Rejser til Østrig

Man finder landet Østrig i de smukke Alper med en storslået natur. Det er nemt at komme til Østrig uanset om man flyver, tager tog eller kører i egen bil. I landet finder man gode forhold når man skal finde feriebolig, her bor man enten på hotel eller familiedrevne pensionater og da disse klassificeres og kontrolleres centralt er kvaliteten høj. Østrig har også med sin beliggenhed førsteklasses skiforhold, og afterski her er uden sammenligning.

Landt ligger smukt i Alperne i storslået natur. Det er enkelt at komme til Alperne med fly, tog eller i egen bil, og indkvarteringen sker på hotel eller i familiedrevne pensionater. Klassificeringen placerer hoteller og pensionater på et højt kvalitetsniveau, og dette kontrolleres med jævne mellemrum. Østrig tilbyder førsteklasses skiforhold, og deres afterski er uden sammenligning.

Tag med Solfaktor på en forrygende ferie i Østrig, hvor du kan opleve moderne storbyer, imposante slotte, dybe kløfter og høje bjerge indenfor få kilometers afstand. Østrig er et mekka for naturelskere, hvad enten du er til vandreture i bakkerne, skiferie på toppen af Europa, eller en tur på mountainbike med højdemeter nok til et helt år. Hos Solfaktor kan du booke din ferie i Østrig med fly med afgang fra København, Billund, Aalborg, Aarhus eller Hamburg lufthavn - eller du kan køre selv og blot booke et af vore hoteller.

En billig ferie i Østrig med Solfaktor

Donau er smukkest udenfor hovedstaden Wien, især ved den vidunderlige, gamle landsby Krems, hvor man finder Melkklosteret. Baden er en statelig og populær spa-by i udkanten af skovene ved Wien. Tæt på Wien ligger også søen Neusiedl, hvor især den lille by Rust er interessant. Gurk er en pudsig lille by i det centrale Østrig, og er berømt for sin utrolige katedral i rundbuestil fra 1140. Det flotteste landskab i Østrig findes mod sydvest, især i Arlberg-regionen. Innsbruck er hovedbyen og er et charmerende sted at besøge året rundt. St. Anton er affyringsrampe for en lang række skisportssteder, og det er muligt at tilpasse ferien efter ethvert behov og enhver pengepung.

Østrigs hovedstad Wien

Gennem århundreder var Wien Europas centrum og det mægtige Habsburgske imperium efterlod en by af storhed, med et fortovsbelagt centrum, storslåede bygninger og elegante operahuse. Det enorme kejserpalads, Hofburg, er resultatet af seks århundreders Habsburgstyre, inklusiv Schweizerhof fra det 13. århundrede, hvorfra man kan datere de ældste borgtårne. Slottes indre er paladsagtigt og lægger hus til flere veludstyrede museer. Stephansdom er berømt for sin specielle tagbelægning og sit tårngitterværk. Tårnet giver de besøgende en fantastisk udsigt over byen. Et besøg på Kunsthistorisches Museum er udmattende, men meget dybdegående. Nær byen ligger det storslåede Schloss Schönbrunn – endnu et palads med en kæmpe velplejet have, der indeholder sin egen zoologiske have, som også er verdens ældste.

Salzburg

Salzburg er Mozarts by og er meget besøgt om sommeren. Skrævende over floden Salzach og presset ind mellem bjergene, er byens utrolige beliggenhed fremhævet af barokkirker, torve og springvand, middelaldertårne og Mozart opportunister. Denne ejendommelige by er lille i forhold til dens vigtighed som centrum for barok kunst og musik, men indeholder en masse interessante seværdigheder og kan let udforskes til fods. Det imponerende og historisk interessante slot, Hohensalzburg, fra det 11. århundrede tilbyder udsigtsposter til fantastiske steder, da det ligger på en bjergtop. Aftenerne byder på klassiske koncerter som supplement til Mozarts museer; hans fødehjem, hans hjem og andre ”Wolfie-legender”. Lige syd for Salzburgs gamle bydel finder man Schloss Hellbrunn, med dets frække, hemmelige springvand, hvor du er sikker på at få et overraskende bad.

