Rejser til Umbrien

Søger du en ny destination i Italien, hvor du ikke allerede har været og som kan fortrylle dig ligesom Toscana? Så skal du overveje en det smukke og noget undervurderede Umbrien. Umbrien ligger fint mellem Toscana og Lazio i den centrale del af Italien og byder på både smuk natur, hyggelige byer og masser af albuerum. Book din ferie i Umbrien i dag!

Fra min første rejse til Umbrien husker jeg især en samtale, som jeg havde med ejeren på et af vores hideaways. Hun er født og opvokset i Rom, men købte for år tilbage denne gamle landejendom sammen med sin mand hvorefter de gik i gang med renoveringen og indretningen. Det er et helt fantastisk sted, hvor parret blandt andet har indrettet hotellet med gamle møbler, der er arvestykker fra familiens villa i Rom.

Hun fortalte netop det, som jeg på mange måder havde følt, mens jeg sammen med Marie kørte igennem det grønne bjerglandskab. Hun fortalte, at det i Italien siges, at den umbriske jord udstråler en helt særlig energi. Denne energi kommer fra det meget frodige landskab, som kendetegnes ved den altoverskyggende vegetation af grønne træer, der findes overalt. Derfor kaldes Umbrien også Italiens grønne hjerte, og energien kan føles, hvis man mærker efter.

Middelalderarkitektur, natur og gastronomi

En anden ting er eventyret. Overalt hvor du kommer frem, ser du middelalderbyerne, som ligger på bjerg- og bakketoppe. De bringer minder om en tid, hvor arkitekturen var til beskyttelsen af de indbyggere, som boede bag de tykke bymure, som stadig heldigvis stadig omkranser byerne, og gør dem til levende friluftsmuseer. Ind imellem følte jeg faktisk, at vi var havnet midt i et middelaldereventyr, og de historiske vingesus kom helt ind under huden på mig.

Stay magic :-)

Rigtig god ferie i Umbrien med Solfaktor, hilsen Mikkel

Rejser til Umbrien med Solfaktor

Hos Solfaktor kan du rejse til Umbrien nøjagtig som det passer dig bedst. Vælg en af de mange pakkerejser hvor der indgår flyrejse, ophold på hotel eller i feriebolig, samt lejebil, eller bestil en kør-selv ferie hvor du selv arrangerer rejsen til Umbrien. Vælger du en rejse med fly, så benytter vi lufthavnene i Rom eller Firenze på vores rejser til Umbrien. Læs mere under de forskellige hoteller og ferieboliger om hvilken lufthavn der ligger nærmest. Jeg vil også anbefale du ser nærmere på vores rejser, hvor du kan kombinere ophold i både Toscana og Umbrien.

En billig ferie i Umbrien med Solfaktor

Nyd solen i det skønne Umbrien i Italien langt væk fra hverdagens krav og forpligtelser. Trænger du til en ferie med afslapning ved poolen i en hyggelig atmosfære, hvor der ikke er overfyldt af mange turister, så er Umbrien det rigtige valg. Hvad enten du vælger et klassisk hotel eller en af vores ferielejligheder i Umbrien kan du være sikker på en udsøgt ferie, hvor der også er mulighed for at opleve de mange lokale historiske steder. Hotellerne er ofte små og intime, og de er yderst charmerende og meget attraktive med deres autentiske og lokale udseende. Her er der rig mulighed for at lade op i de smukke grønne omgivelser.

De fleste ferieboliger i Umbrien ligger naturskønt i ”Italiens grønne hjerte”, som Umbrien også kaldes. Alle muligheder er her til stede for et afslappende ophold; Hvad enten du vil solbade dagen lang ved poolen med en god bog eller tage et afbræk med oplevelser i de historiske landsbyer i området. En ferie i Umbrien byder også på gode gastronomiske oplevelser. Dets køkken sammensættes af de fineste råvarer og er grundlagt af et solidt og simpelt håndværk. Bestiller du en ferie i Umbrien i perioden marts til oktober er der størst mulighed for at få det optimale ud af vejret, idet solen ofte bager dagen lang og naturen står grønnest her.

