Rejser til Madrid

Madrid er Spaniens hovedstad og tillige Europas højest beliggende by. Siden 1562 har byen været hovedstad og her er et væld af kulturelle og historiske oplevelser for turister. Madrid har mange slotte og parker og det er også her i byen man har mulighed for at besøge de berømte og berygtede tyrefægtningsarenaer. Midt i Madrid ligger pladsen Peurta del Sol og her fra udspringer byens største shoppestrøg også. I hovedstaden er der også et utal af muligheder for at gå i byen og mange af byens barer og klubber lukker ikke før kl. 6 om morgenen. For at komme omkring er det lettest at tage metroen, som har et af verdens mest udbyggede netværk. 13 kilometer udenfor byen ligger lufthavnen og man kommer let hertil med bus, tog eller taxi.

Madrid er rig på kultur og kunst og der er gang  byens i nattelivet

Madrid har været Spaniens hovedstad siden 1562 og ligger midt i Spanien. Det er en hektisk storby, som skiller sig ud fra Spaniens kyststeder og øer. Madrid er Europas højest beliggende by, her kan man besøge byens mange slotte og parker, og så er der mulighed for at besøge de store tyrefægtningsarenaer. Madrid er som andre hovedstæder i Europa kendt for at have et rigt kulturliv og megen kunst, og her er også et aktivt natteliv.

Torvet, Puerta del Sol, er Madrids midtpunkt, og byens shoppingstrøg går langs Gran Via, hvor der også er mængder af caféer og restauranter. De mest imponerende kunstmuseer er Museo del Prado og Centro Cultural Reina Sofia.

Nattelivet er godt i Madrid og der er mængder af barer og klubber – mange af dem lukker ikke før kl. 06.00 om morgenen.

Den enkleste og hurtigste måde at komme rundt på i Madrid er med metro, hvis netværk er et af verdens største.

Madrid Barajas Lufthavn ligger ca. 13 km uden for byen, og man kan tage bus, tog og taxi til centrum.

 

Storbyferie i Spaniens elegante hovedstad 

Den spanske hovedstad er en pulserende by med en særlig stemning af elegance, der byder på et væld af kulturelle og historiske seværdigheder. Gå på opdagelse på berømte kunstmuseer, i det gamle latinerkvarter eller i de idylliske parker. Mulighederne er næsten uendelige og i hvert fald nok til at fylde en 4-5 dages storbyferie helt med spændende nye oplevelser. Husk også at nyde storbyens mange fortovscaféer, smage de mange forskellige tapas eller prøve en gourmetrestaurant.

Madrid’s pulserende liv slår igennem overalt i nabokvartererne, og de fantastiske kunstattraktioner, den varierede kogekunst, det levende natteliv og et dynamisk modeshow er alle ting, som sætter kulør på tilværelsen i den spanske hovedstad. Der hænger fornem kunst på væggene af Paseo del Arte museet. Ved Royal Palace og Plaza Mayor finder man de prægtige pyntede Bourbon og Habsburg Madrid.

Imens kan vore maver fyldes på de gamle kroer og de moderne tapas restauranter ved La Latina.

Hvert enkelt distrikt har sit helt eget særpræg lige fra det luksuriøse Aalamanca til det frække Chueca, alternative Malasana og multikulturelle Lavapiés.

Madrid’s gyldne trekant af kunstattraktioner omfatter Prado Museum, det mere intime Reina Sofía Museum og Thyssen-Bornemisza Museum (med kunst fra det 18. – 20. århundrede) alle liggende tæt på hinanden på Paseo del Arte. Carrera de San jerónimo tager dig forbi parlamentet, El Congresso de los Diputados, hvor medlemmerne blev holdt op med våben i et forsøg på et kup i den tidlige post-Franco periode, og ned på Madrid epicentre Sol. Fra Sol kan du begive dig fra Calle Mayor til Plaza Mayor og se de omkringliggende vidundere fra Asturias gamle Madrid. Slap af i den franskprægede Parque del Buen Retiro og vis respekt for statuen med den faldne engel, Monumento al Ángel Caído.

Oplev Madrid på en storbyferie med Solfaktor og bo på nøje udvalgte hoteller i din ferie. Læs mere om hotellerne eller søg og sammenlign priser på rejser til Madrid i søgemaskinen.

