Rejser til Friuli-Venezia Giulia

I denne region i det nordøstligste hjørne af Italien venter der dig fascinerende landskabelige kontraster. I nord ved grænserne mod Østrig og Slovenien rækker Alpernes tinder således mod himlen, mens Adriaterhavets azurblå bølger i syd ruller ind mod lavvandede gyldne strande. Der er derfor masser af muligheder for at kombinere en aktiv ferie med vandring, mountain biking eller skiløb med afslapning ude ved kysten i Friuli Venezia Giulia.

Vil du ikke blot dase på stranden hele ferien, kan du også nemt fylde ferien med spændende kulturelle oplevelser i for eksempel regionshovedstaden Trieste, hvor du på det storslåede torv Piazza dell'Unità d'Italia stadig vil fornemme atmosfæren fra da byen i 1800-tallet var en del af det Habsburgske monarki og betydningsfuld som imperiets eneste havneby. Derudover kan du her og mange andre steder i Friuli Venezia Giulia udforske monumenter og andre seværdigheder med historiske rødder til romertiden og endnu længere tilbage. Det er også oplagt at tage på en dagsudflugt til byer i nærheden af regionen som f.eks. Venedig.

I tillæg til disse kulturelle oplevelser i regionens større byer som Trieste og universitetsbyen Udine, hvor der naturligvis også er rig mulighed for at botanisere i et væld af butikker eller udforske det lokale køkken på hyggelige restauranter, får du på en rejse til Friuli Venezia Giulia også en unik mulighed for at udforske utallige pittoresk landsbyer. Selv i sådanne små, rustikke byer støder du mage gange på overraskende storslået arkitektur, ligesom der ofte er mulighed for at opleve traditionelle festivaler, som tiltrækker folk fra nær og fjern.

Rejsemål i Friuli-Venezia Giulia

Populære hoteller i Friuli-Venezia Giulia

Italien, Friuli-Venezia Giulia, Trieste
  • Nærmeste lufthavn: 38 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Friuli-Venezia Giulia, Trieste
  • Nærmeste lufthavn: 38 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Italien, Friuli-Venezia Giulia, Lignano Sabbiadoro
  • Nærmeste lufthavn: 66 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering

Seværdigheder

Aquileia

Byen Aquileia er i dag en lille og tilsyneladende betydningsløs by med omkring 3500 indbyggere, beliggende i den sydlige del af regionen, men overfladen lyver: Byen blev grundlagt af romerne i 181 e.Kr. som romerrigets forpost mod øst og omkring år 300 e.Kr. var byen én af romerrigets mest betydningsfulde byer som en del af den romerske region Regio X Venetia et Histria - og var desuden én af de største og befolkningsrige byer på sin tid med angiveligt helt op til 100.000 indbyggere.

Byen blev dog senere offer for sin egen skæbne som østlig forpost, idet den blev ødelagt af hunnerkongen Attila i år 452 og den efterfølgende genopbygning - der for det meste stod på i middelalderen - genoprettede aldrig dens tidligere storhed.

I dag rummer byen et af de mest interessante og betydningsfulde arkæologiske områder i Norditalien. Adskillige romerske spor fra dens tidligere storheds æra, herunder et forum og et mausolæum fra kejser Augustus´ tid, er blandt de største seværdigheder. 

De mange historiske trofæer i byen har medført, at byen kom på UNESCO´s liste over kulturel og historisk verdensarv i 1998.

Trieste

Trieste, beliggende ved grænsen til Slovenien, er en anden af regionens historisk betydningsfulde byer - og er i dag desuden regionens hovedstad.

Byen var oprindeligt en illyrisk bosættelse, men den fik først sit nuværende navn, da de adriatiske venetere indtog området mellem det tiende og det niende århundrede før vores tidsregning. Siden blev byen en del af romerriget og endnu senere af det habsburgske monarki, hvor den i perioder oplevede stor økonomisk og kulturel opblomstring.

I dag byder byen på en række store seværdigheder, herunder dens smukke havnefront, pladsen Piazza Unità d´Italia, slottene Castello Miramare og Castel San Giusto, den historiske cafe Caffè San Marco (én af de historiske cafeer i byen, der spillede en hovedrolle, da byen udviklede en kaffe-industri under det østrigske herredømme), byens romerske teater, Triestes synagoge (der er den andenstørste i Europa) og byens katedral Basilica cattedrale di San Giusto Martire.

Cividale del Friuli

Byen Cividale del Friuli, beliggende i den østlige del af regionen, var først præget af venetiske og keltiske bosættelser, men blev siden grundlagt af romerne, nærmere bestemt af Julius Cæsar, der gav den navnet "Forum Iulli", der betyder Julius´ forum; et navn, der har givet ophav til dens nuværende navn og i videre forstand til hele regionen, som den er en del af. Byen blev senere hovedstad i patriarkatet Friuli, der blev grundlagt i 1077. 

I vore dage er byen lille og stilfærdig og gør ikke meget væsen af sig med sine omkring 12.000 indbyggere, der dog ofte ser ud af mere med de mange turister, der aflægger besøg i byens historiske bykerne. En del af denne bykerne er blevet anerkendt som verdensarv af UNESCO.

