Rejser til Budapest

Ungarns hovedstad er et overflødighedshorn af populære seværdigheder og attraktioner, både når det gælder historie, kultur, gastronomi og shopping. Det gør Budapest til et perfekte rejsemål til en forlænget weekend tætpakket med oplevelser eller blot ren afslapning. Find og book billige rejser til Budapest med Solfaktor i dag!

Budapest er Ungarns hovedstad. Her bor over to millioner mennesker, og byen er fordelt i flere forskellige dele og områder. Byen var oprindelig delt i to, Buda og Pest, beliggende på hver sin side af floden Donau. 1873 blev det besluttet, at de to dele skulle blive til en stor by.

Budapestområdet har været befolket siden romertiden, og byen har haft en dramatisk og til tider voldsom historie. Specielt under 2. verdenskrig, hvor store dele af byen blev ødelagt, men man byggede hurtigt byen op igen. Budapest er kendt for sine smukke bygninger, og specielt bygninger i jugendstil.

Mange rejser til Budapest for at nyde de mange kurbade, tyrkiske bade, samt wellness- og spamuligheder. Ved foden af Gellerthøjen ligger det berømte Hotel Gellert, hvor du bader blandt søjler og nyder den flotte arkitektur. Det udendørs termiske badeanlæg Széchenyi er også med rette berømt. Men der er mere at komme efter i Budapest, som f.eks de mange markeder og den gode shopping. Hovedstrøget hedder Vaci Utca.

Budapest har et velfungerende og forholdsvis billigt offentligt trafiksystem med blandt andet en metro og sporvogne. Et tip er at købe «Budapestkortet», et kort for turister som giver dig ubegrænset adgang til offentlig transport, men også rabat på en lang række museer og andre oplevelser. I selv bymidten er det nemt, at komme sig rundt på gåben. Taxi er billigt. Hvis du vil se byen fra vandsiden, kan du tage en tur på Donau, med eller uden forplejning. En flot tur.

De fleste som rejser til Budapest, vælger et hotel i Pest, dvs øst for floden. Det er her de fleste turistattraktioner er, og byens egentlige centrum. I Budapest får du generelt meget hotel for pengene, så book gerne et godt 4-stjernet eller måske sågar et 5-stjernet luksushotel?

Budapests lufthavn Ferihegy ligger omtrent 20 kilometer fra centrum, og du kan enten køre med lufthavnsbus eller taxi.

Budapest, som deles i to af Europas næstlængste flod, er hjemsted for en imponerende samling af UNESCO-verdensarvssteder, museer og kunstgallerier. Her kan du betragte verden gå forbi fra historiske caféer, der tidligere var samlingssteder for kunstnere, digtere og filosoffer, samt udforske unikke boutiquer og designbutikker. Efter en naturskøn cykeltur langs floden kan du bløde musklerne op i et af byens berømte termiske bade. Eller udforske undergrunden med en tur ned i en af de spektakulære drypstensgrotter.

>> Se tilbud på afbudsrejser og restpladser til Budapest her

Hvem vil kunne lide at rejse til Budapest?

Tag til Budapest for at nyde stemningen, shoppe, spise, drikke og for at opleve en af Europas smukkeste storbyer. Du får valuta for pengene, da både mad, drikkevarer og overnatning er relativt billigt. Børnefamilier vælger måske en anden storby som f.eks London, hvor der er flere attraktioner for de mindste. Voksne par eller en gruppe venner/veninder har alle muligheder for et par sjove dage i Budapest. Rejs til Budapest når du gerne vil have meget for pengene og korte rejsetider.

Hvornår skal man rejse til Budapest?

Budapest kan besøges hele året, men det kan være meget varmt om sommeren, og ret fugtigt og koldt om vinteren. Bedste tidspunkter er forår eller efterår. Hvis du alligevel rejser hertil om sommeren, hvad med at kombinere Budapest med et par dage ved Balaton-søen? Kommer du i december kan du få hyggelig juleshopping på et af europas største julemarkeder.

En god ferie i Budapest

Budapest ligger på tværs af Donaufloden, som deler byen effektivt op i to dele, og faktisk var det først i 1873, at bydelene Buda og Pest blev forenet under navnet Budapest. I dag fremstår de to bydele stadig meget forskellige, men komplementerer hinanden på fineste vis. Det kuperede Buda på den vestlige side kan du kende på dets romantiske gamle gader, de populære termiske bade, borgpaladset og Matthiaskirken, mens den fladere Pest-side har talrige museer, parlamentet, velbevaret arkitektur og brede boulevarder fyldt med et væld af moderne forretninger. 

Udover et sandt overflødighedshorn af historiske seværdigheder byder en ferie i Budapest på et rigt kulturliv med masser af farverige festivaler, teatre og koncerter. Byen er også de senere år blevet et populært rejsemål for madelskere - især efter at restauranten Costes i 2010 sikrede byen den første Michelin-stjerne.

Budapest er kort sagt den perfekte destination til en uforglemmelig storbyferie eller en 3-4-5 dages miniferie. Som en ekstra bonus er priserne stadig mere end rimelige til trods for, at byen i disse år oplever en stigende popularitet som rejsemål. Bestil et  centralt hotel her hos Solfaktor. Så har du det perfekte udgangspunkt for at gå på opdagelse i den historierige hovedstad.

En by i centrum

Der har boet mennesker i Budapest siden oldtiden, men selvom byen i princippet har eksisteret siden romertiden, var det først i 1800-tallet, at grundlaget for nutidens storby for alvor blev lagt. I denne periode voksede Pests befolkning 20 gange til 600.000, mens befolkningen i Buda, der indtil da havde udgjort hovedparten af byen, "kun" firedobledes. Det var blandt andet i denne gyldne periode, at den første af flere permanente broer, Kædebroen, blev bygget over Donau (1849). I samme periode blev der blandt andet også anlagt parker, et operahus, nationalmuseet, en undergrundsbane og ikke mindst blev den storslåede parlamentsbygning bygget. Bygningen som stadig er den største i Ungarn og byens højeste, har på den tid udgjort en enorm investering, hvilket vidner om tidens overskud. Det var en tid med masser af liv i byens mange kaffebarer og fyldte teatresale hver aften.  

De gode tider skulle dog vise sig ikke at fortsætte. I det 20. århundrede fik verdenskrigene fik store konsekvenser for byen. Til trods for at dobbeltmonarkiet Østrig-Ungarn blev opløst ved slutningen af Første Verdenskrig voksede Budapest dog til at være en af de største byer i det centrale Europa. I Anden Verdenskrig blev byen besat af tyskerne og omkring 200.000 af byens jødiske indbyggere blev dræbt. I forbindelse med Slaget om Budapest fra 7. november 1944 til 13. februar 1945 blev en stor del af byens gamle bygninger og alle broerne ødelagt.

Kommunisternes indtog

Hele Budapest blev genopbygget i 1950'erne og 1960'erne under den kommunistiske regering og sammenlignet med andre storbyer i Sovjetblokken, var forholdene i Budapest præget af mere overskud og et bedre udvalg af butikker og restauranter. Tiden var dog alligevel ikke just nogen dans på roser for byens indbyggere. Under Den Ungarske Opstand i 1956 blev tusindvis af dem for eksempel dræbt, fængslet eller deporteret ligesom den sovjetiske tankbeskydning af byen medførte store materielle skader.

I dag mærker man tydeligt historiens vingesus, når man bevæger sig rundt i byen på en ferie i Budapest. Der er da også stadig mange spor af tiden som hovedstad i et Østblok-land. Men samtidig har byen, som nu har omkring 1,8 millioner indbyggere, siden Jerntæppets fald i 1989 oplevet en bemærkelsesværdig opblomstring som rejsemål og summer nu igen af liv og optimisme. Her har du en enestående mulighed for at opleve mødet mellem Øst og Vest. Ikke overraskende har byen da også på kort tid slået sin status fast som en af de vigtigste kulturbyer i Europa.

Tag med os på en dejlig ferie til Budapest - vi har udvalgt byens bedste hoteller og ferieboliger til dig, så du kan koncentrere dig om at holde fri og slappe af. Vælg selv om du blot vil booke indkvarteringen, eller om du vil booke en pakkerejse med fly inkluderet, fra København, Aalborg, Aarhus, Billund eller Hamburg.

