Rejser til Holland

I Holland, eller Nederland som det også kaldes, mødet man med et smil af landets åbensindede indbyggere. Landet er ikke særlig stort og afstandene mellem byerne i provinserne er små. Holland er kendt for at være utrolig fladt og er beskyttet af dier langs landets kyst, da havet ellers let ville kunne oversvømme store dele af landet. Her er der mange forskellige former for ferie at vælge i mellem og man kan enten tage på vandre- eller cykelture eller man kan bo på en husbåd i en af landets mange kanaler.

Holland er et lille land med korte afstande mellem byerne i de mange provinser. Holland – eller Nederland, som det også kaldes, er et land, hvor indbyggerne har en åben indstilling til livet, og man bliver mødt med et smil. Det er let at være turist her, og der mange aktiviteter og forskellige ferievarianter at kaste sig over, fx vandre-eller cykelture eller kanalture, hvor man bor i en husbåd.

 

Hvis du ønsker dig en ferie med bjerge eller kuperet terræn, er Holland ikke det mest oplagt rejsemål. De hollandske bjerge er nærmest bare småbakker. Resten af landet er dannet af fladt, inddæmmet land, som er beskyttet mod det evigt truende hav af uendelige strækninger med diger. Derfor er landet ikke overraskende meget velegnet til cykelferier, hvor kun modvinden kan bringe sveden frem på panden. Dets begrænsede størrelse og mangel på fast grund overlader ikke meget plads til utæmmet natur. Den nordvestlige del er stærkt bebygget og befolket, mens Zeeland mod nord mest består af vand.

Rejsemål i Holland

  • Amsterdam
    149 hoteller
    Amsterdam er mest kendt for sine mange kanaler, de brostensbelagte gader og de smukke huse, Red Light District og de små "coffeeshops" er en del af oplevelsen, men den liberale hollandske hovedstad rummer meget mere, end man lige regner med.

Populære hoteller i Holland

Holland, Amsterdam
7,9
Godt
2064 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 15 km
  • Afstand til centrum: ca. 1.8 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Holland, Amsterdam
8,2
Meget godt
3300 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 23 km
  • Afstand til centrum: ca. 0 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Holland, Amsterdam
8,1
Meget godt
2357 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 15 km
  • Nærmeste strand: ca. 35 km
  • Internetadgang/Wi-Fi

En billig ferie i Holland med Solfaktor

Her kan du læse mere om hvorfor det er fantastisk at tage på ferie i Holland, og hvordan du kan bo på vore hoteller i ferien.

Hvis du ønsker bjerge eller kuperet terræn, er der ikke store muligheder for at finde det i Holland. De hollandske bjerge er nærmest bare bakker. Resten af landet er dannet af fladt, inddæmmet land, som er beskyttet mod det evigt truende hav af uendelige strækninger med diger. Derfor er landet ikke overraskende velegnet til cykelferier. Dets begrænsede størrelse og mangel på fast grund overlader ikke meget plads til utæmmet natur. Den nordvestlige del er stærkt bebygget og befolket, mens Zeeland mod nord mest består af vand.

Holland er også navnet på en region, der ligger i den nordlige del af landet, og den er delvist opdæmmet og drænet for vand fra Nordsøen, og mere end halvdelen ligger i eller under havoverfladen. Der findes flade, frugtbare landskaber og kilometervis af klitter, der afgrænser de uberørte sandstrande.

Kun i den sydøstlige Limburg-provins finder man bakker. Holland grænser op til Nordsøen, Belgien og Tyskland. Rhinen, den eneste egentlige flod, leder vandet fra bjergene i Tyskland og Schweiz. Der findes meget lidt vild natur på grund af den høje befolkningstæthed, hvor den vestlige del er det tættest befolkede område, heriblandt Amsterdam, Haag og Rotterdam. Men selvom man bevæger sig udenfor disse steder, er der ikke mange øde pletter, da byerne nærmest flyder sammen. Dog bryder flade, mudrede marker og små skovområder landskabet.

Historie

Hollands tidlige historie er tæt forbundet med Belgiens og Luxembourgs. De tre lande var kendt som Nederlandene indtil det 16. århundrede, hvor grænserne til nutidens Holland i grove træk blev trukket. 

Denne region etablerede sig selv som en af de mest blomstrende og velstående i Europa, men var til tider meget ustabilt rent politisk. På skiftende tidspunkter ønskede både de franske konger og de romerske kejsere at overtage regionen, men ingen af dem viste sig magtfulde nok. I det tidlige 16. århundrede vandt kejserlige forbindelser magten, og Nederlandene blev tilføjet til Hapsburgernes herredømme. De nordlige områder, som for størstedelen var protestantiske, gjorde oprør i 1568, og kæmpede mod deres katolske, spanske herskere. Nederlandenes oprør blev ført af Prins William af Oranje. Efter 80 års konflikt blev spanierne fordrevet af Holland og dets allierede provinser. Denne uafhængighedskamp, som varede indtil 1648, banede også vejen for Holland til at blive en magtfuld søfartsnation. Holland fik sin ”guldalder” på den europæiske scene, og den varede til 1740. Tidens rigdom blev frembragt af Det Hollandske Østindiske Kompagni, som sendte skibe mod fjernøsten for at hente krydderier og eksotiske varer. Man koloniserede Kap det Gode Håb, Indonesien, Surinam, Antillerne og Ny Amsterdam (nutidens New York) og etablerede handelsstationer rundt i hele Asien.