Linz og Gras

Mange turister i Østrig søger disse to juveler, men hvis du ønsker at undgå mylderet, kan du finde et pusterum i Linz og Gras. Selvom de knap nok findes på turistkortet, er de ikke desto mindre to historiske og travle østrigske byer, hvor livet går sin gang.

Geografi

Østrig ligger i det centrale Europa, og er omkranset af Tyskland, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Slovenien, Italien og Schweiz. Næsten det halve af landet er dækket af store, gamle skove, som navnlig består af eg og bøg i de lavere højder, og bøg og gran i de højere. Donaudalen ligger mod øst, hvor hovedparten af landets landbrug dyrkes. Alperne ligger mod de sydlige og vestlige dele af landet. I de lavtliggende områder er gøgeurt og valmuer almindelige, sammen med skovkrat og løvfældende skove, samt hedeområder.

Natur

Østrig er også rigt på naturressourcer, såsom jernmalm, olie, tømmer, magnesiumcarbonat, bly, kul, brunkul, kobber og vandkraft. Østrig har forekomster af jernmalm, olie, naturgas, brunkul, magnesiumkarbonat og zink.

Den mængde olie og naturgas, der udvindes, er relativt beskeden, og omkring 70 procent af det samlede energibehov dækkes af import fra især Rusland. Over 70 procent af elektriciteten fremstilles ved vandkraft.

Dyreliv

Dyrelivet i de alpine områder inkluderer bjerggeder, gemser og murmeldyr. I det øvrige Østrig lever der hjorte, harer, ræve, grævlinger og andre små dyrearter. Østrig er fyldt med søer og der er masser af vand. Derfor er der et rigt fugleliv, hvoriblandt man møder hejren, skestorken og klyden.

Landbrug og skovbrug

Omkring 40 procent af Østrigs areal anvendes til dyrkning og græsning. På sletterne i øst er der et varieret landbrug med bl.a. vin- og frugtavl, mens husdyrhold primært forekommer på alpeskråningerne i vest, hvor det er svært at dyrke jorden. Halvdelen af landbrugsproduktionen består af animalske produkter - kød og mælkeprodukter. De vigtigste afgrøder er hvede, byg, majs og sukkerroer.

Store dele af landbruget består stadig af mindre familiebrug, selvom tendensen går i retning af større og større enheder. Ligesom andre industrilande har Østrig ydet store tilskud til landbruget. I kraft af medlemskabet af EU er Østrigs landbrugspolitik blevet samordnet med de øvrige medlemslande, og det har betydet faldende tilskud til bønderne. Samtidig er grænserne blevet åbnet for produkter fra andre lande. Den stigende konkurrence førte umiddelbart efter indtrædelsen i EU til store prisfald på landbrugsprodukter. Mange østrigske landmænd forsøger nu at hævde sig i den internationale konkurrence ved at satse på økologisk dyrkning.

Ca. halvdelen af Østrig er dækket af skov, og det er næsten alt sammen i privat eje. Skovbruget spiller en betydningsfuld rolle for økonomien og forsyner papir- og trævareindustrien med råvarer.

Industri

Efter Anden Verdenskrig blev store dele af den østrigske basisindustri og energiproduktion nationaliseret, fordi man mente, at kun staten kunne mobilisere tilstrækkelig kapital til at få gang i industrien, som lå i ruiner efter krigen. Foruden energisektoren omfattede nationaliseringen også hele olieindustrien, malm- og kulminerne, størstedelen af elektronikindustrien, de største kemiske fabrikker samt den vigtigste del af jern-, stål-, metal- og bilindustrien.

De statslige virksomheder blev forvaltet af holdingselskaber ÖIAG, som var blandt Europas 50 største industrigrupper. Ved midten af 1980erne blev de statsejede virksomheders tidligere så gode økonomiske resultater vendt til tab, og der blev behov for stadig større kapitalindsprøjtninger for at holde selskaberne kørende. På denne baggrund indledte regeringen i 1987 en omfattende omstrukturering af den statsejede industrisektor, og i 1996 fandtes der ikke længere 100 procent statsejede industrier i Østrig. Regeringen Schüssel fortsatte privatiseringen i starten af 2000-tallet og solgte det statslige Austria Tabak samt store dele af teleselskabet og stålindustrien Vöest-Alpine. Den tidligere regel om, at det statslige holdingselskab skulle beholde en fjerdedel af aktierne, blev fjernet. Industrisektoren består i dag overvejende af mellemstore familievirksomheder.