Hoteller i Madrid

Populære hoteller i Madrid

Spanien, Madrid-regionen, Madrid
9,0
Fabelagtigt
1607 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 21 km
  • Afstand til centrum: ca. 5 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Spanien, Madrid-regionen, Madrid
6,5
Rimeligt
1735 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 21 km
  • Afstand til centrum: ca. 10 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Spanien, Madrid-regionen, Madrid
9,5
Fabelagtigt
1342 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 23 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Pool (evt. sæsonåben)


Rejseguide om Madrid

Madrid, beliggende i den centrale del af landet i kommunen af samme navn, har været Spaniens hovedstad siden 1561 og er en levende og kosmopolitisk by med museer, kunstgallerier og historiske seværdigheder i absolut verdensklasse, masser af grønne åndehuler spredt rundt omkring i byen, fremragende gastronomi, et væld af shoppingmuligheder og en majestætisk byarkitektur, der både egner sig til en forlænget weekend eller en længere storbyferie.

Vejret når du rejser

På trods af at være den højeste hovedstad i Europa (646 meter over havets overflade) så har Madrid som regel milde temperaturer om vinteren. Gennemsnitstemperatur i januar måned er således som regel på 5 grader – men vær opmærksom på at den kan ofte kommer under frysepunktet. Gennemsnitstemperaturen i juli måned ligger på 24 grader og sommeren kan blive meget varm, hvorfor man holder siestas på det varmeste tidspunkt af dagen. Air condition anbefales kraftigt.

Som regel klæder spaniolerne sig ret konservativt og Madrid er et forretningscentre, men for det meste kan man gå i al slags påklædning, især i Chueca. Det anbefales kvinderne at dække sig til, hvis man besøger kirkerne.

Seværdigheder

Madrid er berømt for sin rige historie og kultur og sine mange grønne områder, der samlet set byder på flere store seværdigheder end noget andet sted i Spanien (Barcelona inklusiv).

Madrid kan blandt andet prale med at rumme et af verdens absolut førende kunstmuseer, El Prado-museet, som har mere end 4.000 kunstværker, herunder ikoniske spanske mesterværker af Velazquez, såsom Las Meninas, samt mange unikke værker af Goya.

Et andet af Madrids kunstmuseer af meget høj klasse er Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofía, der byder på adskillige mesterværker indenfor moderne og nutidig kunst, herunder Picassos berømte værk Guernica.

Det tredje kunstmuseum af høj international klasse, som du kan opleve i Madrid, er Thyssen-Bornemisza-museet, der af mange betragtes som verdens mest betydningsfulde private kunstsamling, skabt af Baron Heinrich Thyssen-Bornemisza og hans søn Hans Heinrich og senere købt af den spanske stat i 1993. Museet er mere internationalt orienteret end Reina Sofia-museet med mesterværker af blandt andre Van Gogh, Cézanne og Rembrandt.

Tilsammen danner de tre kunstmuseer en kunsterisk triangel, som du ikke finder i nogen anden europæisk storby - og nogle kunstkendere vil hævde, at du på én eller to dage i Madrid kan bevæge dig gennem så store og betydningsfulde dele af Vestens kunsthistorie på de tre museer, at du ikke behøver at tage nogen andre steder hen.

En anden vigtig kulturel seværdighed er Monasteries de las Descalzas Reales, som er et fredeligt kloster tæt på Gran Via, hvor du kan opleve fantastiske flamske gobeliner, malerier af Titian og maleriske fresker.

Pladsen Puerta del Sol, beliggende i hjertet af byen, er en på én gang levende og historisk betydningsfuld plads (plaza) og et omdrejningspunkt for byens mange begivenheder og aktiviteter. Her samles både turister og lokalbefolkningen for at mærke byens puls eller for at betragte pladsens gadeforestillinger, friluftsfester, fejringer af nationale sportsbegivenheder eller demonstrationer, når forskellige spanske interessegrupper og partier skal lufte deres politiske utilfredshed.

Parque del Oeste, byens botaniske have, byder på fantastiske landskaber, der egner sig til en afslappende dag med familien eller en romantisk picnic som par. 

Til sidst skal nævnes en af de mere kontroversielle og politisk omdiskuterede seværdigheder i Madrid, nemlig Plaza de Toros de la Ventas, Madrids tyrefægtningsarena, som ikke desto mindre - hvad man end synes om den - har spillet en vigtig historisk rolle i byen. Tyrefægter-forestillingerne foregår for det meste i maj måned og giver mulighed for at se nogle af verdens mest berømte toreadorer, hvis man ellers er til den slags. 