Amsterdams bedre borgerskab var optaget af tidens finere smag, og dyrkede kunst og kultur, som f.eks. maleren Rembrandt. Dette varede dog ikke ved, for i 1795 invaderede franskmændene landet, og Napoleon udpegede sin yngre bror Louis til konge. Da den franske besættelse ophørte i det tidlige 18. årh., blev det Forenede Kongerige af Nederlandene født, og dette inkluderede også Belgien og Luxembourg. Den første konge, William d. 1. af Oranje, blev kronet i 1814, og det samme kongehus regerer den dag i dag. I 1830 blev Belgien uafhængigt, og Luxembourg lige så kort tid efter.

Tysklands invasion af Holland startede i 1940 med bombningen af Rotterdam, og den hollandske modstandsbevægelse blev derefter dannet. En stor del af den jødiske befolkning blev dræbt under krigen. I 1949 blev Indonesien uafhængigt. Surinam fulgte efter ved en fredelig overdragelse af suverænitet i 1975. Antillerne, ud for Chiles kyst, er stadig en koloni, men har i høj grad selvstyre.

Nutidens Holland

De moderne hollændere er typisk pragmatiske og progressive, når det drejer sig om emner som prostitution og tilladelse til brug af milde, narkotiske stoffer, som f. eks. marihuana. Holland er i høj grad positive overfor EU, og et endnu mere sammensmeltet Europa tages for givet af mange hollændere.

Naturen

For naturelskere, er det en god idé at tage til landets fem nordlige øer, der bugter sig i det lavvandede Vadehav. Stedet er også populært blandt de lokale. Der er færgeforbindelse til øerne, og der er masser gode strande, især når vinden fra Nordsøen lægger sig. 

Turistinformation

På den dansksprogede hjemmeside for Hollands officielle turistbureau kan du læse mere om landets seværdigheder. Turistbureauets hjemmeside har bland andet en præsentationsvideo, som på et par tempofyldte minutter giver et godt indtryk af hvad man som besøgende kan opleve på en ferie i Holland. Turistkontoret har også lagt en række af sine brochurer til gratis download på hjemmesiden.

>> Læs også om vores fleksible pakkerejser med rejsegaranti

Holland eller Nederlandene?

Holland hedder officielt Nederlandene. Holland er således ret beset blot en fællesbetegnelse for de to provinser Nordholland og Sydholland. Forvirringen er dog forståelig, da indbyggerne i disse to provinser, som inkluderer de vigtige byer Amsterdam, Rotterdam og Haag, typisk også selv kalder hele landet for Holland og sig selv for hollændere. I resten af landet står man fast på, at man bor i Nederlandene.

Navnet Holland stammer eftersigende fra det gammelnederlandske ord holtlant, som betyder "træland." I dag er det dog ikke skove, som de fleste af os forbinder med det hollandske landskab, men derimod smukke, gamle vindmøller, farverige tulipanmarker og maleriske landsbyer. Til trods for at Holland er lidt mindre end Danmark, er indbyggertallet på over 17 millioner.  Men selvom der således er tale om et af Europas mest tætbefolkede lande, har selv landets største byer ofte en meget afslappet, landsbyagtig atmosfære, ikke mindst hovedstaden Amsterdam.

Sporene efter en stor søfartsnation

Sin beskedne størrelse til trods har Holland historisk set været en storspiller på verdensscenen. I 1600-tallet og frem til slutning af 1700-tallet efter frigørelsen fra Spanien var Holland således en af verdens førende søfartsnationer og en af de vigtigste økonomiske kræfter i Europa med Amsterdam som centrum for verdenshandelen. I denne periode, der er kendt som Den hollandske guldalder, oprettede hollænderne kolonier og handelsstationer over hele kloden. Det vi i dag kender som New York, var for eksempel oprindeligt en handelsstationen ved navn Nieuw Amsterdam, ligesom Australien oprindeligt blev kaldt for Nieuw Holland.

De historiske bånd til fjerne egne har beriget landets kultur og været medvirkende til, at Holland længe har været kendt for sin imødekommenhed og tolerance. Det oplever du i dag stadig, når du rejser til Hollandske storbyer som for eksempel Amsterdam. Men også i de mindre byer, vil du møde en venlig og gæstfri lokalbefolkning.

Selvom den hyggelige hovedstad med rette er landets mest populære rejsemål, er der mange andre steder, som er værd at rejse efter i Holland. Mange hollændere vil for eksempel fortælle dig, at Maastricht i den sydlige del af landet, er landets smukkeste by. Ligeledes har Utrecht stadig mange sine middelalderbygninger, og i Rembrandts fødeby Leiden kan du også udforske smalle kanaler og stræder.