Rejser til Barcelona

Barcelona er byen, der ingen introduktion behøver, men her får du alligevel en: Med sine 1,6 millioner indbyggere er Barcelona den næststørste by i Spanien og hovedstad i Catalonien. Og det er ikke for ingenting, at der er så mange, der vælger at både rejse til og bosætte sig i denne skønne by. En ferie i Barcelona er altid en succes.

Barcelona er en af Europas mest populære storbydestinationer med et fantastisk udvalg af oplevelser, fantastisk shopping og ikke mindst med virkelig mange caféer, barer og restauranter.

Barcelona er Spaniens næst største by med over 1,6 millioner indbyggere, men også hovedstad i regionen Catalonien. Her taler man catalansk men naturligvis også spansk, og mange taler også fint engelsk eller fransk.

I Barcelona kan du kombinere storbyferie med strandferie, og der er flere gode strande langs kysten at vælge mellem.

Byens centrum er Placa Catalunya, og her starter også den berømte gade La Rambla, som går hele vejen ned til seg havnen. I paradegaden Passeiq de Graca finder du mange dyre butikker med nogle af verdens mest kendte mærker indenfor mode og livsstil. Men der er også masser af god shopping i bydele som Barri Gotic, Raval og Ribera.

Mens du er i byen kan du også kigge forbi El Gran Teatre del Liceu, Barcelonas berømte operahus, grundlagt i 1847. Palau de la Música Catalana, et fantastisk koncerthus, tilbyder også mange store oplevelser.

Kender du Temple Expiatori de la Sagrada Família? Det er det katalanske navn for den verdensberømte kirke La Sagrada Familia. Den skal du besøge, en mægtig oplevelse.

Når det handler om gastronomi, er Barcelona helt med på beatet. Her er alt, hvad du kan forestille dig, udvalget er enormt og kvaliteten ofte høj – specielt hvis du bevæger dig lidt væk fra de oplagte turistområder. Spis dig mæt i f.eks tapas, skyl efter med cava.

Du kan rejse til Barcelona fra flere danske lufthavne, og rejsen tager lidt under 3 timer. Fra lufthavnen er det nemmest at tage lufthavnsbussen ind til centrum af byen. Afstanden er ikke mere end 15 kilometer.

Hvem vil kunne lide Barcelona?

Barcelona er måske den perfekte storbyweekenddestination, hvor du får shopping, god mad og drikke, masser af ting at se og opleve og ikke mindst kan du tage ned til stranden direkte fra byens centrum. Men Barcelona er ikke en udpræget sol og stranddestination, så skal du nok hellere tage nordpå til Costa Brava eller Costa Dorada lidt længere sydpå. Barcelona er en meget stor by, og måske vil du ikke rejse hertil med helt små børn.

Hvornår skal man rejse til Barcelona?

Barcelona kan besøges hele året. Men hvis du vil kunne nyde byen i korte bukser og t-shirts, skal du rejse i perioden fra april til oktober. Vinteren er ikke kold med danske briller på, her ligger temperaturen oftest mellem 10-15 grader, men det kan blæse og regne en del. Juli og august kan være meget varme.

En billig storbyferie i Barcelona med Solfaktor

På en ferie i Barcelona får du nemlig alt, hvad storbyliv skal være, samtidig med, at du kan gå på stranden for sol, afslapning og badning. Byen er krydret med arkitekten Antonio Gaudí's moderne, men anderledes bygningsværker som Sagrada Família, Casa Milà og Casa Batlló, der er med til at gøre Barcelona en helt unik by. Hvad enten du er til det ene eller det andet, kan du være sikker på, at en ferie i Barcelona er en sikker vinder.  