Umbrien er én af Italiens mest oversete regioner, måske fordi den ligger i den indre del af landet, uden en kystlinje, som ofte er et trækplaster for mange rejsende i Italien. Men selvom Umbrien ikke har en kystlinje med smukke sandstrande, har regionen meget andet at byde på i ferien, ikke mindst en fantastisk rig kulturhistorie og nogle af Italiens smukkeste og mest frodige landskaber.

Geografi

Umbrien er inddelt i to provinser, Perugia og Terni, hvoraf den nordligst beliggende af de to, Perugia, er den største, både hvad angår areal og befolkningsantal med lidt over 660.000 indbyggere og et areal på 6334 km2. Perugia-provinsen har 59 kommuner - comuni på italiensk - og rummer blandt andet byerne Foligno, Cittá di Castello, Spoleto, Gubbio, Assisi, Bastia Umbra og naturligvis hovedbyen, der både har givet navn til provinsen, og som er hovedstad i regionen Umbrien.

Terni har omkring 232.000 indbyggere og et areal, der kun udgør ca. en tredjedel (2122 km2) af Perugia-provinsens samlede areal. Dens hovedby er byen Terni, der har givet navn til provinsen, og hvis rige historie rækker tilbage helt til det 7. århundrede f.Kr. Byen er blandt andet fødested for den mægtige romerske kejser Marcus Claudius Tacitus Augustus, der ledte romerske krige mod goterne, hvorfor han fik tilnavnet Gothicus Maximus.

Terni-provinsen - der har 33 kommuner - rummer blandt andet byerne Orvieto, Narni, Amelia, Montecastrilli, Acquasparta og San Gemini. De eneste byer i Terni-provinsen der har mere end 20.000 indbyggere - foruden hovedbyen Terni med omkring 113.000 indbyggere - er byerne Orvieto og Narni med henholdsvis 20.870 indbyggere og 20.250 indbyggere. I hele Umbrien tilsammen bor der omkring 885.000 mennesker.

Klima og vejr

Klimaet på en ferie i Umbrien er ligeså varieret som alle andre steder i Italien og afhænger af, hvor i regionen, du befinder dig. I de lavtliggende områder nær Trasimeno-søen er der mildt året rundt, mens byerne beliggende i - eller tæt - på bjergkæden Appenninerne oplever snerige vintre og kølige somre.

Umbrien har gennemsnitligt omkring 5.5. solskinstimer om dagen med færrest i december, hvor der kun er tre solskinstimer om dagen, og flest i juli, hvor der er hele 9.2 solskinstimer om dagen. Den højeste månedlige gennemsnits-temperatur i Umbrien er 28 grader i juli og august, mens den laveste månedlige gennemsnits-temperatur er 2 grader i januar og i februar.

Måneden med mindst nedbør er juli med gennemsnitligt 46 mm, mens november er den måned med mest nedbør med gennemsnitligt 113 mm.

Sprog

Umbrisk, der tilhører den oskisk-umbriske sproggruppe, og i en videre forstand er et italisk sprog (og derfor også et indo-europæisk sprog), taltes i Umbrien inden romerne erobrede regionen og gjorde latin til Umbriens hovedsprog, men er i dag uddødt og eksisterer kun gennem omkring 30 inskriptioner, der er dateret til ca. det 7 århundrede indtil det 1 århundrede f.Kr.

Ni af de vigtigste af disse inskriptioner blev fundet i 1444 i form af ni bronce-tavler, der dukkede op i et underjordisk kammer ved byen Gubbio i Perugia-provinsen, hvoraf to siden dog er forsvundet igen. De nu syv bronce-tavler, som indeholder mellem 4000 og 5000 ord, beskriver instruktioner til religiøse ceremonier inden for den tids antikke, hedenske religion i Umbrien. Der findes også mindre inskriptioner i byerne Spoleto, Assisi og Todi.

