Rejser til Grosseto

Grosseto er helt klart den mindst kendte provinshovedstad i Toscana. Den ligger på sletten bag ved Castiglione della Pescaia i det sydlige Toscana og kan ikke rigtig kaldes en charmerende by, skønt den har et hyggeligt historisk centrum. Byen er omtalt med disse ord: ”En stærk by. Ikke stor, med gode ydermure og velbeskyttet af seks bastioner og en fæstning med kun to porte, én der vender ind mod moderlandet, og den anden, der vender ud mod havet”. Og faktisk er det ikke så få historiske begivenheder og statelige monumenter, der tilsammen har banet vejen fra at være lille landsby til stor provinshovedstad.

Rundt om Grosseto løber flere vigtige vej, Aureliavejen der fører fra Rom langs med kysten til den franske grænse, og den gratis motorvej mod Siena og Perugia. Derfor er Grosseto en vigtig by for handel og forretning, men turister ser man ikke særlige mange af.

Uden for byen, især mod havet, er der et veludviklet landbrug. Her er vi i det engang så forbandede Maremma (forbandet, fordi bønderne her døde af malaria, en sygdom der endeligt blev udryddet med DTT i årene efter Anden Verdenskrig). I dag dyrkes her i bakkerne fremragende olivenolie og gode rødvine, og turismen er også på god vej frem.

Seværdigheder

Katedralen er en af byens værdige vartegn, til trods for at den har gennemgået mange restaureringer, der med tiden har fjernet en smule af dens glans. Kirken er opkaldt efter Skt. Lorenzo, der er byhelgen og er i dag beliggende oven på en tidligere kirke fra 1138.

Bymurene tjener i dag som grøn sti, idet deres forsvarsrolle for længst er udspillet. I det 12., 13. og 14. århundrede blev de gamle mure ødelagt og genopbygget flere gange for endeligt at blive erstattet af de sekskantede mure der i dag omgiver det historiske centrum. I hvert hjørne af muren står en bastion. På toppen af bastionerne kan man se levn fra skilllehusene. Frem til 1757 var murene omgivet af en voldgrav og en jordvold, hvorfor man kun kunne komme ind og ud af den sydvendte port - Porta Reale, i dag kaldet Porta Vecchia - eller den nordvendte port - Porta Nuovo.

Traditioner

Af kærlighed til fortiden søger man i dag at håndhæve gamle traditioner, der afspejler en gammel kultur og et gammelt samfund. Merca er en ceremoni, der blev afholdt i majmåned i fuld offentlighed. Ceremonien går ud på at anbringe årets kalve i en labyrint, hvorfra de bliver ledt ind i en cirkulær indhegning, for her at blive indfanget enkeltvis med lasso, holdt nede og brændemærket med ejerens stempel. Først derefter var de officielt optaget i de enkelte ejeres kvægbestande.

En anden tradition er Il Maggio, som er udbredt i hele området ved Grosseto og som har rødder i landbruget, hvor det er et fertilitetsritual. Ved majmåneds komme, nærmere bestemt natten mellem den sidste dag i april og den første maj samlede sig et mindre kor kaldet Maggiolatori eller Maggiolaioli og nogle musikere, som samlet gik fra gård til gård, og stadig gør, iklædt et særligt farverig og blomsterfyldt kostume. Efter at have fået tilladelse ved den enkelte bondemand, sang de sig til at bytte blomster til pigerne for æg, ost og vin.

Forslag til udflugter

Fra Grosseto anbefaler vi at man tager på strandture til de skønne strande ved Castiglione della Pescaia og på udflugter til Massa Marittima, vinbyen Montalcino, bjerget Monte Amiata med dens smukke natur og kønne by Santa Fiora, til vinbyen Scansano, hvor de fremstiller den blide og fyldige vin Morellino di Scansano. Eller hvad med en tur til feriebyen Orbetello med de gode strande ved Albinia, halvøen Argentario med dens hyggelige havneby Porto Santo Stefano. Eller man kunne pakke bilen og en madkurv og tage til de varme kilder ved Saturnia, hvor man kan nedsænke sig gratis i varmt og svovlholdigt vand – en helt særlig følelse. Om natten skulle det være særligt smukt i lyset af ildfluerne. Endelig kan vi varmt anbefale en tur til tufstensbyerne Pitigliano, Sorano og Sovana.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Grosseto