Barcelona, som ligger ca. 120 kilometer syd for Pyrenæerne, er afgrænset af Middelhavet mod øst, bjergkæden Serra de Collserola mod nordvest, Llobregat-floden mod sydvest og Besòs-floden mod nord. Byen ligger på en slette, der måler 170 km2, hvoraf de 100 km2 dækkes af selve byen. Der er mange store og stejle bakker i byen, som ofte rummer hele bykvarterer, der har fået navn efter de bakker, de er bygget på, såsom Carmel, beliggende i op til 267 meters højde, Rovira, beliggende i op til 261 meters højde og Putget, beliggende i op til 181 meters højde.

Med mere end 1,6 millioner indbyggere fordelt på omkring 100 km2 er Barcelona én af de tættest befolkede byer i Europa. Byen er sæde for den catalanske regering, kaldet Generalitat de Catalunya, og hovedstad for Catalonien som autonom region (“comunidad autónoma”).

Vejret på din ferie

Barcelona har et overvejende mediterrant klima med varme - og for det meste tørre - somre og milde vintre. Den lave nedbør om vinteren, kombineret med mere nedbør om sommeren end det ellers er normalt for den mediterrane klima-type, forbinder dog byen med to andre klimatyper; halvørken mod vest og sydvest (kysten ned mod Tarragona) og fugtigt subtropisk klima mod nordvest (Serra da Collserola).

Den varmeste måned på året i Barcelona er august måned med 26,1 grader i gennemsnit, efterfulgt af juli med 25,7 grader i gennemsnit, mens den koldeste måned er januar måned med 11,8 grader i gennemsnit, efterfulgt af december med 12,3 grader i gennemsnit.

Hvis du vil undgå de værste regnskyl, skal du undlade at holde ferie i Barcelona i oktober, der er den suværent mest regnfulde måned, og september, der er den næstmest regnfulde måned.

Barcelonas historie kort

Arkæologiske udgravninger viser, at der har været menneskelige bosættelser i og omkring Barcelona mere end 5000 år før vores tidsregning. Men Barcelonas historie som by føres som regel omkring 2000 år tilbage, hvor byen var en iberisk landsby med navnet Barkeno, grundlagt af den iberiske folkegruppe kaldet laietanerne, som levede langs kysten i provinsen Barcelona. 

Siden kom byen under romersk styre, som fik byen til at vokse, først som colonia, dernæst som castrum og efterfølgende som oppidum, men på trods af denne udvikling haltede byen stadig langt bagefter andre, mere vigtige, romerske byer i området, såsom datidens Tarrago (nutidens Tarragona), der - i modsætning til Barcino (datidens Barcelona) - rummede et amfiteater, et cirkus og et teater. Det var først da germanske stammer begyndte at hærge byen omkring år 250 - og der i den forbindelse blev bygget nye fæstningsværker i byen, som var de største i Tarraconensis-provinsen - at byen vandt indflydelse i forhold til Tarrago.

Senere blev Barcelona genstand for vandalernes og vestgoternes luner i det femte århundrede og efterfølgende maurisk herredømme i begyndelsen af det ottende århundrede, efter at byens indbyggere havde set Tarrago (Tarragona) blive stort set jævnet med jorden af maurerne i 1717 og vurderede, at en overgivelse ville skåne deres egen by for samme skæbne. Maurernes herredømme i Barcelona holdt dog mindre end et århundrede. Herefter blev Barcelona underlagt karolingernes og siden Aragons krones styre.

Din ferie i Barcelona med Solfaktor

Hos Solfaktor er vi eksperter i rejser til Spanien, og vi har været danskernes foretrukne partner siden 1999 med det bedste udvalg af hoteller, ferieboliger og lejligheder i dette overdådige ferieland. Tag med os på en dejlig ferie til Barcelona - vi har udvalgt områdets bedste hoteller og ferieboliger til dig, så du kan koncentrere dig om at holde fri og slappe af. Vælg selv om du blot vil booke indkvarteringen, eller om du vil booke en pakkerejse med fly inkluderet, fra København, Aalborg, Aarhus, Billund eller Hamburg.