Mad og drikke

Madrid har en fantastisk gastronomi, ikke mindst fordi byen hver dag modtager friske råvarer - frisk frugt, friske grøntsager, nyfangne fisk og skaldyr, og nyslagtet kød - fra hele landet.

Råvarernes kvalitet kombineret med det høje gastronomiske niveau blandt byens kokke gør, at du i Madrid kan finde nogle af de absolut bedste restauranter og spisesteder i Spanien samtidig med, at der er en overflod af dem at vælge imellem.

Hvad angår de lokales spisevaner, så har Madrid-lokalbefolkning en tendens til at begynde hver dag med en lettere morgenmad, der ofte kun består af en lille kage og en kop kaffe. Frokosten lægges der derimod megen vægt på og kan ofte tage et par timer, da det samtidig er en pause fra arbejdet. Som regel begynder spisestederne at servere frokost omkring kl. 13.30, men mange steder serveres der frokost så sent som kl. 15.

Indtagelsen af middag i Spanien begynder sent på dagen, som regel efter kl. 20, og nogle restauranter åbner ikke før kl. 21.00. Dette er især værd at huske på, hvis du rejser med små børn, da det da gælder om at finde de steder på forhånd, som ikke først åbner så sent, at børnene allerede skal være i seng.

Lokal transport

Fra Puertal del Sol, centrum i Madrid, hvis ikke Spaniens centrum, kan du på en spadseretur på nogle få minutter skærer igennem de vigtigste områder, alle meget forskellige fra hinanden. Huertas bøjer sig for det multi-etniske Lavapíes mod syd. Kryds igennem Gran Vía til det lidt frække Chueca mod nordvest og det charmerende Malasana. Det ældste kvarter i Madrid ligger imellem det tætpakkede kunstneriske område Paseo del Prado mod øst, og Palacio Real mod vest, medens det eksklusive område i Salamanca og Chamberi ligger mod nord på begge sider af Madrid’s nord-sydlige pulsåre, Paseo de la Castellana.

Enkeltbilletter og ti-turskort gælder til hele metroen og byens busser. Månedskort kan fås til metroen, busser og tog. Myldretiden er fra kl. 7 om morgenen til kl. 9 og igen fra kl. 19 om aftenen til kl. 21 mandag til fredag.

Til fods

De fleste af Madrid’s største attraktioner er bekvemt beliggende i eller tæt på centrum. Gang er ofte det bedste valg og du vil opdage afsløringer på ethvert hjørne.

Metro

Consorcio Transportes de Madrid metrosystem er billig, effektivt og kører dagligt fra kl. 6 om morgen til kl. 1.30 om natten. Alle de 12 metrolinier har en bestemt farve og et nummer. En enkeltbillet er nok til én tur på hele nettet.

Taxi

Du kan hyre en taxi overalt, som har et diagram bestående af en rød stribe og et grønt lys på taget. De findes på holdepladserne og på gaderne. Regn med at skulle betale drikkepenge for hvert stykke bagage, ved ture fra lufthavnen, bus- og togstationerne. Det er normalt at runde op til nærmeste hele Euro.

Busserne

Madrid’s omfattende busservice kan være lidt besværlig for de besøgende i forhold til den meget lette Metro. Busserne bliver suppleret om natten af natbusser eller búhos som kører fra Plaza de Cibeles til forstæderne fra midnat frem til kl. 6 om morgenen.

Cercanías

Disse regionaltog sørger for en hurtig forbindelse mellem Chamartín og Atocha togstationer og de nærliggende byer som Alcalá de Henares og Aranjuez.

Familieferie

Madrid er et oplagt rejsemål for en familieferie med byens store udbud af varierende underholdnings- og kulturtilbud til alle aldre.

En af de bedste familievenlige attraktioner er Parque de Atracciones, som indeholder mere end 30 attraktioner for hele familien. Forlystelsesparken er opdelt i en række temaområder, der både gør det til en informativ og underholdende dag for store og små.

En anden fremragende forlystelsespark i Madrid er Parque Warner, der blandt andet byder på skuespillere i kostumer, en række rutschebaner, herunder et par vandrutschebaner.

