Rejser til Marche

Marche er uden tvivl en af Italiens mest undervurderede regioner. Den grønne og smukke region er en fin kombination af Toscanas indland og Liguriens kyst. Det bliver ikke meget bedre! Udover det grønne højland, som møder kystens hvide sandstrande og krystalklare hav, møder du charmerende kystbyer, fiskerlejer og en imødekommende befolkning. Det grønne indland byder udover naturen på spændende kulturbyer og velbevarede slotte. Rejser du til Italien for maden og vinens skyld, bliver du heller ikke skuffet. De lokale madtraditioner er mange og udsøgte, ligesom vinene er fyldige og prisværdige. Så tøv ikke med at pakke den store kuffert...

 

Rejsemål i Marche

Populære hoteller i Marche

Italien, Marche, Urbino
  • Nærmeste lufthavn: 84 km
  • Afstand til havet: ca. 30 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Italien, Marche, Ascoli Piceno
  • Nærmeste lufthavn: 97 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering
Italien, Marche, Fano
  • Nærmeste lufthavn: 51 km
  • Afstand til havet: ca. 4 km
  • Pool (evt. sæsonåben)

Seværdigheder og attraktioner

Herunder har jeg beskrevet bare et lille udpluk af de mange oplevelser og seværdigheder, som venter dig på en rejse til Marche. Hvis du vil læse mere om andre seværdigheder i Marche, anbefaler jeg dig at besøge vores blog om rejser, hvor du kan finde spændende artikler om denne og andre regioner i Italien. God fornøjelse og god rejse!

Strandene

Der ligger talrige badebyer langs Marches Adriaterhavskyst, som blomstrer op hver sommer, når varmen driver både lokale og besøgende mod det klare vand og bløde sand. Ved Pesaro i den nordlige del af regionen finder du for eksempel en 7 kilometer lang, børnevenlig sandstrand. I højsæsonen er her tætpakket med liggestole og parasoller, men du kan eventuelt gå til den nordligste ende, Baia Flaminia, hvor der som regel er lidt mere fredeligt. Mod den sydlige ende af regionen er San Benedetto del Tronto udover selve den brede strand kendt for sin promenade med tusindvis af høje palmer. Byen er desuden en af Adriaterkystens vigtigste fiskerihavne og har et populært fiskemarked. Derudover finder du her, ligesom ved mange af kystens andre badebyer, en hyggelig gammel bydel med gode butikker og små charmerende piazzaer.

Grotte di Frasassi

Nær landsbyen Genga en times kørsel fra Ancona kan du opleve en af Europas største drypstensgrotter, Grotte di Frasassi. Omfanget af grottesystemet blev først opdaget i 1971 og de er en af den slags seværdigheder, der gør et stærkt indtryk på både børn og voksne. Der er indtil nu kortlagt omkring 15 kilometer gange og passsager i grottesystemet, men der er formentlig endnu mere, som endnu ikke er opdaget. Det er dog kun en lille del, som er åbnet for offentligheden. Der tilbydes således guidede ture på omkring 75 minutter ca. 1.500 meter ind i de dybe grotter, hvor en betagende verden af stalaktitter og stalagmitter åbenbarer sig.

Der er en konstant temperatur på 14 °C inde i grotterne. På en hed sommerdag kan det i første omgang føles dejligt afkølende, men det anbefales dog at medbringe en varm trøje. Ligeledes bør du lade klipklapperne blive hjemme og i stedet have fornuftigt fodtøj på.

Aktiv ferie i Marches

Vil du ikke bruge hele ferien på at dase under en parasol på en af regionens mange strande, er der masser af muligheder for at holde en ferie med aktive oplevelser. Da kysten og bjergene ligger inden for relativ kort afstand af hinanden, kan du nemt kombinere afslapning på stranden med for eksempel vandreture og cykling inde i landet. Terrænet er så varieret, at seriøse motionister kan finde udfordrende ruter samtidig med at familier kan tage på mere afslappede ture. Et af de mest populære områder at vandre er Monte Sibilinni nationalparken, men der findes talrige afmærkede vandreruter over de meste af regionen. Adriaterhavet indbyder naturligvis heller ikke kun til solbadning. Mange steder har du mulighed for at sejle og surfe, ligesom du kan tage på dykkerture.