Blandt de mest betydningsfulde seværdigheder i byen kan nævnes: Den venetisk-gotiske katedral, pladsen Piazza del Duomo, Djævlebroen (Ponte del Diavolo), der fører over byens Nartisone-flod (der deler byen i to dele), kirken Oratorio di Santa Maria in Valle, og museerne Museo Cristiano E Tesoro Del Duomo og Museo Archeologico Nazionale.

Lago del Predil

Den spektakulære sø Lago del Predil, beliggende i Udine-provinsen, er Friuli-regionens andenstørste sø og én af de største natur-seværdigheder i regionen. 

Med dens beliggenhed i 969 meters højde, klemt inde mellem de høje Kanin-bjerge, som er en del af de juliske Alper, byder søen på et fantastisk alpint landskab og en både smuk og afslappende naturoplevelse, især på en varm sommerdag, hvor turen til søen kan kombineres med en forfriskende kold dukkert.

Information om Friuli Venezia Giulia

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Friuli Venezia Giulia, såsom regionens geografi, befolkning, historie og klima, som kan tjene som inspiration til din ferie i den italienske region. Informationen er udelukkende ment som inspiration og der tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Friuli Venezia Giulia, beliggende i det nordøstligste hjørne af Italien, er afgrænset af Østrig mod nord, Slovenien mod øst, Veneto-regionen mod vest og Adriaterhavet mod syd hvor bla. Venedig ligger.

Det er én af blot fem italienske regioner med særlig autonomi status. Regionens tildelte sær-status skyldes især regionens kulturelle og lingvistiske mangfoldighed, som sætter særlige krav til regionens administrative organisation. Autonomien blev dog også givet de pågældende fem italienske regioner i et forsøg på at undgå, at de ville kæmpe for løsrivelse fra Italien efter Anden Verdenskrig.

Regionen har et samlet areal på 7858 kvadratkilometer, hvoraf de 42,5 % er præget af bjerge, mens 19,3% er bakket terræn og de sidste 38,2% udgøres af slette- og kystlandskab. Det højeste punkt i regionen er bjerget Jôf di Montasio, der måler 2,754 meter. Regionen har en befolkning på omkring 1,2 millioner indbyggere, hvoraf de ca. 205.000 bor i regionshovedstaden Trieste.

Klima og vejr

Klimaet i Friuli Venezia Giulia er hovedsageligt tempereret, men med alpint-kontinentalt klima i de mest bjergrige egne af regionen og undertiden et fugtigt subtropisk klima i andre egne, f.eks. regionshovedstaden Trieste. 

De alpine egne beskytter regionen mod de hårde, nordlige vinde, men til gengæld er regionen udsat for forskellige vinde, der blæser mellem øst og vest, og Sirocco-vinden, der trænger ind fra Adriaterhavet og som medfører øget nedbør.

De følgende målinger af generelle vejrforhold tager udgangspunkt i regionshovedstaden Trieste, der er kendt for sit milde klima, og afspejler dermed ikke hele regionens vejrforhold. Men målingerne siger noget om, hvordan vejrforholdene er i den sydøstlige del af regionen, tæt på havet. 

De varmeste måneder i Trieste - juli og august - har gennemsnits-temperaturer på henholdsvis 23,3 og 23,0 grader, efterfulgt af juni med gennemsnitligt 20,8 grader, mens den koldeste måned i året er januar med gennemsnitligt 5,4 grader, efterfulgt af februar med gennemsnitligt 6,2 grader.

Hvis du er solhungrende, skal du forsøge at undgå december måned, der har færrest soltimer (83,7 timer i gennemsnit) og i stedet sigte efter juli måned, der har flest soltimer i året (gennemsnitligt 288,3 soltimer).

Historie

Området, der i dag klassificeres som regionen Friuli Venezia Giulia, var en del af den romerske region Regio X Venetia et Histria.

Byen Aquileia, der i dag er en småby med omkring 3500 indbyggere, beliggende i den sydlige del af nutidens Friuli-region, var på romersk tid (det andet århundrede e.Kr.) en af verdens største byer med op til 100.000 indbyggere - og en af romerrigets mest betydningsfulde byer.

I 568 blev byen Cividale del Friuli - der ligger i den østlige del af regionen, tæt på grænsen til Slovenien - hovedstad for det første lombardiske hertugdømme i Italien.

I 774 blev regionen domineret af frankerne, der blandt andet udbyggede kirken i Aquileia, inden regionen fra 1077 til 1420 blev en selvstændig stat, kaldet Patriarkatet Aquileia, som var en del af Det Tysk-Romerske Rige.

I 1420 gled regionen over på venetianske hænder, mens byerne Gorizia og Trieste kom under østrigsk herredømme. 

Fra 1797 kom den øvrige del af regionen også under østrigsk herredømme og oplevede i det efterfølgende århundrede - som en del af det habsburgske monarki - stor økonomisk fremgang, især i byen Trieste, der blev det habsburgske imperiums hovedport til havet.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her