Hoteller i Budapest

Populære hoteller i Budapest

Ungarn, Budapest
8,5
Meget godt
4342 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 19 km
  • Afstand til centrum: ca. 50 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Ungarn, Budapest
9,1
Fabelagtigt
1121 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 18 km
  • Afstand til centrum: ca. 2 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Ungarn, Budapest
9,1
Fabelagtigt
1872 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 18 km
  • Nærmeste by: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi

Sådan booker du billige rejser til Budapest

Indtast dine ferieønsker i søgemaskinen og find nemt en fleksibel ferie i Budapest, som passer til dig og dine planer. Vælg mellem afrejse fra København, Aarhus, Aalborg, Billund eller Hamburg lufthavn - vi søger efter billige flybilletter fra alle flyselskaber og kombinerer vores hoteller i Budapest. Fra alle lufthavne får du en samlet pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti, til nettets bedste pris.

Seværdigheder og oplevelser

Det ville være sin sag at opleve alt det, som Budapest har at byde på i løbet af bare én ferie. Her går dagene hurtigt med alt fra afslapning i de berømte kurbade til shopping i de billige mærkevarebutikker og på de mange markeder. Dertil kommer naturligvis de mange kulturhistoriske seværdigheder, men det betyder ikke, at Budapest ikke også henvender sig til børnefamilier. Det er for eksempel ikke kun voksne, som vil nyde at skvulpe rundt i kurbadenes lune vand. Et af de mest berømte af slagsen, Gellert-kurbadet, har for eksempel en pool med kunstige bølger, som altid er et hit blandt børnene. Széchenyi-badet, som med 21 pools er et af de største kurbade i Europa, kan ligeledes være svært at løsrive sig fra.

Selv hvis du er afsted med familien, hvor nogle medlemmer måske synes shopping skal have højest prioritet, bør du sætte tid af til at komme omkring nogle af det historiske Budapests mange arkitektoniske perler. De vil med sikkerhed også gøre stort indtryk på børnene. På den bakkede Buda-side af floden er det for eksempel et must, at tage en tur op på Borghøjen (Várhegy) med paladset, Mathiaskirken og Fiskerbastionen, der er nogle af byens flotteste bygningsværker. Borghøjen, som er der optaget på UNESCOs liste over verdens kulturarv, byder desuden på en fantastisk udsigt over Budapest og floden. Samme åbne vue er der ikke nede ved floden, men det kan alligevel varmt anbefales at tage på en tur med en af de gamle, langsomme færger for at se byen fra vandsiden. Det er en meget komfortabel form for sigtseeing, hvor du kan nyde en kop kaffe, mens seværdigheder glider forbi i en lind strøm. 

Skal du på ferie i Budapest med børn, eller trænger du bare til at røre dig lidt, er det også oplagt at tage en tur ud til den lille Margrethe-ø midt i Donau-floden. Den godt to kilometer lange ø er nærmest ét stort wellness- og forlystelsesområde. Her er blandt andet cykelstier, kurbade, vandland, store legepladser og tennisbaner. Kort sagt alt der skal til for at få en sjov, aktiv dag. Der er spisesteder på øen, men det er værd at overveje at medbringe en picnic-kurv selv, da priserne her er noget højrere end inde på fastlandet. Der er rigeligt med grønne områder, at slå sig ned på.

Restauranter og shopping

Der er utallige restauranter, caféer og bistroer i Budapest, hvor du kan fordybe dig i det lokale køkkens herligheder eller nyde international gastronomi. Cafélivet er en indgroet del af kulturen i Budapest og traditionelt stedet, hvor byens indbyggere mødtes. Sæt dig med en kop kaffe (og måske et stykke kage) for at suge de mange indtryk til dig og nyde det karakterfulde interiøret.

En ferie i Budapest er naturligvis heller ikke komplet, før du har prøvet Paprikacsirke (Paprikakylling) og en skål af den lækre gullasch. Har du en sød tand, skal du naturligvis bestille en strudel - en ungarsk kagespecialitet bestående af flere lag tynd dej med skønt fyld i midten. Sidst, men ikke mindst, er Ungarn et lidt overset vinland, så er du vinelsker, kan du glæde dig til mange positive overraskelser. Der er således flere og flere restauranter, som gør en dyd ud af at kunne tilbyde et kort med lokale vine. Slut eventuelt det hele af med et lille glas pálinka - en traditionel frugtbrændevin.

