Rejser til Toscana

Det smukke landskab i Toscana er verdenskendt, og det samme gælder køkkenet. Regionen ligger i Italiens nordvestlige del og her kan man cykle eller vandre gennem duftende lunde med cypresser, pinjeskove og sølvskinnende olivenlunde. Vingårdene i området er kendte for deres gode vin og man kan her opleve landskaber dækket af kæmpe vinmarker. I Toscana er der tradition for at dyrke kunst og kultur og overalt i regionen kan man opleve kulturelle arrangementer. I den østlige del ligger Firenze, som er regionens hovedby. I syd finder man byen Sienna, hvor det berømte hestevæddeløb Palio finder sted.

I Italiens nordvestlige region kan du vælge lige den type ferie, der passer til dig. Her kan du vælge vandreturer eller cykelturer i et malerisk landskab med cypresser, pinjeskove, sølvskinnende olivenlunde eller i et landskab med kilometervis af vinranker. Mange af de store og små vingårdene i området har gårdbutikker, hvor du kan både smage og få købe gode vine.

På en rundrejse i Toscana kan du både opleve dage med badeferie ved kysten og vandreture gennem historiske områder. Toscana er det ideelle feriemål for dig der er interesseret i kunst og kultur. I regionen finder du over tyve tusind forskellige kulturelle seværdigheder. Hovedbyen i regionen er Firenze, som ligger i den østlige del af Toscana. I den sydlige del af Toscana ligger byen Sienna, som er kendt for sit køkken, sin kunst og hestevæddeløbet Palio.

En billig ferie i Toscana med Solfaktor

Billederne snyder ikke: Toscana er lige så smukt, som det ser ud i de lækre blade, de mange film og i de store flotte bøger. En ferie i Toscana giver dig virkelig det hele på én gang, om du så kommer for maden og vinen, kulturen og historien eller den varierede natur med høje bjerge, bløde bakker og dale, dejlige sandstrande og meget mere.

Toscana har alt det, der tiltrækker kunstelskeren, den historisk interesserede og livsnyderen. Hvor ellers i verden finder man så rigelige mængder af alt det, som giver tilværelsen krydderi? Pragtfulde vine, et udsøgt køkken, kunst hvor end øjet vender sig, prægtige historiske bygninger overalt, og alt sammen i den smukkest tænkelige ramme: det toscanske landskab. Men samtidig er badeferien inden for rækkevidde, for størstedelen af Toscanas lange kyststrækning udgøres af sandstrande med tilhørende feriecentre, vandlande og andet godt.

Det kan tit være mere end svært at vælge på dette overdådige tag-selv-bord af oplevelser, og risikoen for at haste forvildet fra attraktion til attraktion er overhængende. Der er så meget at se og indtage i Toscana, og skam få den, som ikke fik set "det bedste".

Toscana skal nydes langsomt, og det bedste råd vi kan give er derfor, at man koncentrerer sig om en mindre del af regionen og ikke forsøger at nå "alt" på en uge. Vælg for eksempel første gang at henlægge din ferie til det centrale, klassiske Toscana mellem Siena og Firenze, hvorfra man let når begge byer, utallige Chianti-vingårde og småbyer samt San Gimignano, Volterra, Colle Val d'Elsa og meget, meget mere.

Næste gang kan man så vælge det nordvestlige Toscana og opleve Lucca, Pisa, Carrara med dets marmorbrud, San Miniato, de spændende bjerge over Lucca osv. osv. Tredje gang skal man måske vælge det centrale sydlige Toscana med Montalcino, Chiusi, Montepulciano, Pienza og Monte Amiata.

En fjerde gang kunne ferien gå til det østlige Toscana, hvor Arezzo og Cortona stikker op som de mest interessante byer kulturelt set, men hvor de mange små byer og kirker i Casentino-området, i Val d'Arno og i Val di Chiana i sig selv giver rigeligt materiale til en uge eller måske to?

Man må heller ikke glemme det Toscana, der ligger sydvestpå, det såkaldte Maremma, hvor naturen er en helt anden end den, man kender fra de centrale bakker i Chianti. Hernede er landskabet mere barskt, men oplevelserne er store, turisterne færre, og vinene fra Scansano og omegn er begyndt at konkurrere seriøst med resten af Toscanas stjerner. Og sådan kunne vi blive ved...

>> Søg efter Italiens-rejser her

Det autentiske Italien findes også i Toscana

Leder du efter stemningsfulde smalle gadestrøg uden anden trængsel end den fra de lokales gøremål, higer du efter den smule historisk forfald, der nødvendigvis må være i det autentiske Italien og sætter du pris på den hjertelige og familiære gæstfrihed frem for femstjernet moderne hotelkomfort, så finder du det i Toscana.

Der er måske ikke et svømmebassin eller aircondition, måske tales der heller ikke engelsk i receptionen og på byens eneste spisested, har de ikke engang noget menukort – men hvis du har mod på eventyret, så gå på opdagelse i det, vi betragter som det autentiske Toscana.

Ferie for voksne i Toscana

Toscana er indbegrebet af romantik; her finder man nedlagte klostrer, der indbyder til en romantisk middag over et lille veldækket bord i den indre klostergård. Regionen byder på små landsteder, hvor freden og roen skaber baggrund for en romantisk get-away for to, Toscana er også de små middelalderbyer, hvor man kan slentre ned af et idyllisk gadestrøg med armen om sin elskede.

Mulighederne er med andre ord uendelige, når man er på udkig efter en romantisk ferie i Toscana. Med sine utroligt mange facetter er Toscana også stedet, hvor man kan kombinere romantik med det mere autentiske Italien med interessen for et aktivt frikvarter, med storbyliv eller med familien om bord i bilen.

Rejsemål i Toscana

Populære hoteller i Toscana

Italien, Toscana, Capraia e Limite
9,0
Fabelagtigt
320 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 25 km
  • Afstand til centrum: ca. 2.2 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Italien, Toscana, Castellina
9,0
Fabelagtigt
147 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 60 km
  • Afstand til centrum: ca. 10 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
Italien, Toscana, Montaione
9,2
Fabelagtigt
249 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 58 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi

Seværdigheder

Toscana er verdenskendt for sine mange unikke kulturelle seværdigheder, især fra renæssance-tiden. Men regionen byder også på charmerende og smukke landsbyer med en rig forhistorie og en særlig toscansk atmosfære. Jeg har her udvalgt et par af de seværdigheder, som jeg anbefaler dig at opleve på din rejse til Toscana.

San Gimignano

Den lille by San Gimignano - den har kun lidt over 7000 indbyggere - beliggende i Siena-provinsen i den centrale del af regionen, er én af de smukkeste og mest charmerende byer i Toscana.

Byen er i besiddelse af en række unikke middelalder-tårne - 14 i alt - og andre sjældent velbevarede bygninger fra middelalderen, der har været med til at sætte den på UNESCO´s verdensarvsliste. Desuden indtager den lille by en overdådigt smuk plads i det omgivende toscanske landskab, der alene er et besøg værd.

Lucca

Byen, der både har været en romersk koloni, en italiensk bystat, som har været erobret af Napoleon, som er Puccinis fødested, og som blev grundlagt af de sagnomspundne etruskere, er ikke bare én af de smukkeste, men også én af de historisk set mest interessante byer i Italien. Den emmer af toscansk renæssance-ånd på det arkitektoniske plan, blandt andet i form af dens intakte og verdensberømte fæstningsmure, der har været med til at sætte byen på UNESCO´s liste over verdensarv, men bærer også unikke spor fra romertiden, f.eks. i form af torvet Piazza San Michele, der er bygget på grundene af et antikt forum, og det berømte torv Piazza dell'Anfiteatro, der stadig bærer spor af et antikt amfiteater.

Da Lucca ligger i det nordvestlige hjørne af Toscana (i den provins, der også bærer navnet Lucca), hvorfra der ikke er så langt til kysten og det Tyrrhenske Hav, er det er oplagt at kombinere et besøg i byen med en tur til havet, selvom man snildt kan bruge en hel dag i den fortættede og historisk unikke by.

