Rejser til Skotland

Der er noget eventyrligt over Skotland. Det officielle nationaldyr er en enhjørning, og i århundreder har fortællingen om søuhyret Nessie i den dybe Loch Ness pirret verdens fantasi. Men også på det mere håndgribelige plan er der en magisk atmosfære i dette smukke land med dets sagnomspundne slotte og borge.

Skotland som udgør den nordligste tredjedel af De Britiske Øer, er et forholdsvist kompakt land. Du kan derfor udforske mange seværdigheder og attraktioner på én og samme rejse. Blot få timers kørsel fra de største byer Edinburgh og Glasgow kan du således opleve en af  Europas sidste rigtige vildmarker – det skotske højland.

Selvom en folkeafstemning om Skotlands tilhørsforhold til Storbritannien i 2014  resulterede i et nej til selvstændighed, er der ingen tvivl om, at de omkring 5,3 millioner skotter har en stærk nationalfølelse. Du vil opleve en rig lokalkultur med mange traditioner, som stolt holdes i hævd. Det gælder ikke mindst for mad og drikke, hvor du kan stifte nært bekendtskab med et af landets mest kendte eksportprodukter - whisky.

Haggis, whisky og sækkepiber

På en billig rejse til Skotland har mange et besøg på et whiskydestilleri højt på ønskelisten. Det er da heller ikke svært at finde et hyggeligt sted, hvor du bliver budt indenfor til smagsprøver. Er du ikke så meget til stærk alkohol, kan rejsen alligevel sagtens byde på unikke smagsoplevelser.

Skotlands nationalret er Haggis. Det er stuvning af hakket fåre- eller kalveindmad (hjerte, lever, lunge m.m.) kogt i dyrets mavesæk måske tilsat et skvæt whiskey og traditionelt serveret med kartoffel- og kålrabimos. Der smager meget bedre end det lyder og ser ud. Nu til dags findes haggis desuden i mange afskygninger. Til et hurtigt mellemmåltid kan du for eksempel prøve haggis i form af små indbagte brød, "pasties" eller haggispølser serveret med pommes frites.

Udover whiskey og haggis er musikken noget af det, flest forbinder med skotsk kultur. Selv hvis du kun er på en kort rejse til Skotland, vil du næsten med garanti opleve folkemusik på en pub, en jovial dans eller hjertelig fællessang. Når skotterne synger og danser er det sjældent en stille affære. Ved festivaler, parader og de såkaldte Highland games vil du kunne høre sækkepiberne spille.

Høje bjerge og dybe søer

De kulturelle oplevelser og de lokales varme gæstfrihed vil stå stærkt i erindringen længe efter din rejse til Skotland. Glæd dig dog også til store naturoplevelser og spændende seværdigheder. Her kan du mærke historiens vingesus, mens du udforsker højlandets dramatiske landskaber med brede dale, bjerge og store søer, eller langs de forrevne kyster og ude på de mange øer.

Loch Ness er verdensberømt, men også landskaberne ved for eksempel Loch Lomond og Loch Maree er også utroligt smukke. Vil du udforske højlandet, er Cairngorms National Park mellem Perth og Inverness et fantastisk område. Dette er landets største nationalpark, hvor du finder seks af Storbritanniens højeste bjerge og et utal af lavere toppe.

Området er et yndet mål for både familierejser samt eventyrlystne vandrere og mountainbikere, som her kan vælge mellem hundredvis af ruter. Udover storslåede landskaber rummer parken også mange skjulte perler i form af slotte, borgruiner og maleriske landsbyer. Især hvis du kommer her i vinterhalvåret, kan du desuden nyde godt af den mørke nattehimmel. Cairngorms National Park er nemlig også udnævnt til en såkaldt Dark Sky Park takket være den meget lave mængde lysforurening. Du kan derfor nyde en ualmindelig klar og smuk stjernehimmel.

De skotske byer

Skotlands syv større byer er perfekte til et weekendophold og som udgangspunkt for rejser længere ud i landet. For eksempel hovedstaden Edinburgh er i sig selv en rejse værd med et væld af spændende seværdigheder og attraktioner for både børn og voksne.

Kulturelt er et af årets faste højdepunkter i Skotland for eksempel verdens største kunstfest under Edinburghfestivalerne, der normalt løber af stablen i juni, juli og august. Det er dog bare et ekstra trækplaster for byen, der af mange betragtes som en af de smukkeste byer i hele Storbritannien. Her er også talrige attraktioner såsom vartegnet  Edinburgh Castle, Royal Mile og mange snørklede gader, der gemmer på spændende butiks- og restaurantliv.

Ligeledes er der masser at opleve i Glasgow, der er kendt for sine mange museer og gallerier. Landets største by har også de bedste shoppingmuligheder og et natteliv, der målt på antallet af barer og pubber kan måle sig med langt større byer.

Hvornår er det bedst at rejse til Skotland?

Det er ikke til at komme uden om, at det skotske vejr kan være ustadigt. Lidt som vi kender det herhjemmefra, på en rejse til Skotland er det derfor en god ide at pakke, så du er forberedt på lidt af hvert vejrmæssigt. Helt overordnet er de skotske somre lidt køligere og vintrene mere milde end vi typisk er vant til.

Der er ikke noget forkert rejsetidspunkt. Højsæsonen for rejser til Skotland er dog fra april til september. Om sommeren er dalene grønne og frodige, så landskabet tager sig flot ud. Både i det blomstrende foråret og det gyldne efterår kan du dog også udforske såvel natur som by.

Om vinteren er nogle dage er meget våde, mens det andre dage er helt frostklart. På denne årstid er der dog også meget at komme efter, selvom du måske ikke bruger lige så mange timer udendørs. Der er stemningsfulde julemarkeder i byerne, og ude på landet tændes der op i pejsen på den lokale pub. Mange whiskydestillerier er desuden åbne i vintermånederne, hvor du kan få en rundvisning.

Bestil din rejse til Skotland online

Du får nettets bedste priser på rejser til Skotland med billige flybilletter og hoteller i søgemaskinen her på Solfaktor. Du kan frit vælge længde og datoer på din rejse, som naturligvis er sikret af sikret rejsegarantifonden. Book dit skotske eventyr med Solfaktor i dag!

Hoteller i Skotland

Populære hoteller i Skotland

Skotland, Edinburgh
8,2
Meget godt
6052 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 11 km
  • Afstand til centrum: ca. 5 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Skotland, Edinburgh
8,2
Meget godt
576 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 14 km
  • Afstand til centrum: ca. 350 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Skotland, Edinburgh
8,6
Meget godt
245 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 14 km
  • Afstand til centrum: ca. 750 m
  • Restaurant