Du kan også vælge at bruge nogle timer på at studere uddøde dyrearter, herunder dinosaurer, på det spændende Naturvidenskabsmuseum, som har fremragende børnevenlige attraktioner, herunder legetøjsdinosaurer og fyldte afrikanske elefanter, fossiler og rekonstruktioner af forskellige uddøde dyrearter.

Rejser for par

På strækningen fra den ikoniske Metropolis-bygning til Plaza de Espana finder du mange af de bedste barer, butikker og restauranter, som byen har at tilbyde.

Hvis du er på jagt efter gode shoppingmuligheder, finder du blandt andet et stort udvalg af tøj- og smykkebutikker langs Gran Via.

Hvis I derimod er et par, der er mere interesserede i kultur og kunst, vil et besøg på de tre kunstmuseer, Museo del Prado, Reina Sofia og Thyssen-Bornemisza, der samlet udgør en kunstsamling i absolut verdensklasse, klart anbefales.

Den perfekte dag i Madrid

Har du kun en dag til at opleve Spaniens hovedstad er her mine bud på hvad jeg ville se.

Maurerne grundlagde Madrid allerede i middelalderen, men i sin nuværende form er den først og fremmest en 1800-tals by. Gamle stilarter i ny fortolkning: klassicisme, renæssance og mudéjar (den maurisk inspirerede arkitektur) giver Madrid sin egen, personlige profil.

Madrid de los Austrias, byens ældste kvarter

Madrids ældste kvarter stammer fra det 17. århundrede og er kendt som Madrid de los Austrias. På en spadseretur gennem de små gader i Madrid får man en glimrende idé om livet i den næsten provinsielle hovedstad for et verdensomspændende imperium. De sobre bygninger i mursten, træ og tegl rummede et jævnt borgerskab og et aristokrati uden de store sociale prætentioner. Det er intim hygge snarere end imperial pragt, som hviler over miljøet.

Uden for det gamle kvarter skifter Madrid karakter. Der bliver lys og luft om et pragtfuldt kongeslot fra det 18. århundrede, de statelige herskabsvillaer på Gran Vía og to populære promenader, Paseo del Prado og Recoletos. Madrids åndehul er den store Retiro park i centrum, hvor et broget folkeliv folder sig ud på de varme sommerdage.

Prado-museet 

Ikke langt fra Retiro finder man Prado-museet, hvis vægge prydes af mestre som Velázquez, Goya og Rubens. I samme hjørne af Madrid ligger kunstcentret Reina Sofía samt det ny Thyssen-Bornemisza museum, som har befæstet Madrids ry som et mekka for malerkunstens elskere.

Madrid er en by med mange facetter, og dens fornemste kendetegn er måske villigheden til altid at optage et nyt element i sin mangesidede personlighed. Klassiske ”tascas” – værtshuse – er et lige så typisk indslag i gadebilledet som de moderne in-steder, der får Madrid til at vibrere med det berømte ”movida”. I den spanske hovedstad er der altid en ledig niche til det sidste ny, uden at det går ud over det eksisterende.

Shopping i Madrid

Spanien har et utal af talentfulde designere fra hele verden – og det helt ekstreme kan man finde i gaderne ved Salamanca. Et alternativt landskab blomstrer i Chueca, medens modeselskaberne har taget over i Malasana kulminerende i Mercado de Fuencarral. Gaderne omkring Huertas, og i det meste af den gamle bymidte, er også fyldt med specialbutikker af enhver art.

Tag en pause mellem indkøbene

Befolkningen i Madrid tilbringer meget lidt tid hjemme, idet de foretrækker at nyde byens mange tilbud. Man kan slå sig ned og nippe til en kop kaffe eller noget stærkere i sidegadernes cafeer og barer. Der er ikke specielt grønt i Madrid, men besøgende kan dog stadig slå sig ned i parkerne som f.eks. den imponerende Parque del Buen Retiro – perfekt efter at have gennemboret alle de nærliggende museer – eller Campo del Moro.

Turistinformation

Madrid er åben og imødekommende. Den kan virke moderne, fortravlet, men er på samme tid folkelig i den gode, gamle forstand af ordet. Læs meget mere om Madrid på det spanske turistkontors officielle hjemmeside her kan du få gode tips og råd til din storbyferie.

Rejser til Spanien

Læs mere om Spanien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Spanien her