Vejret på din ferie

Der er tre primære klimatiske zoner i Østrig. Den østlige region har fastlandsklima, den centrale har alpint klima og resten af Østrig har centraleuropæisk klima. Om sommeren (maj-oktober) bliver det meget varmt i Østrig, mens nætterne forbliver kølige. Temperaturerne plejer at ligge mellem 20-25 grader de fleste steder, undtagen oppe i højderne. Vintersæsonen (december-april) er ofte solrig i Østrig, men også med sne i højderne. De mere lavtliggende steder får tit regn om vinteren, og temperaturen ligger under fem grader. Skisæsonen starter for alvor midt i december og bjergene dækkes af tyk pulversne. Foråret er bestemt også en dejlig årstid at besøge Østrig på, da alpernes marker dækkes af smukke blomster.

Historie

Til at begynde med blev Østrig besat af forskellige folkeslag, nemlig kelterne, romerne, vandalerne, vestgoterne, hunnerne, avarerne og slaverne. Men siden det 13. århundrede blev Østrigs historie tæt knyttet til familien Habsburg. Østrig blev erobret af Charlemagne, og det forblev en del af romerriget indtil det 15. århundrede, da Habsburgdynastiet tog et fast greb i landet og regerede det frem til 1. verdenskrig. Det lykkedes Habsburgerne at udvide deres territorium gennem arrangerede ægteskaber og ejendomsopkøb. Dette resulterede så i at dynastiet blev delt mellem spansk og østrigsk styre. I 1571 fik man religionsfrihed, og det medførte, at mange østrigere blev protestanter. Senere forsøg af Rudolf II på at få folk til at konvertere tilbage til katolicismen, ledte til 30-års krigen, der ødelagde store dele af Europa. Man opnåede endelig fred i 1648 med Westfalia-traktaten. Det Hellige Romerske Rige blev opløst i det tidlige 18. århundrede, og Francis II påtog sig titlen som kejser af Østrig. Gennem denne tid, blev Østrig centrum for den kulturelle renæssance med utrolige musikalske bedrifter, som man associerer med begrebet barok. I 1740 blev Maria Theresa bragt til tronen, og hun regerede de næste 30 år og udviklede landet til en moderne stat. Napoleon blev slået af Østrig i 1805 ved Austerlitz, og dette medførte nye konflikter, indtil forliget i kongressen i Wien i 1814. Der blev dannet dobbeltmonarki i 1867 mellem Østrig og Ungarn under ledelse af Kejser Franz Josef. Østrig-Ungarn deklarerede krig mod Serbien, der blev aktivt bakket op af russerne. Det Østrig-ungarske imperium opløstes efter 2. verdenskrig, og Østrig blev udnævnt som republik.

Efter krigen var Østrig tvunget til at anerkende Tjekkiets, Polens, Ungarns og Jugoslaviens uafhængighed – de var alle lande, der tidligere havde været under Habsburgernes herredømme. I 1938 blev Østrig indlemmet i det Tredje Rige, da landet tilsluttede sig fascismen. Østrig led store tab under 2. verdenskrig, men i 1946 var det atter en republik, og blev beskyttet af de sejrende allierede tropper. Det var besat af amerikanske, engelske, franske og russiske tropper, men i 1955 havde man igen fuld frihed. Østrig etablerede frihandel med den Europæiske Union i 1972 og arbejdede hårdt på at stabilisere sig. Landet kom under international bevågenhed, da den tidligere tyske officer, Kurt Waldheim, blev præsident. Kontroversen lå i Waldheims rolle i 2. verdenskrig, og hans påståede engagement i deportationer og henrettelser. Han trådte tilbage i 1992 pga. disse påstande. Østrig modtog mange indvandrere fra Østeuropa, og det førte til stiftelsen af Frihedspartiet i 1980’erne. Siden indtrådte landet i EU i 1995. Ved Østrigs seneste valg vandt Socialdemokraterne, og dannede en koalitionsregering med Folkepartiet. Det østrigske Frihedsparti, under Jörg Haider, var tidligere en stemmesluger, men blev nu udelukket.