Rejsemål i Umbrien

Populære hoteller i Umbrien

Italien, Umbrien, Perugia
9,1
Fabelagtigt
683 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 19 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Assisi
10,0
Fabelagtigt
49 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 9 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Umbrien, Torgiani
9,3
Fabelagtigt
16 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 9 km
  • Afstand til centrum: ca. 4 km
  • Pool (evt. sæsonåben)


Sådan booker du en god ferie i Umbrien

Vi er eksperter i rejser til Italien. Vælg selv om du blot vil booke indkvarteringen, eller om du vil booke en pakkerejse med fly inkluderet, fra København, Aalborg, Aarhus, Billund eller Hamburg.

Benyt søgemaskinen i toppen af siden til at søge blandtvores hoteller i Umbrien. Kombinér hotellet med en billig flybillet og supplér evt. med en lejebil og få det hele samlet i en pakkerejse, som er sikret af rejsegaranti. Simpelt og fleksibelt.

Umbrien kaldes for “Italiens grønne hjerte”- il cuor verde d'Italia på italiensk - og sandt er det, at regionen har nogle af Italiens smukkeste og mest grønne landskaber. Floden Tiberen - Italiens tredjestørste flod - krydser gennem regionen og bidrager til denne legendariske frodighed. Til gengæld er det så også den eneste region i Italien uden en kystlinje, eftersom Umbrien ligger klemt inde mellem tre andre italienske regioner: Toscana mod vest, Marche mod øst, og Lazio mod syd.

Mens regionen på den ene side præges af de mange flade strækninger med opdyrkede områder, så krydses regionen på den anden side af Appenninerne, den 1200 kilometer lange bjergkæde, der går fra Alperne i den nordlige del af Italien til Calabrien i den sydlige del af landet, og en stor del af regionen er enten bjergrigt eller bakket.

Det højeste punkt i den umbriske del af Appenninerne er Monte Vettore på 2476 meter, der ligger i nationalparken Parco Nazionale dei Monti Sibillin på grænsen mellem Umbrien og naboregionen Marche.

Seværdigheder i Umbrien

Jeg har her udvalgt et par af de seværdigheder, som jeg anbefaler dig at opleve på din ferie i Umbrien.

Norcia

På en ferie i Umbrien bør man helt sikkert besøge Norcia, der ligger i den sydøstlige del af regionen, og ligesom Assisi en af de byer i Umbrien, der er blevet verdenskendt på grund af en religiøs helgen. Det var nemlig her, at grundlæggeren af Benediktiner-ordenen, Benedikt af Nurcia, også kaldet Sankt Bendt på dansk, blev født i - formoder man - året 480 (e.Kr.). Benedikt af Nurcia - eller Sankt Bendt - stiftede i 529 Benediktiner-ordenen på klippen Monte Cassino, der ligger over for byen Cassino, og Benediktiner-ordenen blev siden en af de største munke-ordener i den kristne verden, mens munkene levede efter mottoet Ora et labora (Bed og arbejd).

Benediktiner-ordenens lange arme nåede siden helt til Danmark, idet den tyske munk Ansgar, også kaldet Nordens apostel, der indførte kristendommen i Danmark, selv var Benediktiner-munk. Norcia byder dog også på andet end religiøs historie, blandt andet dens smukke landskaber, der har gjort den til et populært udgangspunkt for vandring og klatring, og dens meget vildt, der har gjort den til et yndet sted at gå på jagt. Gastronomisk set er byen kendt i hele Italien for dens fremragende pølser og skinke lavet af kødet fra vildsvin.

>> Læs mere om rejser til Norcia her

Assisi

Assisi, der ligger 20 kilometer fra regions-hovedstaden Perugia, er især kendt for at være den by, som grundlæggeren af Franciskaner-ordenen, Frans af Assisi, kom fra, men byen har meget andet at byde på end sine franciskanske rødder. For eksempel har byen - med en befolkning på omkring 28.000 indbyggere - også en spændende forhistorie som genstand for umbrernes, estruskernes, romernes, ostro-goternes og langobardernes luner, da disse folkeslag bosatte sig i området.

