Rejser til Serbien

Balkanhalvøen rummer nogle af Europas mest kendte, veletablerede rejsemål, men også nogle af de mest uudforskede. Til den sidste kategori hører Serbien. At turismen endnu er ret begrænset gør dog blot Serbien til et endnu mere spændende rejsemål for dig, som ønsker dig en ferie med autentiske kulturoplevelser og uspoleret natur.

Helt ukendt som rejsemål Serbien er dog ikke. Ferierejsende er ved at få øjnene op for det pulserende byliv og den skønne natur, man kan udforske på en rejse i hele dette tidligere jugoslaviske land. I den livlige hovedstad, Beograd, vil du på en slentretur ned ad den brede gågade Knez Mihailova derfor kunne høre de forbipasserende tale både tysk, italiensk, fransk og engelsk.

Rejser du ud på landet i Serbien, vil du dog stadig nemt kunne finde små traditionelle landsbyer, hvor livet stadig går sin vante gang helt uberørt af masseturisme. Læg dertil de mange eventyrlige slotte, middelalderlige klostre og naturrige nationalparker, og du vil forstå, hvorfor Serbien i disse år spås en lysende fremtid som et populært rejsemål på Balkan.

Du får meget for pengene på en rejse til Serbien, især uden for Beograd - dette er stadig et af de billigste lande i Centraleuropa. Det gælder både hoteller og på restauranterne, hvor du til ganske fornuftige priser kan nyde det lokale, serbiske køkkens lækkerier. Det er således ikke svært at finde steder, hvor du for en halvtredser kan få et solidt, velsmagende måltid.

Dramatisk historie

Serbien har været scene for nogle af de vigtigste og mest dramatiske begivenheder i europæisk historie. Det var for eksempel her, at osmannerne stødte sammen med det habsburgske imperium, og her at en students drab på den østrig-ungarske tronfølger i 1914 udløste 1. Verdenskrig. Helt frem til vores tid har landet i perioder været præget af stor politisk uro. I 1990'erne førte indre spændinger til krig og Jugoslaviens sammenbrud. I marts 2003 blev forbundsrepublikken til Serbien og Montenegro, hvor sidstnævnte opnåede selvstændighed i 2006.

Før krigen satte alt i stå havde turismen i det daværende Jugoslavien allerede taget fart i 1970'erne og 1980'erne. Men det var dog mest kyststrækningerne i Kroatien og Montenegro, som nød godt af feriegæsternes opmærksomhed. De fleste nåede ikke så langt ind i landet til det, som siden blev til det selvstændige Serbien. Men undtagelse af strande ved Adriaterhavet kan du på en rejse til Serbien nyde mange smukke landskaber med rullende bakker, frodige skove, bjerge, kløfter og floder.

Storslået natur og historierige byer

Donau, den næstlængste flod i Europa, krydser gennem Serbien på sin vej mod Sortehavet. Floden løber lige forbi Beograd lige der, hvor Savafloden støder til. Gennem tiden har den serbiske hovedstad som romerne kaldte for Singidinum, været omdrejningspunkt for mange krige og erobringer. Af samme grund er der ikke mange af de rigtig gamle bygninger tilbage i byen, men der er dog undtagelser.

En af de mest iøjefaldende er Kalemegdan-fortet, som ligger på en højderyg ved flodernes sammenløb. Fæstningen blev oprindeligt bygget af romerne, men blev i de efterfølgende århundreder skiftevis ødelagt og genopbygget i takt med at herredømmet over byen og landet skiftede. Derfor kan du i da se forskellige historiske lag i den monumentale fæstning, der stammer fra romerne, osmannerne, østrig-ungarerne og til sidst serberne.

Fra hovedstaden kan du eventuelt følge Donaufloden mod nordvest til landets næststørste by Novi Sad. Den er ligeledes et charmerende bekendtskab, som det er værd at bruge mindst en dag eller to på. Den blev grundlagt i 1694. Men trods sin modne alder har byen en umiskendelige ungdommelig puls - ikke mindst hver sommer når Petrovaradin-fæstningen huser Serbiens største musikfestival, EXIT Festival.

Lige syd for Novi Sad ligger den bakkede Fruška Gora Nationalpark, som engang udgjorde en ø i et hav. Parken rummer et fint netværk af vandrestier og talrige smukke klostre. Holder du aktive oplevelser med cykling eller vandreture, er der i det hele taget masser af muligheder for det på en rejse til Serbien.

Nord for Donaufloden, som løber lige forbi Beograd, er landskabet overvejende flad slette. Mod syd bliver terrænet derimod gradvist mere bakket og bjergrigt, desto længere sydpå du rejser. Det højeste bjerg, Midžor, som ligger på grænsen til Bulgarien, når op i 2.168 m.o.h. Både i Tara Nationalparken i vest, og i det bjergrige sydlige område som udgør Kopaonik nationalparken, kan du om sommeren vandre og stå på ski om vinteren.

Det serbiske køkken

At rejse er at spise. Ude i verden har det serbiske køkken endnu ikke opnået samme berømmelse som sine nabolande. Men du kan godt glæde dig til de kulinariske oplevelser på rejsen.

Osmannernes indflydelse på det serbiske køkken fornægter sig ikke. Den traditionelle kaffe serveres for eksempel på tyrkisk vis med grums i bunden af koppen og ofte med et stykke Turkish Delight til den søde tand. Til dessert serveres ligeledes ofte en anden klassiker fra Tyrkiet; Baklava.

Serberne er derudover generelt glade for mange forskellige slags grillet kød og ost. I de fleste større byer er der på næsten hvert hjørne små madboder, der sælger kebab af hakket kød (cevapcici). Selvom det kan være svært at finde vegetariske retter i det traditionelt kødglade serbiske køkken, har mange restauranter dog fulgt med tiden med mere varierede menukort. Der er desuden et rigt udvalg af lækre, serbiske forretter og "appetitvækkere" uden kød, som sagtens kan kombineres til et helt måltid.

Bestil en billig rejse til Serbien her!

Er din appetit på et serbisk eventyr vakt? Så tjek udvalget af billige rejser til Serbien her på Solfaktor.

I vores søgemaskine kan du nemt finde de billigste flybilletter og bestille hoteller med eller uden forplejning. Du vælger selv, hvilken lufthavn du helst vil rejse fra. Du kan med fordel booke både fly og ophold hos, så din pakkerejse er dækket af såvel pakkerejseloven samt rejsegaranti.

Hoteller i Serbien

Populære hoteller i Serbien

Serbien, Beograd
8,3
Meget godt
345 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 14 km
  • Afstand til centrum: ca. 200 m
  • Internetadgang/Wi-Fi
Serbien, Beograd
  • Nærmeste lufthavn: 18 km
  • Afstand til centrum: ca. 1.2 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
Serbien, Beograd
7,6
Godt
683 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 16 km
  • Afstand til centrum: ca. 1.5 km
  • Internetadgang/Wi-Fi