Hoteller i Barcelona

Populære hoteller i Barcelona

Spanien, Catalonien, Barcelona
  • Nærmeste lufthavn: 16 km
  • Nærmeste strand: ca. 3.4 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Spanien, Catalonien, Barcelona
9,0
Fabelagtigt
2067 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 14 km
  • Nærmeste strand: ca. 1 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Spanien, Catalonien, Barcelona
9,0
Fabelagtigt
2624 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 15 km
  • Nærmeste strand: ca. 2.2 km
  • Pool (evt. sæsonåben)

Vin og madkultur

Barcelona har en meget spændende og mangfoldig gastronomi, der er præget af regionens placering ved Middelhavet, dens mange råvarer af højeste kvalitet og den kulturelle påvirkning, som regionen er blevet udsat for gennem historien fra andre folkeslag, f.eks. romerne, fønikerne, jøderne, frankerne og maurerne.

La nueva cocina

Byen bliver af mange regnet for én af de bedste byer i verden at spise i, ikke mindst på på grund af de sidste 30-40 års gastronomiske udvikling og innovation, ofte samlet betegnet som La nueva cocina (“Det nye køkken”), som for alvor var med til at sætte Barcelona og Catalonien på det kulinariske verdenskort.

Som et konkret tegn på denne status som gastronomisk bannerfører havde byen i 2014 hele 22 restauranter med én eller flere Michelin-stjerner. Til sammenligning havde hele Danmark tilsammen i samme år 15 Michelin-restauranter.

Kulinariske specialiteter

Jeg har her udvalgt et par af de kulinariske specialiteter og typiske retter, som du kan smage på, når du er på ferie i Catalonien.

God appetit og god rejse!

Butifarra

Når man er i Catalonien, er det et must at smage på nogle af regionens mange gode pølser. Én af dem er Butifarra-pølsen - eller Botifarra, som den hedder på spansk - som er en typisk catalansk pølse, der indgår i et væld af catalanske retter. Pølsen kan spores helt tilbage til romertidens botulu-pølse (også kaldet lucanica-pølsen), der bestod af råt svinekød og krydderier.

I dag findes pølsen i et væld af variationer, som inkluderer botifarra negra (med kogt svineblod), botifarra catalana (med kogt skinke og undertiden trøfler), botifarra d´ou (med æg), botifarra d´arrós (med ris og krydderier), og bisbe (blodpølse lavet af kallun).

Fideuá

En anden ret, der ikke er til at komme uden om, når du er på ferie i Barcelona, er retten fideuá, der ligesom sin mere berømte søster-ret paella, stammer fra Valencia-regionen, men som er kolossalt populær på hele den spanske østkyst og er derfor også ét af de mest almindelige kulinariske indslag i det catalanske køkken.

Retten består - ligesom paella - af fisk og skaldyr, sammenkogt i en stor og dyb pande (der har givet navnet til retten) med en række ingredienser, som kan variere fra sted til sted, og fra kok til kok, men som ofte inkluderer olivenolie, safran, hvidløg og peberfrugter - og undertiden også ærter, tomater, artiskokker og chorizo-pølse.

Variationerne er utallige, men én ingrediens, der aldrig varierer er de tynde nudler, der samtidig er den ingrediens, der adskiller retten fra paella´en, som laves på ris.

Det menes, at fideuá-retten opstod i 1920´erne i den valecianske by Gandia, der hvert år i juni afholder en international fideuá-konkurrence, hvor den bedste fideuá-ret kåres.

Escalivada

Escalivada - der frit oversat betyder “grillet i gløder” på catalansk - er en populær og traditionel ret i Barcelona (og det øvrige Catalonien), hvis navn skyldes dens oprindelse som en ret, der blev tilberedt i gløderne fra et bål. I dag grilles retten dog som oftest på en rist udendørs over en grill, men det hænder, at den stadig tilberedes direkte oven på glødende kul (specielt ved festlige lejligheder).

Retten består af forskellige slags grillede grøntsager, som typisk inkluderer auberginer, peberfrugt, løg og hakkede tomater, der krydres med peber og salt.

Normalt spises retten ikke for sig selv, men serveres som tilbehør til andre retter, for eksempel som tapas til grillede kødretter og grillede fiskeretter - eller sammen med ansjoser, oliven, salat eller det berømte catalanske coca-brød.

Esqueixada

Esqueixada er en populær sommersalat i Barcelona, som ofte kaldes for den catalanske ceviche-ret, fordi den ligesom den berømte Mellem- og Sydamerikanske ceviche-ret inkluderer rå fisk (selvom den rå fisk i dette tilfælde er saltet og tørret og tilberedt i en marinade).

Foruden de saltede og tørrede torske-strimler består retten af tomater, løg, olivenolie, vineddike og salt -undertiden også grøn og rød peberfrugt og en garniture bestående af oliven eller hårdkogte æg.

Mató de Pedralbes

Mató de Pedralbes - også kaldet mató de monja - er en meget traditionel dessert, hvis oprindelse kan spores tilbage til kvarteret Pedralbes i det nittende århundredes Barcelona (heraf navnet). På trods af den første del af navnet - mató - har desserten intet at gøre med den anden typiske dessert fra Barcelona, som også er nævnt her, nemlig mel i mató, idet mató i dette tilfælde ikke refererer til osten mató, men til dens konsistens, når den tages ud af sin form.

Desserten er lavet af sødet mælk, æggeblommer, sukker, stivelse, skrællet citron og kanel og serveres ofte med enten syltetøj eller honning. Den var oprindeligt tænkt som en finere udgave af den berømte catalanske dessert kaldet crema catalana (se mere om denne under Catalonien - mad og drikke).

Der er i øvrigt også en restaurant i Barcelona - i Calle Bisbe Catalá - der bærer navnet El mató de Pedrables. Restauranten serverer blandt andet typiske catalanske retter.

Mel i mató

Mel i mató er en meget enkel og meget traditionel dessert i Barcelona, som består af den catalanske ost kaldet mató, serveret med honning (kaldet mel på catalansk og miel på spansk).

Mató-osten, som er et helt kapitel for sig selv i den catalansk kogebog, idet den kan spores helt tilbage til det fjortende århundrede, er usaltet og enten lavet på ko- eller fåremælk. I type og konsistens minder den om en italiensk ricotta-ost.

Den mest berømte og populære mató-ost i Catalonien kommer fra Montserrat-bjerget, hvor du samtidig har mulighed for at besøge det legendariske Montserrat-kloster (læs mere under Catalonien-Seværdigheder).

Sådan booker du en billig ferie i Barcelona

Indtast dine ferieønsker i søgemaskinen og vi finder hurtigt de bedste priser på fly og indkvartering til din ferie i Barcelona. Du kan vælge mellem afrejse fra København, Aarhus, Aalborg, Billund eller Hamburg lufthavn - vi søger så efter de billigste flybilletter fra alle flyselskaber - også lavpris - og kombinerer dem med vores hoteller i Barcelona. Du får din tur sat sammen som en pakkerejse, der er sikret af rejsegaranti. Du kan endda tilføje billeje eller transfer til din bestilling, så alt er på plads hjemmefra

Har du selv booket fly eller anden transport til din ferie i Barcelona, så kan du også nøjes med at booke et af vores populære hoteller. God tur!

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de mange seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Barcelona. God fornøjelse og god ferie!

La Sagrada Familia

Den romersk-katolske kirke, som i virkeligheden bærer det fulde navn Basílica i Temple Expiatori de la Sagrada Família, er forlængst blevet et vartegn for Barcelona med dens højtragende spir og dens blanding af traditionel gotisk stil og moderne art nouveau-stil, der har gjort kirkens catalanske arkitekt, Antoni Gaudí, til henholdsvis et geni og en kætter blandt den catalanske befolkning.