Særligt foråret og sensommeren er gode tidspunkter at rejse til Marche, hvis du planlægger en aktiv ferie. Havet er stadig lunt nok til en dukkert hen i september, men den største fordel er, at de lavere temperaturer gør det mere overkommeligt at være fysik aktiv. Rejser du til Marche om vinteren, er der ni skiresorts oppe i Appenninerne at blotre sig på.

Stemningsfulde middelalderbyer 

Strandene og den smukke natur er i sig selv grund nok til at rejse til Marche. Det er dog regionens mange rustikke middelalderbyer, som sætter prikken over i'et. Her kan du opleve det ægte Italien, hvor gammelt møder nyt, og hvor de lokale lever deres liv helt uberørt af masseturisme.

I den nordlige del af regionen er Urbino for eksempel en af de byer, der bør stå højt på din liste over udflugtsmål i Marche. Urbino, der er optaget på UNESCO's liste over verdensarv, er blandt andet kendt som maleren Raphaels fødeby og har desuden et af Europas ældste universiteter grundlagt i 1506. Her kan du også se Palazzo Ducale, der af mange anses for at være et af Europas smukkeste renæssance-paladser. Her huses i dag blandt andet Galleria Nazionale delle Marche, hvor flere berømte kunstværker udstilles, heriblandt nogle af Raphaels. Byens Duomo er også et besøg værd. Det er dog lige så meget for bare at gå en tur på må og få rundt i det gamle middelaldercentrum, at du skal besøge Urbino. Du kan ikke undgå at fornemme, at dette er en by med dybe historiske rødder, men samtidig er det en levende by. De mange unge studerende fra universitetet sørger således for, at der næsten hver aften summer af liv på byens centrale piazza. 

Længere mod syd ligger en anden middelalderby, som er lidt mindre kendt end Urbino, men mindst lige så betagende: Ascoli Piceno. Afsæt god tid til dit besøg, for du ender nemt med at bruge mere tid end du regner med på bare at slentre rundt i byens charmerende snævre og brostensbelagte gader. Højdepunktet er den smukke Piazza del Popolo, hvor du kan slå dig ned på en af fortovsrestauranterne og nyde udsigten til den flotte Saint Francesco kirke. Inspiration og fakta

Her får du lidt nyttig informationer om Marche, som forhåbentlig kan tjene som inspiration til din ferie i denne italienske region. Oplysningerne er udelukkende ment som inspiration og der må tages forbehold for faktuelle fejl. Hvis du ønsker flere tips din rejse, vil jeg anbefale jeg dig også at tjekke vores blog, hvor du kan finde mange spændende artikler om Marche og vores andre rejsemål i Italien. God fornøjelse og god rejse!

Italiens bedst bevarede hemmelighed

Marche-regionen i Nordøstitalien sammenlignes ofte med Toscana, men modsat naboregionen som er et af Italiens mest populære rejsemål, er Marche stadig befriende uturistet. Ude langs kysten er der ganske vist bygget moderne hoteller, men bevæger du dig lidt ind i det bakkede bagland, finder du en perlerække af charmerende middelalderbyer uden spor af masseturisme, og hvor livet stadig går sin rolige og harmoniske gang. Vil du opleve et Italien, hvor du ikke møder karavaner af turistbusser eller må bane dig vej gennem de flokke af turister anført af emsige guider for at udforske de gamle historiske bydele, er Marche det helt rigtige rejsemål.