Eventyrslotte og vidunderlige landskaber i Østrig

Østrig har flere imponerende byer og vidunderlige landskaber, der er bestrøet med rene eventyrslotte. Østrigs sydvestlige hjørne er meget alpint, og er derfor oplagt til vandreture om sommeren og skiferie om vinteren.

Vandreferie

Om sommeren er vandreture en oplagt aktivitet i Østrig; vejret er pålideligt og sceneriet enestående. Der er også et livligt natteliv gennem skisæsonen. Eisriesenwelt-hulerne er nogle af verdens største ishuler, og er tilgængelige for publikum. Dog er indgangen kontrolleret og hulerne er lukket i vintermånederne.

Hvis man er undervejs til Schweiz, er det virkelig turen værd at køre gennem hoveddalen. Især berømt er vejen til Grossglockner – en fantastisk 50 kilometer bjergkøretur mellem Zell am See og Heiligenblut, hvor man kan køre mod Italien. Højdepunkter på turen er blandt andet Hohe Tauern Nationalpark og gletsjeren Pasterze.

Befolkning og sprog

Mange forskellig folkeslag har i århundredernes løb bidraget til sammensætningen af Østrigs befolkning, men i dag er den sprogligt set meget homogen: ca. 98 procent har tysk som modersmål. Nogle befolkningsgrupper har officiel stilling som mindretal, det gælder ungarere og kroater, der lever i delstaten Burgenland i øst, slovenere, der primært bor i Kärnten, samt tjekker og slovakker i Wien og i delstaten Niederösterreich.

På grund af bjergene er befolkningen ujævnt fordelt over landet. De fleste bor i øst. Antallet af indbyggere i den del af landet steg kraftigt i første halvdel af 1990erne, primært pga. tilstrømning af flygtninge fra det tidligere Jugoslavien, men også stigende indvandring af arbejdssøgende fra Øst- og Centraleuropa.

Det tysk, der tales i Østrig, tilhører den vestgermanske gren af den germanske sprogfamilie. På Karl den Stores tid (800-tallet) blev ordet deutsch for første gang brugt om sproget blandt de germanske folkestammer i Frankerriget, som Tyskland og Østrig dengang var en del af.

Talesproget har altid været skiftende. Begrebet "højtysk" omfatter en udtalenorm, der er mere eller mindre den samme i Tyskland og Østrig. Dialekterne inden for det tyske sprogområde er dog meget levende og markant forskellige fra egn til egn. De østrigske dialekter tilhører samme gruppe som dem, der tales i den tyske delstat Bayern.

Transport

Her kan du læse lidt om de forskellige transportformer du kan benytte på rejsen rundt i eller til Østrig.

Fly

Wien er Østrigs vigtigste lufttrafikknudepunkt, og der ankommer hvert år 12 mio. mennesker til Flughafen Wien Schwechat. Der er hyppige afgange til alle større europæiske byer fra Østrig, men størstedelen af trafikken kommer fra London. Selvom der er ruter til nordamerikanske byer, såvel som til Asien og Australien, vælger mange at flyve til andre store lufthavne, så som London, Frankfurt og Amsterdam, og videre derfra enten med fly eller tog. Nogle gange er dette en billigere eller mere bekvem mulighed. S-bahn (linje 7) tager en halv time til eller fra lufthavnen, der ligger 20 km fra centrum. Der køres adskillige gange i timen fra henholdsvis Westbahnhof og City Air Terminal. Der er også internationale lufthavne i Linz, Graz, Salzburg, Innsbruck og Klagenfurt, hvor der flyves til europæiske destinationer.

Tog

Østrig ligger centralt i Europa, og togrejser dertil er en god mulighed. Togene er hurtige og effektive i Østrig, og man kan tage direkte til mange europæiske byer. De hyppigste ruter går til Bratislava, Ljubljana, München og Berlin. Hovedbanegården i Wien er den største central med daglige afgange til mange store europæiske byer. Du kan komme til Salzburg fra München på to timer.

Bus

Der er mange busforbindelser mod både Vesteuropa og Østeuropa, men da de er billigere end togrejserne, er de generelt langsommere og mindre komfortable. Det er muligt at stige på en bus i Wien til København, London og selv til Istanbul. Der er masser af tilkørselssteder fra Tyskland, Tjekkiet, Slovakiet, Ungarn, Slovenien, Italien og Schweiz, og de er åbne døgnet rundt. Der er ingen besværlige formaliteter takket være EU’s Schengen-aftale. Der sejler færger ned ad Donau fra Wien til Budapest over Bratislava.

Turistinformation

På den officielle hjemmeside for det østrigske turistbureau finder du bl.a. artikler om skiferie i Østrig og vandreture om sommeren. Desuden har turistbureauet også en række praktiske informationer om at holde ferie i Østrig. Du finder også oplysninger om forskellige aktuelle begivenheder og nyheder i Østrig.

Velkommen til Østrig med Solfaktor.

>> Læs også om ferie i Ungarn
>> Her kan du læse om ferie i Tyskland

Charmerende alpeland med noget for hele familien

Østrig er en af Europas mest populære skidestinationer, der er kendt for at have masser af muligheder for hele familien. Det smukke alpeland har dog lige så meget at byde på for dig, som rejser hertil i sommerhalvået med mange historiske byer og charmerende landsbyer samt ikke mindst storslåede natur. Mens det om vinteren er oplagt at spænde et par ski på, indbyder Østrigs spektakulære landskaber om sommeren til vandretur i den friske bjergluft. Uanset om du vil gå på opdagelse over flere dage i en af nationalparkerne for at finde den indre ro eller blot gå en kortere tur med familien, er der således næsten ubegrænsede muligheder for det på en rejse til Østrig.

Lige så ideelt et rejsemål Østrig er for friluftsmennesket, lige så meget har det lille land at byde på for dig, som holder af spændende kulturelle oplevelser. Habsburgernes forkærlig for slotte og paladser, der blev overdådigt indrettet med kunst og andre skatte, betyder for eksempel, at du i Wien stadig tydeligt fornemmer den storhed og magtfulde position i Europa, som Østrig har haft gennem en stor del af landets historie.

Når du ikke nyder de skønne natur, kan du for eksempel mærke historiens vingesus på Den spanske rideskole, hvor den stolte renæssancetradition for flotte opvisninger på veltrænede Lipizzanere holdes i hævd. Tilsvarende har man i Østrig bevaret det 18. og 19. århundredes kærlighed til musikken. Nytårskoncerten med Wiener Philharmonikerne er en af årets største kulturelle begivenheder i Østrig, men musikelskere valfarter også hertil resten af året for at opleve alt fra klassisk musik i smukke koncerthuse til nye navne på en af de utallige festivaler.

Sidst, men ikke mindst, får du på en rejse til Østrig også rig mulighed for at forkæle smagsløgene. Trods landets beskedne størrelse er det østrigske køkken rigt på variation fra region til region. Landets omskiftelige historie har således sat et spændende præg på madkulturen, der byder på meget andet end wiener schnitzel og apfelstrudel - selv du naturligvis også skal smage disse lækre klassikere!

Hoteller i Østrig

Populære hoteller i Østrig

Østrig, Wien-regionen, Wien
8,7
Meget godt
3127 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 24 km
  • Afstand til centrum: ca. 1.5 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Østrig, Wien-regionen, Wien
9,5
Fabelagtigt
2092 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 23 km
  • Afstand til centrum: ca. 1.3 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Østrig, Wien-regionen, Wien
8,7
Meget godt
10592 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 21 km
  • Afstand til centrum: ca. 3 km
  • Internetadgang/Wi-Fi

Hvad siger gæsterne i Østrig?

9,6
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 11 anmeldelser