Der findes endnu spor af den romerske epoke i byens historie i form af et romersk amfiteater, bygget i det første århundrede e.Kr., og det romerske Minerva-tempel, tilegnet lærdommens, kunstens og håndværkets gudinde Minerva. Templet er bygget i det første århundret f.Kr., men har siden 1539 huset kirken Santa Maria sopra Minerva. Facade og søjler er dog bevaret fra romersk tid.

De franciskanske bygninger i byen, der blandt andet inkluderer franciskaner-kirken Basilica Papale di San Francesco og franciskaner-klostret Sacro Convento, har siden år 2000 været på UNESCO´s liste over verdensarv. For os danske rejsende kan det være interessant, at byen i mange år havde den danske forfatter Johannes Jørgensen som en af sine borgere, og endda udnævnte ham som æresborger på grund af hans biografi om Frans af Assisi.

Ingen ferie i Umbrien uden en udflugt til Assisi!

>> Læs mere om rejser til Assisi her

Gubbio

Gubbio, der er en del af Perugia-provinsen i det nordøstlige hjørne af Umbrien, har en smuk beliggenhed på den første del af bjerget Ingino i den berømte bjergkæde Appenninerne, hvorfra man har et skønt skue ud over den grønne dal forneden.

Men det, som for alvor har gjort byen berømt i Umbrien, er et smukt og fascinerende middelalder-centrum, hvor mange af husene - bygget og ejet af byens velhavende købmænd - stammer helt tilbage til det 14. og 15. århundrede, og i de fleste tilfælde er et resultat af den velstandsperiode, som fulgte efter at byens daværende biskop, Sankt Ubaldo Baldassini, havde held med at bekrige de omkringliggende byer i 1151.

Byen rummer også unikke spor fra romertiden i form af et sjældent bevaret romersk teater, der er bygget i det første århundrede f. Kr., og et romersk mausolæum. Og endelig er det her i Gubbio, at man - som allerede nævnt under Sprog i afsnittet Information - har fundet den største samling inskriptioner med old-umbrisk, indgraveret på syv (oprindeligt ni) broncetavler.

>> Læs mere om rejser til Gubbio her

Trasimeno-søen

Trasimeno-søen, eller Lago Trasimeno, som den hedder på italiensk, ligger i Perugia-provinsen og er den fjerde-største sø i Italien, kun overgået af de tre store søer i Norditalien. Søen, der har et overflade-areal på hele 128 kvadratkilometer, rummer tre øer, hvoraf Isola Polvese er den største af øerne, mens Isola Maggiore er den eneste beboede af øerne med omkring 35 beboere. Den mindste af øerne er Isola Minore, der idag er privatejet og ubeboet.

Af disse tre øer har Isola Maggiore den mest spændende historie, idet Frans af Assisi har boet på øen i 1211. Senere, i 1328, blev der bygget et franciskansk kloster til ære for Frans af Assisi, og de fleste af øens oprindelige bygninger og ruiner stammer fra dengang.

I 1880´erne blev der bygget et slot, Guglielmi-slottet, på ruinerne af det daværende franciskaner-kloster, og dette slot blev i 1944 blev brugt som fængsel for jøder og andre politiske fanger, som den fascistiske præfekt i Perugia, Armando Rocchi, efter sigende indespærrede der for deres egen sikkerheds skyld, så de undgik at blive anbragt i koncentrationslejr af de tyske nazister, der ønskede dem deporteret. Slottet er siden blevet bygget om til et luxuriøst spa-hotel.

Trasimeno-søen er rig på fisk, især gedde og karpe, og har generelt et godt miljø; så godt, at det er muligt at tage en svømmetur. I 1995 blev der etableret en naturpark i forbindelse med søen og i 2003 blev der lavet en cykelsti, der gør det muligt for besøgende at opleve søen på en cykeltur.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her