Rejser til Korsika

Korsika er blevet beskrevet som en klippe i havet, og det er da heller ikke til at komme uden om, at bjergene i op til over 2700 meters højde dominerer øen, men samtidig er der over 1000 km kyststrækning, frodige dale, skove, vinmarker og stemningsfulde gamle byer. 

Korsika er en perle i Middelhavet, som trods stor popularitet har formået at beskytte sin natur og autencitet. Øen Korsika er under fransk styre, men har sin helt egen atmosfære, som er meget italiensk inspireret. Korsika ligger 177 km fra den franske kyst og 80 km fra den italienske. Korsika er kendt og populær for sin smukke natur, som byder på helt uspolerede skove, bjerge og sandstrande med turkisblåt vand. Der bliver passet godt på naturen på Korsika, og mere end en tredjedel af øen udgøres af en stor nationalpark.

Det er ikke kun naturen, som er uspoleret på Korsika. På en rejse til Korsika møder man også en særlig autentisk atmosfære i de små idylliske byer og vingårde, som har en venlig og imødekommende lokal befolkning.

 

Rejsemål på Korsika

Populære hoteller på Korsika

Frankrig, Korsika, Calvi
9,6
Fabelagtigt
230 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 7 km
  • Nærmeste strand: ca. 1.5 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Frankrig, Korsika, Porticcio
8,7
Meget godt
250 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 12 km
  • Nærmeste strand: ca. 150 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Frankrig, Korsika, Bonifacio
9,5
Fabelagtigt
122 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 26 km
  • Nærmeste strand: ca. 100 m
  • Pool (evt. sæsonåben)


Inspiration og fakta

Korsika er noget helt for sig selv, og det er fristende blot at sige, at øen ikke kan beskrives, den skal opleves. Det er forunderligt, hvordan en ø på størrelse med Sjælland kan byde på en så varieret natur og så forskellige oplevelser. Korsika er blevet beskrevet som en klippe i havet, og det er da heller ikke til at komme uden om, at bjergene i op til over 2700 meters højde dominerer øen, men samtidig er der over 1000 km kyststrækning, frodige dale, skove, vinmarker og stemningsfulde gamle byer.

Du kan således vælge Korsika blot på grund af bademulighederne i det krystalklare vand, på grund af de enestående vandremuligheder, på grund af de maleriske byer, eller netop komme her, fordi øen tilbyder det hele på én gang og få en helt fantastisk afvekslende ferie med formiddag på stranden, eftermiddag i bjergene og aften i en smuk gammel by. 

Også når det gælder indkvarteringen, har Korsika det hele, fra den spartanske bjerghytte, hvor du henter vand ved kilden og alle fødevarer skal transporteres frem med muldyrskaravane, over simple små hoteller til moderne feriecentre med al tænkelig komfort. Det er bare at vælge. 

Historie

I "Asterix på Korsika" hedder det sig om korsikanerne, at de er stolte og følsomme. Man skal naturligvis altid være varsom med at skære en hel befolkning over én kam, men vores erfaring siger alligevel, at man ikke kan komme med en bedre definition af den korsikanske nationalkarakter. Korsikanerne er således stolte af deres land, men også særdeles følsomme over for kritik af det. Du kan komme meget langt og opleve stor generøsitet på Korsika ved at behandle landet med respekt, men du kan sandelig også komme galt af sted ved det modsatte. 

Korsika har gennem århundrederne oplevet forskellige besættelsesmagter, fra Pisa 1077–1282 over Genova de næste små femhundrede år til franskmændene fra 1769 til vore dage, kun afbrudt af kortvarige perioder med selvstændighed i 1700-tallet. Dengang var landets hovedstad Corte midt på øen, og i dag kan det til tider næsten føles, som om tiden har stået stille i den maleriske by. Skudhullerne fra selvstændighedskampene ses stadig flere steder i murene.

Det korsikanske sprog tales især inde på øen, hvor det bruges som en markering af den nationale karakter, og de fleste franskmænd bliver hurtigt hægtet helt af, når de lokale slår over i corsu, mens italienere har meget lettere ved at følge med, for det minder nemlig meget om toscansk dialekt!

Natur

Der gives forhold, som i grunden slet ikke burde beskrives af andre end store forfattere, fænomener som alle vi andre burde nøjes med at opleve og undlade at tale om, for vores sprog rækker så langt fra til at yde dem retfærdighed. Dette gælder den korsikanske natur. Den er uendelig betagende, storslået, ja majestætisk i sin vælde og vildskab, den er enestående.

Ikke alle har fysikken eller tiden til den helt store pakke, den 15 dagsetapper lange vandrerute fra nord til syd gennem bjergene kaldet GR 20, men mindre kan også gøre det. Korsika har et usædvanlig stort antal vandrestier i alle sværhedsgrader, og de er usædvanlig godt beskrevet i guidebøger og på kort, så alle kan være med.