Galleria degli Uffizi

Galleria degli Uffizi, beliggende ved Arno-floden i Firenze, er ét af verdens ældste, fineste og mest berømte kunstmuseer, og rummer en unik samling af kunstværker, hvis fundament blev skabt af den legendariske Medici-familie i Firenze, som i begyndelsen af 1400-tallet var den rigeste familie i Europa.

Museet rummer blandt andet toscansk maleri fra det 13. århundrede, florentinsk maleri fra det 14. århundrede, venetiansk maleri fra det 15. århundrede, flamsk maleri fra det 17. århundrede og en lang række mesterværker af nogle af kunsthistoriens største kunstnere såsom Michelangelo, Rafael, Leonardo da Vinci, Botticelli, Titian, Caravaggio, Albrecht Dürer og Rembrandt.

Især i sommermånederne kan museet være genstand for en så stor interesse fra udenlandske og italienske besøgende, at det kan tilrådes at reservere en billet på forhånd, så man derved kan nedbringe den ellers lange ventetid.

Det skæve tårn i Pisa

I modsætning til, hvad mange tror, begyndte klokketårnet i Pisa, eller Torre pendente di Pisa, som tårnet hedder på italiensk, allerede at hælde under opførelsen af det i 1173 på grund af blød jord og dårlig fundering på den ene af tårnets sider. Ad flere omgange gennem historien har man stabiliseret tårnets fundament og forsøgt at rette op på dets skævhed, helt indtil 2008, hvor myndighederne erklærede, at tårnet for første gang i dets historie ikke længere bevægede sig, og ville være stabilt de næste 200 år.

Idag er det skæve klokketårn, der ligger bag Pisas berømte katedral, én af Toscanas - og Italiens - mest kendte seværdigheder. Tårnet har 294 trin, og er 55,86 meter højt på den laveste side og 56,70 meter på den højeste side med en hældning på 3,97 grader. Sammen med det nærliggende dåbskapel, kirkegården og katedralen er tårnet blevet erklæret for verdensarv af UNESCO som en del af Piazza del Duomo, der regnes for én af de fineste arkitektoniske pladser i verden.

Doumoen i Firenze

Firenzes domkirke, eller Cattedrale di Santa Maria del Fiore, som den hedder på italiensk (eller il Duomo di Firenze), er ikke bare Firenzes ærkebispesæde, men er også blevet et vartegn for Toscanas berømte hovedstad, med utallige afbildninger på postkort, plakater, fotografier og malerier af især dens enorme kuppel, der majestætisk knejser over byens tage.

Den gotisk stiliserede katedral, der påbegyndtes i 1296 og stod færdig i sin grundform i 1436, hvor den blev indviet af pave Eugenius IV, var sin tids største kirke i den kristne verden, men er siden blevet overgået i størrelse af Peterskirken i Rom, Skt. Pauls katedral i London og katedralen i Milano. Firenzes domkirke har dog stadig verdens største kuppel af mursten; i alt 4 millioner mursten er blevet brugt til at bygge kuplen med, der indvendigt rummer en 3600 kvadratmeter stor freske, som forestiller dommedag.

Doumoen i Firenze er - sammen med den øvrige del af Firenzes gamle bykerne - erklæret for verdensarv af UNESCO.

Information og fakta

Jeg har her samlet nogle få informationer og fakta om Toscana til din rejse.

Provinser

Toscana er inddelt i hele ti provinser, som er følgende: Arezzo, Firenze, Grosseto, Livorno, Lucca, Massa og Carrara, Pisa, Pistoia, Prato og Siena. Den største af provinserne målt på indbygger-antal er ikke overraskende Firenze-provinsen med lige under en million indbyggere, mens det til gengæld er den tyndt befolkede Grosseto-provins i den sydlige del af regionen, der har det største geografiske areal.