Vil du udnytte det fordelagtige prisniveau i Budapest, er det især Pest-bydelen på flodens østside, du skal koncentrere dig om. Her ligger strøggaden Váci utca, hvor du finder masser af modebutikker, antikviteter, lokal kunst, og mange andre fristelser. Vil du have en lidt mere lokal oplevelse, kan det anbefales at opsøge markerne. I den store markedshal ved Vámház krt. kan du bruge lang tid på at udforske de utallige farverige boder med alt fra grøntsager til lokale delikatesser og tøj. Det er et sandt bombardament for dine sanser. Her er gode muligheder for at finde et unik souvenir og skulle du trænge til en forfriskning, er der spisesteder på 1. sal.

Udflugter

Der er ingen mangel på seværdigheder og attraktioner i selve Budapest, men har du god tid eller blot lyst til at komme en tur uden for byen, er der også mange spændende udflugtsmål inden for rækkevidde. 

Omkring 90 minutters kørsel fra Budapest kan du i Hollóko opleve et lille landsbysamfund, hvor tiden synes at have stået stille. Den historiske landsby inkluderer 55 idylliske huse, som er bevaret i den traditionelle stil, samt en borgruin fra det 12. århundrede. Landsbyen er optaget på UNESCO's verdensarvsliste, er især et populært udflugtsmål i påsken, hvor landsbyboerne går rundt i traditionelle folkedragter.

Trænger du til lidt afkøling, kan du køre tur til Balatonsøen ca. 100 kilometer sydvest for Budapest. Det er ganske vist lidt langt til den dagsudflugt, men der er masser af muligheder for at tage en overnatning eller to. På vejen dertil kan det desuden anbefales at lægge vejen forbi en af Ungarns ældste byer, Székesfehérvár. Byen som var hovedstad i middelalderen, er fyldt med smukke gamle bygninger. Byen er ikke stor, men man kan nemt få et par timer til at gå med at slentre rundt i de hyggelige brostensbelagte gader. 

På en ferie i Budapest har du også en oplagt chance for at opleve et af de mest maleriske steder langs Donau, det såkaldte Donauknæ (Dunakanyar). Det er en krumning på floden ca. 40 kilometer nord for Budapest, hvor du udover udsigten over det enestående landskab, kan besøge de historiske byer Szentendre, Esztergom og Visegrád. Der tilbydes bådture til Donauknæet fra Budapest i sommerhalvåret, men du kan også køre dertil selv.

Transport på din ferie i Budapest

Selvom det er muligt at køre med både tog og bus fra Danmark på din ferie i Budapest, er det klart nemmeste at flyve. Budapest Lufthavn, som også hedder Ferenc Liszt International Airport til ære for den ungarske komponist, ligger omkring 16 kilometer sydøst fra bymidten. Lufthavnen som fornylig har gennemgået en større modernisering og udvidelse, benyttes af blandt andet af en del lavprisflyselskaber såsom Ryanair og Wizz Air. I skrivende stund er der direkte forbindelser fra København og Billund til Budapest Lufthavn. Der er gode forbindelser med offentlig transport fra lufthavnen ind til byen. Du kan også vælge at tage en taxi, som ind til bymidten bør koste omkring 6500 HUF (155 kr) afhængig af trafikken.

Det centrale Budapest har en overskuelig størrelse, og du kan få meget ud af blot at gå rundt. Du kan dog også hurtigt komme rundt til de fleste af attraktionerne med busser, sporvogne og metro. Vil du benytte den offentlige transport, kan det anbefales at købe et såkaldt "Budapest Card", som giver frit brug af alle de offentlige transportmidler inden for bygrænsen. Mange hoteller i Budapest kan hjælpe med at booke billetten.

Klima og vejr

Budapest har et typisk fastlandsklima med kolde, våde vintre og varme somre. Det er således ikke usædvanligt, at temperaturen bevæger sig op på 30-40 grader i Budapest i juli og august. Foråret og de første efterårsmåneder er derfor som regel de mest optimale måneder at besøge byen, da det her ikke bliver for hedt til at bevæge sig rundt på sightseeing.

>> Læs alt om rejser til Ungarn

Rejser til Ungarn

Læs mere om Ungarn og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Ungarn her

Hvad siger gæsterne i Budapest?

9,0
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 26 anmeldelser