Men selv hvis du ikke har lyst, tid eller fysik til at vandre, kan du få store naturoplevelser på Korsika ved at tage toget fra Bastia til Ajaccio. Sporene går tværs gennem landet, gennem bjergene, og det skyldes ikke kun den begrænsede siddeplads, at store dele af passagererne ofte står op: Udsigten er ganske simpelt så betagende, at mange bruger turen på at fotografere og filme ud gennem vinduerne. 

Hvad enten du spadserer, tager toget, cykler eller kører i bil rundt på øen, vil du sikkert støde på meget fritgående køer og grise. På Korsika er der nemlig tradition for, at de går fuldkommen frit omkring, og du skal således ikke undre dig, hvis du møder en ko på morgentur rundt i landsbyen, eller hvis du støder ind i en flok nysgerrige grise langt inde i skovene.

Strande

Selv folk, der ellers ikke holder af badeferie, kan falde i svime over den korsikanske kyst med dens krystalklare vand. Som det gælder resten af øen, er også den over 1000 km lange kyst umådelig varieret. Du finder store sandstrande med barer, livreddere og - få uger om året - mange badegæster, men du finder også utallige bugter og vige med klipper, grus og sand, som du kan få helt for dig selv. Det kræver ofte blot, at du er villig til at spadsere nogle minutter fra bilen.

Et eksempel det afvekslende finder du, hvis du tager op til øens nordligste spids, på Cap Corse. Her kan man gå langs kysten fra Maccinaggio op til Centuri Port ad den gamle sti, som tolderne i sin tid brugte ved deres patruljering, le sentier des douanniers, og undervejs opleve fuglereservater, køer(!) der solbader på stranden, gamle vagttårne fra 1600-tallet, store sandstrande, klippebugter og meget meget mere.

Du kan også vælge at gøre, som mange korsikanere selv gør, og i stedet for at tage til havet så tage op langs en af de mange floder og større vandløb i indlandet. De parkerer bilen for så at vandre op langs vandet og finde sig et stille sted, hvor vandet danner et bassin. Det er en helt anden form for badeferie, men en stor oplevelse, og vandet er som oftest så rent, at man roligt kan drikke det!

Maden og vinen

Det kan ikke gentages ofte nok: Korsika er et mikrokosmos, hvor du finder alt mellem himmel og jord. Eller måske rettere mellem bjerg og hav. Blandingen af høje bjerge, dybe skove, frodige dale og et krystalklart hav gør, at det korsikanske køkken har noget for enhver smag. Når du befinder dig ved kysten, kan du nyde godt af havets frugter fra fisk over blæksprutter og muslinger til de pragtfulde langustre. Når du kommer ind i landet, vil du opdage Korsikas charcuteritradition, som næres af de mange fritgående svin, du kan møde i skov og på vej. Korsikanske oste er ikke altid så koncentrede, som man kunne tro, hvis man har læst Asterix, men lad os bare sige, at svage er de sjældent.

At der dyrkes vin på Korsika, kommer vist næppe som nogen overraskelse, men det er langt mere end den billige frikadellevin, vi som regel oplever under nordiske himmelstrøg. I de sidste mange år har flere gårde satset på kvalitet frem for kvantitet, og resultaterne er ikke udeblevet. Korsikanske rødvine er ofte kraftige sager med høje procenter, og vi kan da heller ikke påstå, at hvidvinene er skrøbelige eller udpræget raffinerede. Et særligt kapitel inden for vinproduktionen er den søde muscat fra Cap Corse. Den findes i mange varianter, men vores råd er, at du enten skal købe den helt dyre eller holde dig til dem, der ikke er så stærke.

Ølbrygningen på Korsika er et nyere fænomen, men ikke desto mindre både særpræget og autentisk. Glem den almindelige Serena, hvis du da ikke bare vil mindes en hjemlig pilsner, og prøv i stedet en Pietra, der er brygget med kastaniemel, en Colomba, som er tilsat makiens urter, eller en af de to versioner af Torra, der henholdsvis er tilsat myrter og jordbærtræfrugter. 

Byer på Korsika

Det er tankevækkende at bevæge sig rundt på Korsika og se de utallige små byer, der næsten synes at leve på trods. Det indre af øen, som udgør halvdelen af dens areal, huser nemlig kun 10% af befolkningen. Første Verdenskrig og senere den generelle afvandring fra landet har gjort, at mange landsbyer i dag end ikke har en købmandsbutik, som er åben uden for sommerhalvåret. 

Det er langs kysten, og især i de store byer Bastia, Calvi, Ajaccio, Ile Rousse og Porto Vecchio, at størstedelen af befolkningen lever. Både Ajaccio og Bastia har lufthavne og en livlig skibstrafik med forbindelser til fastlandet, og det både Frankrig og Italien. Det er livlige byer med et pulserende handelsliv og små gader i centrum. Især havnekvarteret i Bastia er malerisk og hyggeligt.  

Korsikas smukkeste byer er dog uden tvivl de noget mindre som Bonifacio i den sydligste del, den gamle hovedstad Corte midt på øen og flere af de små henrivende byer langs kysten på Cap Corse: Nonza, Erbalunga, Centuri Port....