Den indbyggermæssigt mindste provins i regionen er Massa og Carrara i den nordligste del af regionen, mens Prato-provinsen - der er nabo til Firenze-provinsen i den nordlige del af regionen - er den arealmæssigt mindste provins i Toscana.

Natur

De toscanske landskaber - med cypress-alleer, der bugter sig gennem bakkede hvedemarker - er blevet foreviget på utallige postkort, kalendere og billeder og har været med til at gøre Toscana til ét af de mest populære rejsemål i Europa. At det lige er bakkerne, der ofte tager fokus på postkort og billeder, er ikke nogen tilfældighed, eftersom mere end 65% af al Toscanas areal udgøres af bakket terræn.

Regionen er også ret bjergrig, idet bjergene udgør omkring 25% af Toscanas samlede areal. Til sammenligning udgøres omkring 8% af Toscanas areal af slette-landskaber. Blandt regionens største bjerge er den 1200 meter høje bjergkæde Appenninerne, som krydser regionen på dens vej fra Alperne i nord til Calabrien i syd. Det højeste bjerg i Appenninerne er Corno Grande på 2914 meter.

Regionen har også en forholdsvis lang kystlinje, der vender ud mod det Tyrrhenske Hav og de syv toscanske øer. Disse toscanske øer, som ligger mellem det Liguriske Hav og det Tyrrhenske Hav, rummer blandt andet en nationalpark, Parco Nazionale Arcipelago Toscano, der er et yndet udflugtsmål for både udenlandske og italienske besøgende i de varme sommermåneder.

En hovedrolle i det toscanske landskab indtages også af den berømte flod Arno, som med sine 241 kilometer er regionens længste flod. Floden udspringer ved bjerget Falterona nær Arezzo og udløber i det Tyrrhenske Hav ved Pisa. Undervejs passerer den blandt andet nogle af de største toscanske byer - såsom Firenze og Empoli - som er bygget op omkring floden.

Klima

Som i alle andre større regioner har Toscana et klima, der varierer fra sted til sted, afhængigt af, hvor tæt man er på henholdsvis kyst, slette, højland og bjerge. Ved kysten er der hovedsageligt et mediterransk klima med tørre og varme somre og milde vintre, mens der i den indre del af landet både findes sub-mediterransk klima og højlands-klima.

I områderne omkring Prato og Pistoia i den nordlige del af regionen kan der godt komme sne om vinteren, mens det eneste sted med hyppige snefald i vinterhalvåret er i bjergkæden Appenninerne. Her det muligt at dyrke skisport hele året rundt.

Regionen har en forholdsvis stor mængde soltimer med gennemsnitligt 6-6.5 solskinstimer pr. dag på årsbasis, og gennemsnitligt 11 timer pr. dag i sommermånederne og 4 timer i vintermånederne ude ved kysten.

De varmeste måneder er juli og august med en højeste middeltemperatur på 30 (og laveste middeltemperatur på henholdsvis 18 og 17), mens januar er den koldeste måned med en laveste middeltemperatur på 3 grader (og en højeste middeltemperatur på 11). Men som med alt andet, når det gælder klima, varierer også temperaturerne alt efter, hvor i regionen man befinder sig.

Sprog

Ud over rigs-italiensk, som er det mest talte sprog i Toscana, tales der også forskellige versioner af toscansk, kaldet dialetto toscano på italiensk. Rigs-italiensk kaldes ofte for en “litterær” version af toscansk, eftersom toscansk - især den florentinske del af det - har haft en stor indflydelse på tilblivelsen af rigs-italiensk gennem forfattere som Dante, Machiavelli og Petrarca. Vore dages rigs-italiensk er dog på ingen måde identisk med oprindelig toscansk.

Der findes mindst omkring ti versioner af toscansk spredt ud over regionen, som normalt inddeles i nordlige og sydlige grupper (hvoraf syv normalt henføres til den førstnævnte og tre til den sidstnævnte gruppe). Det skønnes, at i alt omkring 3,5 millioner toscanere taler toscansk.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hvad siger gæsterne i Toscana?

7,8
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 34 anmeldelser