Rejser til Adriaterhavet

Adriaterhavet byder på nogle af Europas mest populære rejsemål som blandt andre Italien og Kroatien, men også mindre destinationer som fortsat er ukendte perler for mange. Her finder du fantastiske strande med alt fra sand til klipper, charmerende middelalderlige byer, billige priser og storslåede oplevelser for hele familien.

Adriaterhavet ligger i tillæg til Middelhavet mellem Italien og Balkanhalvøen. Hele den vestlige side tilhører Italien, mens den østlige side består af Slovenien, Kroatien, Bosnien og Hercegovina, Montenegro og Albanien. I alt er Adriaterhavet omkring 800 kilometer langt, og kan opdeles i en nordlige og en sydlig del. I den nordlige del er den maksimale dybde på 300 meter, mens der i den sydlige del, som starter fra den italienske Garganohalvø, er mere end 1200 meter dybt.

Der er stor forskel på vestkysten og den østkysten i Adriaterhavet. På den italienske side er kysten ret flad og kendt for sine kilometerlange sandstrande. På den balkanske side er kysten noget mere kuperet, og her finder du mange øer, bugte og fjorde.

Populære rejsemål ved Adriaterhavet

Uanset hvilken af siderne af Adriaterhavet, du rejser til,  finder du utallige skønne strande og en perlerække af spændende byer at udforske, hvert med deres særpræg. De mest besøgte destinationer ved Adriaterhavet ligger i regionen Veneto omkring Venedig. Men også andre italienske kystbyer som Trieste, Ravenna, Rimini, Ancona, Pescara, Bari og Brindisi tiltrækker især i sommerhalvåret mange rejsende, der har sol og strand øverst på feriens ønskeliste.

De senere år har mange ferierejsende også kastet deres kærlighed på den østlige Adriaterhavskyst. Det skyldes ikke kun de billigere rejser, men også udvalget af øer og uspolerede kystbyer, der er at finde her. Både inde på fastlandet og ude på øerne kan det azurblå hav nydes fra idylliske, familievenlige strande. På østsiden af Adriaterhavet finder du destinationer som Koper, Izola og Portoroz i Slovenien, I Kroatien kan du besøge byer som Umag, Porec, Rovinj, Pula, Opatija, Rijeka, Biograd, Split og Dubrovnik. I Montenegro finder du blandt andet Kotor, Budva og Ulcinj, og i Albanien kan du holde ferie i eksempelvis Durres eller Saranda

Hvordan kommer man til Adriaterhavet?

Du kan flyve direkte til de største af rejsemålene ved Adriaterhavet som Italien og Kroatien fra København og i udvalgte perioder også fra andre danske lufthavne. Rejsemål som Montenegro, Slovenien og Albanien vil størstedelen af tiden medføre en mellemlanding. Du kan vælge at bestille fly selv og kun booke hotel eller ferielejlighed gennem Solfaktor, eller kombinere det i en pakkerejse. Vi kan også hjælpe dig med at leje en bil til din ferie ved Adriaterhavet. Det anbefaler vi, da det giver dig en større frihed og mulighed for at udforske og opdage skjule perler i dit eget tempo.

Hvornår skal man rejse til Adriaterhavet?

Klimaet ved Adriaterhavet er i store træk, som man kender det fra resten af Middelhavet med tørre, varme somre og milde vintre. De nordligste områder ved Adriaterhavet kan have en kortere sommersæson end de sydligste, men forskellen er ikke stor. Men der kan være betydelig forskel på vejret ved kysterne og inde i landet. Især på Balkanhalvøen, hvor der er bjerge. 

Sommertemperaturen langs hele kysten, både vest og øst, ligger på omkring de 30 grader - ideelt til badeferien. De fleste besøger Adriaterhavet i sommermånederne, men regionenerne byder på mange middelalderlige byer med historie og kulturarv, som med fordeles kan besøges forår og efterår.

Den italienske side af Adriaterhavet

Den italienske side af Adriaterhavet byder på flere kendte rejsemål, med lange, flotte sandstrande, spændende byer, historiske seværdigheder og selvfølgelig det verdenskendte, italienske køkken.

De mest populære, italienske rejsemål ved Adriaterhavet ligger i den nordlige region Veneto ved Venedig. Den romantiske by tiltrækker hvert år millioner af turister. Mod nordøst ved grænsen til Slovenien ligger den populære kystby Trieste, og længere sydpå finder du kystbyer som Ravenna, Rimini, Ancona og Pescara, der er særligt populære om sommeren som badeferiedestinationer. Apulien er den sydøstligste, italienske region ved Adriaterhavet, og udgør "hælen" på støvlelandet Italien. Apulien er den region efter Veneto, hvor der produceres mest vin, og her finder du byer som Bari og Brindisi, der også er populære rejsemål til badeferien.

Den balkanske side af Adriaterhavet

I de senere år har den østlige del af Adriaterhavet fået mere opmærksomhed blandt turister. Det skyldes ikke kun de billige priser, men også det store udvalg af spændende rejsemål. Her finder du mange uberørte øer, azurblåt hav, historiske byer og idylliske strande. 

Kroatien er et af de mest besøgte lande ved Adriaterhavet, og særligt Pula, Split og Dubrovnik er populære destinationer. Længst mod nord finder du Pulakysten hvor du udover Pula også finder de populære feriebyer Porec og Rovinj. Mod syd ligger den pulserende havneby Split, der giver et godt udgangspunkt for at besøge de smukke, kroatiske øer ud for byen. Længere mod syd ligger UNESCO-byen Dubrovnik, der er særligt kendt for sine historiske bymure og et smukt ø-hav. Mellem Split og Dubrovnik finder du Makarska og Makarska Rivieran der byder på en smuk kyststrækning med feriebyer som perler på en snor.

Montenegro er de seneste år steget i popularitet som feriedestination ved Adriaterhavet. De fleste besøger landet om sommeren for at nyde både strand og charmerende byer. De mest kendte feriebyer i Montenegro er Budva og Herceg Novi, som begge er hyggelige kystbyer. I Tivat og UNESCO-byen Kotor finder du smukke og flot bevarede middelalderlige byer med masser af charme.

Slovenien og Albanien er lidt mindre rejsemål ved Adriaterhavet, men ikke desto mindre finder du masser af liv her om sommeren, især på den slovenske kyst. Her findes flotte badestrande og charmerende kystbyer der også har et middelalderligt præg. I Slovenien heriblandt byer som Koper, Izola, Piran og wellnes-byen Portoroz. Albanien byder på en smuk natur og dejlige strande, blandt andet ved feriebyerne Durres og Saranda. Flere besøger også landet for at tage på vandreture i bjergene, og cruise-ferier langs kysten er også stigende i popularitet. 

Rig historie og kultur

Længe før direkte fly begyndte at fragte solhungrende nordboere ned til de skønne strande og byer ved Adriaterhavet, har der levet folk her. I det 2. århundrede f.Kr. var Adriaterhavets kyster under romernes kontrol og senere var det på skift det byzantinske rige, det serbiske rige, Republikken Venedig, det habsburgske monarki og det osmanniske rige, som havde herredømmet over kyst og hav.

Området har med andre ord spillet en afgørende rolle for de civilisationer, der opstod og herskede i hele Middelhavet. I dag bor der omkring 3,5 millioner mennesker langs med Adriaterhavets kyster. Selvom der gennem historien naturligvis har været en livlig kulturel udveksling landene imellem, vil du opleve en spændende mangfoldighed af traditioner og skikke på din rejse. Ikke mindst hvis du griber chancen for at fordybe dig i det lokale køkkens herligheder. Specielt fiske- og skaldyrsretterne er i sagens natur ofte meget anbefalelsesværdige!

Selvom både fiskeriet og skibstransport stadig er afgørende for økonomien mange steder ved Adriaterhavet, spiller turisme også en vigtig rolle for de fleste af landene. Særlig Kroatien, som ved seneste optælling havde flest Blå flag-strande, har de senere år oplevet en stor vækst i antallet af besøgende. Men også i nabolandet Montenegro nyder den lokale økonomi i stigende grad godt af kystens tiltrækningskraft.

Hvem vil kunne lide Adriaterhavet?

I korte træk er Adriaterhavskysten med sine mange lavvandede strande og stemningsfulde middelalderbyer et rejsemål med noget for alle. Rejsende med børn elsker de fine strande med det klare vand, de familievenlige hoteller og nærheden til spændende oplevelser. Desuden er afstanden til Adriaterhavet overkommelig, hvis du og familien vil på en kør-selv ferie. Springer I helst køreturen over, er det dog typisk nemt at finde billige flybilletter til rejsen. Tjek selv i søgemaskinen her på Solfaktor.

Selvom det i sagens natur ofte er strandene, som er hovedattraktionen, er der også meget andet at rejse hertil efter. Især hvis du har mulighed for at rejse i foråret eller sensommeren, er der rundt langs Adriaterhavet nærmest uendelige muligheder for at bruge ferien på kulturelle attraktioner, vandreture og andre aktive oplevelser.