Det er ikke kun de idylliske landsbyer i Marche, der leder tankerne på den mere kendte naboregion. Med undtagelse af floddalene og kyststrækningen er Marche ligeledes præget af bakkede landskaber med vingårde, olivenplantager og talrige middelalderborge. Mod vest desto længere man kommer ind i landet, bliver bakkerne efterhånden til egentlige bjerge, Appenninerne. Geografisk hører Marche ikke til blandt de største af Italiens tyve regioner, men rummer alligevel et væld af muligheder for dig som feriegæst. 

Marche er således på mange måder ideel for dig, som vil rejse på egen hånd for at opleve "det ægte Italien". Med udgangspunkt i Marche, kan du udforske de kulturelle seværdigheder i pittoreske byers som Urbino, Ascoli Piceno og Macerata eller søge mod bjergene, hvor der er mulighed for at vandre i timevis ad stejle stier uden forstyrrelser. Sidst, men ikke mindst, er en del af fornøjelsen ved at rejse til Marche mødet med den venlige lokalbefolkning. Særligt inde i landet, vil du tydeligt mærke, at mange stadig ikke er turistvante, og måske netop derfor normalt velvilligt giver dig tips til lokale seværdigheder og attraktioner. 

I dag har Marche godt 1,5 millioner indbyggere, som er meget bevidste om at værne om regionens karakteristika og særpræg. Vil du blive klogere på områdets historie, kan du i Ancona besøge det arkæologiske museum Museo archeologico nazionale delle Marche. Her er udstillet genstande fra de jernaldermennesker, som var blandt de første, der slog sig ned permanent her. De blev de efterfølgende årtusinder regionen underlagt flere forskellige folkeslag og kulturer, hvilket afspejler sig i Marches store historie- og kulturrigdom. 

Vejret og klima i Marche

Når det bliver rigtig varmt i juli og august, søger både lokale og turister helt naturligt ud mod strandene langs den 180 kilometer lange kyst. Selv hvis du ikke hopper i vandet, kan du herude ofte nyde godt af en forfriskende havbrise. Tilsvarende kan det midt på sommeren være rart at komme op i de lidt køligere bjergegne. Heroppe falder der sågar ofte sne om vinteren, så man nogle år kan stå på ski. 

Marche er med sin lange sandstrande således et oplagt mål for en badeferie i sommerferien, der eventuelt kombineres med spændende udflugter ind i baglandet. Det er dog ikke det eneste tidspunkt, du kan rejse hertil. Foråret er som regel også dejlig mildt og er i virkeligheden ofte en bedre årstid at komme på, hvis du planlægger at bruge ferien på at udforske seværdigheder. 

Transport

Der ligger en lufthavn ved Ancona, Aeroporto delle Marche. Lufthavnen betjenes blandt andet af lavprisflyselskaberne easyJet og Ryanair. Ankommer du hertil, er der både bus- og togforbindelse ind til selve Ancona, regionshovedstaden, hvorfra der er offentlige transportforbindelser videre til mange andre byer. Skal du bo ude langs kysten, kan du således ofte når frem med tog, mens destinationer inde i landet primært er forbundet af busser.

Vil du gerne kunne komme ubesværet rundt i løbet af ferien og ikke være afhængig af køreplaner, kan det dog kraftigt anbefales at have en bil til rådighed. Særligt hvis du vil lidt væk fra alfarvej for at opleve regionens bjergrige landdistrikter eller finde de små hemmelige strande, er det således en ulempe at være afhængig af offentlig transport. 

Kører du ikke hele vejen fra Danmark i egen bil, er der rig mulighed for at benytte billeje. Normalt er det mest praktiske at bestille sin lejebil med afhentning i lufthavnen. Kan du ikke finde en passende forbindelse til lufthavnen ved Ancona, kan du alternativt flyve til Rom og derefter følge i romernes fodspor ad den historiske Via Salaria til Marche.

Havnen i Ancona er en af de mest populære krydstogthavne i Adriaterhavet, og herfra er der blandt andet faste forbindelser til Kroatien.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her