der er store forskelle mellem disse to dele af landet. Langt hovedparten af befolkningen bor således i Vestmalaysia, mens Sabah og især Sarawak på Borneo er ret tyndtbefolkede.

Det er ikke kun geografisk, at Malaysia består af flere dele. Landets næsten 33 millioner indbyggere inkluderer malajer, kinesere og indere, der lever side om side. At landet er en ægte kulturel smeltedigel kommer blandt andet til udtryk i den unikke blanding af religioner, traditioner, festivaler, sprog og gastronomi. Denne kulturelle mangfoldighed kan også i høj grad tilskrives de tætte bånd til omverden og ikke mindst en lang historie, hvor briterne, portugiserne og hollænderne har haft koloniherredømme over landet.

Blandt ferierejsende er det i dag især Vestmalaysia på Malaccahalvøen, som er populær. Det inkluderer ikke mindst mindre tropeøer som Langkawi og Penang med deres hvide palmestrande, men også bjergområderne omgivet af teplantager, de historiske byer, verdens ældste regnskvov, Taman Negara, og den multikulturelle hovedstad Kuala Lumpur. Ved halvøens østkyst finder du desuden øer som Perhentian og Redang, der tiltrækker bryllupsrejsende og fritidsdykkere fra hele verden. Rejser du i stedet til Østmalaysia på Borneo kan du dog også opleve frodig regnskov, oprindelige stammefolk, smukke bjerge og fantastiske dykkersteder.

Hvem vil kunne lide Malaysia?

De kilometervis af flotte bounty-strande, bjergene med de tågeindhyllede te-plantager, de velbevarede koralrev og den frodige regnskov, som rummer et fantastisk dyreliv med blandt andet elefanter, næsehorn, orangutanger og utallige fuglearter kan nydes af hele familien. Samtidig er en rejse til Malaysia en chance for at opleve et mere autentisk Sydøstasien, hvor masseturismen endnu ikke har indfundet sig i samme grad som i for eksempel nabolandet Thailand.

Hvis du vil, kan du blot bruge ferien på at nyde det afslappende strandliv og naturoplevelserne. Det er dog i næsten lige så høj grad for at møde en ny og spændende kultur, at du skal rejse til Malaysia. Det nationale sprog er Bahasa Melayu (malayisk), men engelsk er meget udbredt. Du har derfor gode muligheder for at komme i kontakt med de lokale, der er meget imødekommende.

Oplevelser i Malaysia

Der kan skrives tykke guidebøger om alt det, du kan opleve på en rejse til Malaysia. En af de største attraktioner er naturen - både til lands og havs. Her er nationalparkerne et helt kapitel for sig. Det inkluderer både naturområder, du kan besøge på en korte udflugter fra hotellet, og store, uberørte områder, hvor du kan tage på ugelange ekspeditioner uden at se andet end jungle. Det inkluderer Taman Negara, der har været regnskov i millioner af år, hvor du blandt andet kan se eksotiske fugle og høre gibbonabernes kald fra gangbroer oppe mellem trækronerne.

Går rejsen til Langkawi, må du ikke gå glip af en tur med svævebanen Langkawi SkyCab op til toppen af Gunung Machinchang (713m) for at nyde den fantastiske udsigt over øen. Trænger du til at komme lidt op i de kølige højder, kan det også varmt anbefales at udforske Cameron Highlands i landets indre. Her oppe i højlandet er bakkesiderne dækket smukke teplantager, der ligger i sirlige mønstre.

Bliver du ude ved havet, kan du på dykkerture eller blot med snorkel også stifte bekendtskab med et farverigt og eksotisk dyreliv. Mange som rejser til Malaysia, ender da også med at bruge det meste af tiden nær eller i det klare, blå hav.

Der er masser af steder, hvor du kan nyde betagende natur og fredelig landsbyidyl. Malaysia er dog også et moderne land med pulserende storbyer. Det bedste eksempel på dette er Kuala Lumpur. Her er et væld af himmelragende skyskrabere, enorme indkøbscentre, farverige markeder, gadekøkkener og livlige natklubber.

Hvornår skal man rejse til Malaysia?

Malaysia har fugtigt tropisk klima med temperaturer mellem 23 og 32 grader, der giver perfekte betingelser for regnskoven. For dig, som skal rejse til Malaysia, er det værd at vide, at det tropiske klima betyder, at der falder ganske meget nedbørn i løbet af året. Det er dog især i forbindelse med nordøstmonsunen, der typisk indfinder sig fra oktober til marts, at det regner. Den rammer især Østmalaysia, som de fleste derfor foretrækker at besøge i sommerhalvåret. Til gengæld er det som regel mest optimalt at rejse til Vestmalaysia med øerne Langkawi og Panang i vinterhalvåret.

Uanset hvornår du rejser til Malaysia, skal du være indstillet på, at vejret året rundt være omskifteligt og uforudsigeligt selvom det generelt er varmt og solrigt. Derfor er ovennævnte anbefalinger om rejsetidspunkt kun vejledende.

Hoteller i Malaysia