Rejser til Helsinki

Helsinki er en af de nordligste hovedstæder i verden. Her er vintrene lange, mørke og kolde. Ikke desto mindre er Helsingfors de senere år trådt ind på scenen blandt de hotteste storbyrejsemål i Europa. Byen har utvivlsomt meget tilfælles kulturelt med resten af Norden, men har samtidig også noget lidt eksotisk over sig.

Den finske region Uusimaa, som omfatter hovedstaden, har ganske vist det største antal svensktalende finner i landet. I Helsingfors, der på finsk hedder Helsinki, er det således omkring 6 procent af de godt 650.000 indbyggere, der har svensk som modersmål. Når du går på gaden i hovedstaden, vil du dog alligevel nok hurtigt opdage, at dit nordiske sprogøre ikke slår til. Det finske sprog skiller sig ikke blot meget ud fra de øvrige nordiske sprog, men også fra de fleste andre sprog i Europa.

På en billig rejse til Helsingfors kan du heldigvis nemt begå dig uden at kunne hverken svensk eller finsk. Selv om det er værdsat, hvis du forsøger dig med nogle lokale gloser, taler de fleste lokale således et ganske udmærket engelsk. Man er efterhånden blevet vant til at tage godt imod turister i byen.

Museer, gallerier og arkitektur i Helsingfors

Holder du af ferier med spændende galleri- og museumsbesøg? Så er der meget at komme efter på rejsen til Helsingfors. Vil du gerne blive klogere på byens historie, er bymuseet Helsingin Kaupunginmuseo det helt rigtige sted at bruge nogle timer. Her fortælles blandt andet om Helsinkis overgang fra svenske til russiske hænder og videre til uafhængigheden. Ligeledes er det næsten et must at lægge vejen forbi Ateneum, et af tre museer der tilsammen udgør Kansallisgalleria (Det finske Nationalgalleri). Her kan du se finsk kunst fra det 18. århundrede frem i dag.

Udover de interessante samlinger indenfor, er det i mange tilfælde også værd at studere bygningerne udefra. Finlands hovedstad er nemlig kendt for sine mange arkitektoniske perler, hvor de ældre bygninger er præget af tidlig neoklassisk arkitektur og en regional form for art nouveau kaldet Jugendstil. Det gælder for eksempel den smukke hovedbanegård. Dertil kommer en perlerække af mere moderne bygningsværker, som for eksempel den finske arkitekt Alvar Aalto stod bag. Det inkluderer blandt andet Kulttuuritalo og Finlandiahuset, der begge benyttes til koncerter.

Restauranter og shopping

Finland har  - hånden på hjertet - ude i verden indtil nu ikke været kendt for sin gastronomi. Særligt i Helsingfors er der dog sket rigtigt meget på den front de senere år, og byen har nu et meget alsidigt udvalg af restauranter med både lokal og international mad. Her er ganske vist også en del af de velkendte fastfoodkæder, men opfordringen herfra skal være, at du koncentrerer dig om de langt mere interessante madmarkeder, eksperimenterende bistroer eller måske endda de eksklusive gourmetrestauranter med Michelinstjerner.

Nogle af Helsinkis mest innovative spisesteder finder du i den tidligere kødby (Teurastamo), der er blevet omdannet til en legeplads for unge, nye restauratører og kunstnere. Generelt vil du opleve, at det finske køkken sammenlignet med resten af Norden har mindre rødt kød på menuen. I stedet har man traditionelt spist mere fisk og fjerkræ. Ligesom herhjemme er finnerne også glade for deres kaffe, og der er et væld af gode kaffebarer rundt om i byen. Gør som de lokale og bestil en af de lækre kanelsnegle (korvapuusti) med din kaffe.

Der er adskillige store shoppingcentre i centrum, hvor du kan få alle de kendte mærkevarer. Vil du shoppe, er en billig rejse til Helsingfors dog også en oplagt mulighed for at udforske små unikke vintage - eller designbutikker og forretninger med kunsthåndværk, som du ikke finder andre steder i verden. 

Har du stadig energi efter en dag med sightseeing og god mad, er der rig mulighed for at slutte af på en bar eller natklub. Nattelivet i Helsingfors har noget for enhver smag og alder. De mest trendy steder finder du i centrum samt i Kamppi, Punavuori og Kallio.

Transport

Der er færgeforbindelse til Helsingfors fra Stockholm, men især hvis du rejser hertil på en forlænget weekend, er fly det mest oplagte valg. Booker du i god tid, er der ofte gode muligheder for at sikre sig billige flybilletter til rejsen. Det kan du nemt tjekke i søgemaskinen her på Solfaktor. Lufthavnen ligger i Vantaa, ca. 20 km nord for hovedstadens centrum. Der er bus- og togforbindelse ind til byen fra lufthavnen.

Fremme i Helsinki er den nemmeste måde at komme omkring i centrum at tage en sporvogn. Resten af byen dækkes af busser. Der er også en metro, så det er med andre ord overhovedet ikke noget problem at komme omkring med offentlig transport i Helsingfors. Meget af tiden vil du nok blot gå rundt. Har du brug for det, er det som regel også nemt at praje en taxi.

Specielt hvis du rejser hertil om sommeren, kan en tur med færgen fra centrum ud til fæstningen Suomenlinna anbefales. Den er på UNESCO's Verdensarvsliste og et populært udflugtsmål til en picnic for både lokale og turister. Du har i Heldingfors i det hele taget et glimrende udgangspunkt for at udforske mere af Finland, som også byder på masser af charmerende, mindre kystbyer og storslået natur.

Rejser til Finland

Læs mere om Finland og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Finland her

Hoteller i Helsinki

Populære hoteller i Helsinki

Finland, Helsinki
8,7
Meget godt
5385 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 20 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Finland, Helsinki
8,6
Meget godt
2040 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 31 km
  • Afstand til centrum: ca. 400 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Finland, Helsinki
7,9
Godt
9139 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 20 km
  • Nærmeste strand: ca. 2.7 km
  • Internetadgang/Wi-Fi