Kirken, som i 2005 blev udnævnt til verdensarv af UNESCO, blev påbegyndt helt tilbage i 1882 (dog medvirkede Gaudí først fra år 1883), men Gaudí nåede selv kun at overvære omkring en fjerdedel af opførelsen før sin død i 1926. Ti år senere spændte den spanske borgerkrig ben for projektet og senere var det manglen på donationer til byggeriet. De mange afbrud i byggeriet gør, at den tidligst vil stå helt færdig, når man når hundrede-året for Gaudís død, dvs. i 2026.

Til den tid er planen, at den skal have hele atten spir, der skal repræsentere de tolv apostle, de fire evangelister, Jomfru Maria og - som den højst-ragende - Jesus Kristus. På denne måde vil kirken leve op til sit navn - la Sagrada Familia - som på dansk betyder “Den Hellige Familie”. En ferie i Barcelona er ikke komplet uden et besøg på den enorme byggeplads.

Museu Picasso de Barcelona

Museu Picasso de Barcelona rummer én af de mest omfattende samlinger af Picassos kunst i verden med mere end end 4.249 værker af Picasso.

Museet, der ligger i Barcelonas La Ribera-kvarter, blev grundlagt i 1963 efter en ide af Picassos mangeårige ven og sekretær, Jaime Sabartés Gual. Gaul, der ud over at være Picassos sekretær også var maler og digter, havde fået en lang række malerier foræret af Picasso i sin tid som hans sekretær, og det var disse malerier som i begyndelsen dannede fundamentet for Picasso-museet i Barcelona.

Gual havde oprindeligt i tankerne at placere museet i Picassos fødeby, den sydandalusiske by Malaga (hvor der siden 2003 har ligget et andet Picasso-museum), men dette forslag blev ikke modtaget godt af Picasso, der havde et helt særligt forhold til byen Barcelona og som derfor mente, at museet skulle ligge dér - og ikke i fødebyen Malaga. Og sådan blev det.

Catedral de Barcelona

Catedral de Barcelona - eller Catedral de la Santa Creu i Santa Eulàlia, som er dens fulde catalanske navn - er sæde for ærkebiskoppen af Barcelona og derfor formelt set byens hovedkirke.

Katedralen, der er bygget i gotisk og neo-gotisk stil, blev påbegyndt i 1298 og færdigbygget i 1420, dog med flere tilbygninger undervejs. Sit navn skylder den legenden om en ung kristen jomfru - Eulalia af Barcelona - som skulle have lidt martyrdøden under romernes forfølgelse af de kristne i byen, da hun nægtede at afsværge sig sin kristne tro.

Siden sin kanonisering i år 633 har Eulalia af Barcelona været én af byens mest populære skytshelgener og mange valfarter til katedralen for at se kisten med Santa Eulalias levned, der siden 1339 har været opbevaret i katedralens krypt.

La Rambla

La Rambla - eller Rambla´en, som vi normalt kalder den på dansk - er ét af de mest kendte og populære steder i Barcelona. Den 1,2 kilometer lange gågade, der fører fra den kendte plads Plaça de Catalunya, beliggende ca. midt i byen, til Columbus-monumentet ved havnefronten Port Vell, fik engang den berømte andalusiske digter Federico Garcia Lorca til at sige, at det var “den eneste gade i verden, som han håbede aldrig ville nå en ende”.

Mange lokale indbyggere og mange turister, som holder ferie i Barcelona, føler det på samme måde, selv om promenaden har ændret sig meget siden Lorcas tid og i dag også kan fremstå som lidt af et gedemarked med de mange turister, kiosker, cafeer, blomsterhandlere, barer, gøglere, gadesælgere (og sågar lommetyve og prostituerede), der hver dag befolker den.

Foruden at være Barcelonas mest kendte gade rummer ramblaen nogle af Barcelonas mest betydningsfulde kulturinstitutioner, såsom Barcelonas operahus Gran Teatre del Liceu, byens ældste teater Teatre Principal og barok-paladset Palau de la Virreina.

Rejser til Spanien

Læs mere om Spanien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Spanien her

Hvad siger gæsterne i Barcelona?

9,0
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 12 anmeldelser