Marine de Bravone

Marine de Bravone er en klassisk badeby i vækst, der vender ud mod Middelhavet ved Costa Serena og er således beliggende mellem havet og bjergene. Halvvejs mod Bastia fra Porto Vecchio åbenbarer kyststrækningen Costa Serena sig med flere sandstrande.

Området nyder godt af et mildt klima året rundt, der særligt om sommeren indbyder til en badeferie takket være netop de fine sandstrande og det rene hav, mens omgivelserne byder på et varieret landskab, der let kan udforskes, når solens stråler er for kraftige eller de putter sig bag en sky. I det umiddelbare indland finder man kastanjeskove, bakkelandskab, bjerge og … ikke at forglemme alverdens feriecentre, der minder om små landsbyer – alligevel omtales byen og området som en oase af fred og ro. Marine di Bravone er derfor en afholdt feriedestination takket være de utallige strande, den smukke natur og det dejlige hav. Mange af strandene i området er da også pænt besøgte i sommermånederne, men det er faktisk muligt at finde mindre besøgte strande langs kysten, som man kan komme til via stisystemer fra vejene. Disse afsidesliggende strande er ofte beliggende i en mindre bugt bag et beskyttende rev. Bemærk at her også er en kendt nudiststrand, hvor man altså ikke bør blive forbavset ved synet af en solbrun, afklædt mand eller kvinde.

Søger man dybere ind i landet finder man det oprindelige og autentiske Korsika med sine floder og bjerge. Det er også her man kan støde på en lokal producent af eksempelvis oste, kød, honning og likør, som Korsika bl.a. er kendt for. Byen rummer diverse indkøbsmuligheder samt spisesteder, der primært er i vigør i sommerhalvåret.

Fra april til oktober dyrkes alle slags sportsaktiviteter relateret til vandet: vandski, surf, windsurf mm. Området er også kendt for de gode vindforhold, der indbyder til kitesurfing. Endelig er det muligt at betale sig fra en ridetur, cykeltur, m.fl.. Blot henvend dig på turistkontoret i byen.

Med fly: Til Bastia lufthavn almindeligvis via Paris. Bastia er beliggende ca. 60 km nordpå ad hovedvejen RN198.

Med færge: Til Bastia havn, der er beliggende ca. 5 timers sejlads fra Nice (Frankrig), 10 timer fra Marseille (Frankrig) og ca. 4 timer fra Livorno (Italien).

Marine de Lumio

Marine de Lumio befinder sig neden for den lille, maleriske by Lumio, der ligger op ad klippen over kysten. Her finder du frodige grønne omgivelser, pragtfuldt badevand og endnu forbavsende få turister.

Der er hverken restauranter, barer eller supermarkeder i Marine de Lumio, som er forblevet et beboelsesområde for korsikanerne. Hvis du søger indkøbsmuligheder og spisesteder, skal du de 5 km til Marina di Santo Ambrogio, der er langt mere præget af turismen. Marine de Lumio er med andre ord et sted for dem, der ønsker fredelige omgivelser, men samtidig en central beliggenhed for udflugter til det nordlige Korsika.

Marine de Saint Ambroggio

Byen er en relativt ny destination, der er vokset ud af det største feriekompleks på øen, og byen er i fortsat vækst. Man finder en af de bedste og smukkeste sandstrande ved byen, hvor havet minder om caribiske tilstande. Her er lystbådehavn med mere end 200 bådepladser, ligesom her også er en udendørs saltvandspool og tennisbaner.

Ønsker man at gå ud og spise eller nappe en kop kaffe eller købe en is, er der flere muligheder i byen, dog skal man være opmærksom på, at de primært er åbne i den absolutte højsæson, da der her er tale om en attraktiv sommerdestination.

Sant'Ambroggio er forbundet af den lokale togbane, der forbinder alle kystens byer mellem Calvi og L'Ile Rousse. Området er præget af klassisk middelhavsvegetation og hvide sandstrande. De smukkeste af disse hedder Algajola, Ghjunchitu, Bodri, Lozari, Ostriconi og lidt længere væk - man kommer nemmest og mest bekvemt dertil i båd - Saleccia og Loto.

Porto Vecchio 

Porto Vecchio er Korsikas tredjestørste by efter Ajaccio og Bastia, men den virker nu ikke særlig stort, når man går rundt i dens maleriske gamle centrum med de små snævre gader og de mange spisesteder.

Porto Vecchio er imidlertid meget mere end den historiske kerne i den høje by, den har gennem tiden bredt sig ud over store områder og har ikke mindst også en stor havn. Byen er kendt for sine gode strande: Cala Rossa, Palombaggia og Santa Giulia. Porto Vecchio er således en sammensat by, der både har det pittoreske landsbypræg, de industrielle forstæder, havnemiljøet og en livlig trafik året rundt. 

Rejser til Frankrig

Læs mere om Frankrig og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Frankrig her