Rejser til San Gimignano

San Gimignano er noget så enestående som en lille by, der ikke har ændret meget udseende siden Middelalderen og som er kendt og besøgt for sine eksisterende 15 tårne, der i høj grad præger bybilledet i dag.

...før var der 72

San Gimignano har måske ændret sig en smule siden Middelalderen, for hvor økonomien før i høj grad var baseret på pilgrimme og handelsfarende, så hviler den i dag solidt på turismen, og hvor man kun kan se 15 tårne, så kan man læse sig frem til, at de blot er en svag skygge af de antaget 72, som byen førhen besad.

Den legendariske historie

Legenden fortæller, at navnet stammer fra en biskop fra Modena (der senere blev helgenkåret), som i 450 reddede den lille flække fra Attillas hunners hærgen. Engang i det 10. århundrede blev en borg opført på stedet, og rundt om denne opstod snart mange mindre bebyggelser.

I det 12. århundrede blev San Gimignano kommune. Hen mod midten af 1200-tallet var mange af de fordums træhuse erstattet af bygninger i sten, og man opførte en ny bymur. Det er også på dette tidspunkt, at de mange tårne begynder at skyde i vejret. Men de 15 tårne, der præger bybilledet, er kun en svag skygge af de antaget 72, som byen førhen besad.

Indtil midten af 1300-tallet var San Gimignano et vigtigt centrum for handel og landbrug, samt en station på pilgrimsfærden mod Rom. Byen havde 15.000 indbyggere (det dobbelte af i dag!) og to fraktioner, grupperet omkring familierne Salvucci (ghibelliner) og Ardinghelli (guelfer), der kæmpede som rasende om magten. På dette klimaks havde byen hele fire hospitaler, fem klostre og et bordel.

San Gimignano på godt og ondt

Hvis man vil rejse til San Gimignano i højsæsonen (mellem marts og oktober samt helligdage året rundt), er det en særdeles god idé at komme tidligt eller sent, for mellem 10.00 og 18.00 invaderes byen af utrolige mængder af besøgende, hvilket helt kan ødelægge fornøjelsen. Byen er således størstedelen af året dejligst om aftenen, hvor man kan komme frem, og hvor de "indfødte" igen overtager byen.

Verdenskendt Gelateria

Kommer man imidlertid midt om dagen om sommeren, så bør man absolut dulme smerten ved at købe en is fra den fremragende isbod "Gelateria di Piazza" på Piazza della Cisterna nr. 4. Deres produkter er med rette berømte i hele verden, og priserne er besynderligt nok stadig moderate: For to euro får man en dejlig mellemstor vaffel, og ofrer man hele fire euro, så behøver man ikke at tænke på frokost...

Med bus til tårnbyen

Den nærmeste togstation ligger i Poggibonsi, som er 14 km fra San Gimignano. Mellem disse byer er der busforbindelse.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hoteller i San Gimignano

Populære hoteller i San Gimignano

Italien, Toscana, San Gimignano
  • Nærmeste lufthavn: 73 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Toscana, San Gimignano
  • Nærmeste lufthavn: 64 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi
Italien, Toscana, San Gimignano
  • Nærmeste lufthavn: 71 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi