Rejser til Makedonien

Den frugtbare Vardar-floddal deler Makedonien i to, men ellers er det bjerge, som kendetegner dette lille land i hjertet af Balkan. Turismen er endnu kun i sin spæde vorden her, så på en rejse til Makedonien kan du stadig opleve uberørt natur og autentisk kultur som få andre steder i Europa.

Der er adskillige flot beliggende søer i Makedonien med strande, som om sommeren tiltrækker både lokale og besøgende. I fugleflugt er der ganske vist heller ikke meget langt til hverken Adriaterhavet eller Det Ægæiske Hav. Makedonien har dog ikke selv adgang til hav, men er helt omgivet af Albanien, Kosovo, Serbien, Bulgarien og Grækenland.

Makedonien, som i sin tid en del af en del af Jugoslavien, ændrede i 2019 officielt sit navn til Republikken Nordmakedonien for at bilægge en langvarig navnetvist med Grækenland (den nordligste region af Grækenland bærer samme navn). Der er dog sjældent at møde makedonere, som rent faktisk har taget navneændringen til sig. Tværtimod finder mange af de godt 2 millioner indbyggere navnet stødende.

Selvom turismen i Makedonien ikke har haft samme udvikling som i andre lande på Balkanhalvøen, har især strandene ved Ohridsøen og mulighederne for vintersport i bjergene i de senere år tiltrukket sig stigende opmærksomhed. Makedonien er dog stadig først og fremmest et landbrugsland med udbredt fåre- og kvæghold, samt produktion af blandt andet tobak, bomuld, citrusfrugter og vin.

Makedoniens højdepunkter

Makedonien er kun omtrent halvt så stort som Danmark. Men dette kompakte land har alligevel et væld af interessante attraktioner at byde på.

Skopje

Hovedstaden Skopje, der ligger ved bredden af Vardar-floden, var kendt som en af Jugoslaviens smukkeste byer. Men Makedonien ligger i en seismisk aktiv region, hvor der regelmæssigt er mindre jordskælv. Den 26. juli 1963 var det dog et kraftigt et af slagsen, som ramte Skopje. Det lagde 80 procent af byen i ruiner. Det har naturligvis sat sit præg på byens udtryk, der er mere moderne, end man måske kunne forvente. Der er dog også stadig adskillige spændende seværdigheder, der vidner om byens dybe historiske rødder, der strækker sig langt tilbage i oldtiden.

Skopje er langt den største by i Makedonien og huser næsten halvdelen af landets befolkning. I forbindelse med et storstilet byfornyelseprojekt, "Skopje 2014", er store dele af byen blevet fornyet og moderniseret. Et formål med projektet var at fremme en makedonsk identitet. I forbindelse med projektet blev en lang række bygningsværker og monumenter derfor opkaldt efter Alexander den Store. Det er for eksempel svært ikke at bemærke den kæmpemæssige rytterstatue på byens centrale plads. I nabolandet Grækenland mener man ganske vist, at Alexander den Store er græsk.

De mest interessante historiske seværdigheder i Skopje finder du på Carsija-siden af Vardar-floden. Det inkluderer Mustafa Pasa Moskéen, kirken Sveti Spas, de gamle tyrkiske bade Daud Pasa og Skopjes fæstning og vartegn, Tvrdina Kale-fæstningen 1100-tallet.

Ohrid

Efter nogle dage i hovedstaden er det oplagt at fortsætte sydpå til Ohrid. Byen ligger ved en smuk sø i det sydvestlige hjørne af landet på grænsen til Albanien. Den charmerende by og Ohridsøen er optaget på UNESCO's verdensarvsliste. Der er arkæologiske fund, som tyder på, at Ohrid hører til blandt de ældste bosættelser i Europa. Byen har da også masser af middelalderstemning og rester af blandt andet antikke amfiteatre, som er endnu ældre.

I begyndelsen af det 11. århundrede var Ohrid kortvarigt hovedstad i det kongerige, der blev regeret af zar Samuel, hvis fæstning stadig ligger over byen. De hundredvis af ortodokse kirker og klostre ved søen vidner om, at området engang var et vigtigt religiøst og kulturelt centrum. Mange af dem er åbne for besøg, hvilket kan anbefales.

Det er dog ikke kun den over 3.000 år lange historie, som har gjort Ohrid og søen til et populær rejsemål i Makedonien (og Albanien). Strandene er også et stort trækplaster i et land, som ikke har kyster. Strækningen fra Ohrid i nord og ned til Saint Naum-klosteret betragtes som den makedonske riviera. Rejser du hertil, får du gode betingelser for at holde en afslappende badeferie.

Uspoleret landliv

Udover Skopje og Ohrid er en rejse til Makedonien også en chance for at udforske et naturskønt land i Europa, som er herligt uspoleret af masseturisme. Her er rig mulighed for dyrke friluftsliv af forskellig slag med vandring, klatring og cykling i de bjerge, der ligger spredt ud over det meste af landet.

I nationalparkerne Mavrovo, Galicica og Pelister er der gode muligheder for at kombinere natur- og kulturoplevelser. Ganske vist er infrastrukturen ikke alle steder så god, men som turist vil du opleve, at de lokale er meget imødekommende, hvis du har brug for tips og hjælp.

Det makedonske køkken

Det makedonske køkken er en stor smeltedigel med ingredienser fra øst og vest i en skøn blanding. De fleste makedonske opskrifter er blevet overleveret gennem talrige generationer og er en vigtig del af det lille lands rige kulturarv.

Makedonsk mad er smagfuld og varieret med masser af spændende og lækre lokal- og egnsretter. En lang historie med erobringer, hvor fremmed folkeslag i korte eller lange perioder har haft herredømmet over landet lige fra romere til osmannere, har været vigtig i udviklingen af de makedonske madtraditioner. Du vil således se tydelige præg fra både det tyrkiske og græske køkken. Typisk inkluderer menukortet flere forskellige udgaver af grillstegt kød.

Det dejligt solrige klima sikrer dog også en stabil forsyning af frisk frugt og grøntsager til det lokale køkken, hvor næsten alt tilberedes fra bunden på den gode gamle traditionelle måde. Makedonien er desuden et land, som i årtusinder har produceret egne kvalitetsvine. Du kan med andre ord godt begynde at glæde dig til en rejse med mange spændende kulinariske oplevelser. Det lave prisniveau i Makedonien, som er et af de laveste i Europa, er en god undskyldning for at holde en ferie med mange restaurantbesøg.

Vil du prøve nogle af de mest traditionelle retter på rejsen til Makedonien, kan du for eksempel bestille Tavche gravche (bønner på pande). Det er en ret af forskellige slags kogte bønner, som blandes med peberfrugt, løg og forskellige krydderier og steges på panden. En anden lækkerbisken er Pastrmajlija, en  er en slags oval tærte med kød.

Vejr og klima

Da Makedonien ligger midt på Balkanhalvøen har landet overvejende et kontinentalt klima. Generelt er her derfor kolde vintre med meget sne og varme, tørre somre. Der er dog også områder mere moderat middelhavsklima og bjergklima.

Medmindre du vil på skiferie i bjergene, er perioden fra maj til september typisk den bedste at rejse til Makedonien.

Rejsemål i Makedonien

Populære hoteller i Makedonien

Makedonien, Skopje
8,1
Meget godt
423 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 25 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Makedonien, Skopje
9,3
Fabelagtigt
1540 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 22 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Makedonien, Skopje
9,2
Fabelagtigt
381 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 25 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant