Rejser til Pistoia

Man bliver aldrig færdig med Toscana, og man kan år efter år opdage nye spændende sider af denne fantastiske region. Men det er nu alligevel intet mindre end ubegribeligt, at så få kender rejsemålet Pistoia, og at byen ser så få turister.

Pistoia er formodentlig den mindst besøgte af Toscanas førstedivisionsbyer. Men byens Duomo, Battistero og Campanile tåler sammenligning med tilsvarende i Pisa og Siena og komplementeres desuden af fantastiske romanske prædikestole i tre af byens andre kirker. Pistoia havde i gamle dage et ry for vold; Michelangelo kaldte indbyggerne ”Himlens fjender”, og Machiavelli mente, at de var ”opdraget til mord og krig”. Ordet for det 16. årh.’s pistoler menes afledt af nogle små daggerter fra Pistoia, pistolese. Men Pistoia ry for vildskab generede ikke Firenze, som byen stod i et vasalforhold til gennem det meste af middelalderen. I dag er Pistoia mest kendt for grønne fingre; byens planteskoler er nogle af de største i Italien.

Står ikke tilbage for...

Med sin beliggenhed mellem Firenze og Lucca, skulle man ellers tro, at byens gader ville bugne af nysgerrige gæster, men det er så at sige aldrig tilfældet. Dette til trods for at Pistoia ikke står tilbage for mange af Toscanas andre smukke byer, når det gælder historie, pragtfulde bygninger, kunst eller stemning.

En sand skatkiste

Byens historiske centrum er en sand skatkiste for dem, der interesserer sig for Middelalderen, og især området omkring den ældgamle markedsplads er i særklasse. Her foregår handlen fra morgen til aften, som den har gjort i umindelige tider, og mange af butikkerne har endnu den for Middelalderen så karakteristiske store disk i sten ud mod gaden.

Piazza del Duomo, Pistoias smukke hovedtorv er en åbenbaring med Campanilen, engang et lombardisk udkigstårn, strålende i midten. Det gotiske Battistero (1338-59) i Pistoria er også en fornøjelse at se på udefra (det er af Giovanni Pisano), men indvendig er det ikke af større interesse. Palazzo dei Vescovi er hjemsted for Museo della Cattedrale, hvis fornemste værk er Ghibertis Apostlen Jacobs Relikvarium (1407). Det nærliggende Palazzo Comunale er også et museum, Museo Civico, overvejende med værker af mindre malere gennem de seneste 600 år.

Caféer og markedsdage

Her findes også mange spisesteder og caféer, hvorfra man kan nyde gadelivet til et glas eller en flaske god vin.

Der er markedsdag i mange af byens gader og på de større pladser hver onsdag og lørdag.

Domkirken

Pistoia er rig på historie og tilbyder sine besøgende et væld af arkitektoniske attraktioner og byen har bla. flere spændende kirker. Gennem et flisebelagt indgangsparti med en smuk Madonna og Barn af Andrea della Robbia kommer man ind i Duomo. Det første, man ser, er døbefonten lige inden for døren af Benedetto da Maiano og gravmælet (1337) over Cino da Pistoria, diplomat, lærer, digter og ven med Dante (højre sideskib). Begge overskygges ganske af Apostlen Jacobs alter (1287-1456) i Cappella di San Jacopo (højre sideskib), Italiens måske fornemste sølvalter på næsten et ton og dækket af 628 figurer. Flere kunstnere har medvirket, bl.a. Brunelleschi som har skabt de to Profeter i venstre side. Andre højdepunkter i Pistoias domkirke er Cappella del Sacremento (til venstre for højalteret) med en buste af Donato de’ Medici af Antonio Rossellini og en Madonna og Helgener (ofte tildækket) påbegyndt af Verrocchi og gjort færdig af Lorenzo di Credi.

Andre interessante kirker

Se Pistoias andre smukke kirker i følgende orden, så De kan studere den kronologiske udvikling i de tre prædikestole, som markerer et skel i italiensk skulptur. Hver især viser den voksende selvtillid hos mestrene, hvis genoplivelse af de klassiske idealer banede vejen for renæssancen. Prædikestolen i San Bartolomeo fra det 12. årh. er af Guido da Como (1250). I det 8. årh. lå San Giovanni Fuorcivitas uden for byen (fuori città). Prædikestolen fra 1270 er af Guglielmo da Pisa, en elev af Giovanni Pisanos far, Nicola (Giovanni er mester for vievandskarrene, de Fire Kardinaler). Bemærk også Luca della Robbias "Elisabeth besøger Maria" på venstre væg. Den bedste af de tre prædikestole er den i Sant’-Andrea af Giovanni Pisano (1301), som overgår selv prædikestolen i Pisas Duomo, som han begyndte på året efter.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i Pistoia