Rejser til Marokko

Marokko er en skøn blanding af lange strande, ørken, mægtige bjerge, bazarer, orientalsk kultur og flotte seværdigheder. Marokko passer godt for alle som vil have sol, bad og spændende udflugter.

Marokko ligger i Afrikas nordvestlige hjørne og har flere spændende feriedestinationer. Det er et stort land både geografisk og i antal indbyggere (næsten 30 millioner). Hovedstaden hedder Rabat, men denne by er faktisk mindre end både Marrkech og Casablanca. De mest populære feriedestinationer i Marokko er netop eksotiske Marrakech og badebyen Agadir.

Som en gammel fransk koloni har Marokko mange forbindelser med netop Frankrig, og ikke mindst gastronomisk er der mange tråde til Europa. Her finder du mange hyggelige caféer med glimrende kaffe og croissanter, men naturligvis også et kæmpe udvalg af skønne restauranter med spændende retter fra det nordafrikanske køkken.

Foruden Marrakech og Agadir kan nævnes den «blå by» Chefchaouen, surferbyen Essaouira og håndværkerbyen Fès.

Shoppingen i Marokko er et kapitel for sig. Her tilbydes du alt fra smykker, sko, jakker, tæpper, lamper, keramik, sølv, the og alt muligt andet. Husk at prutte, det er en del af fornøjelsen og spillet mellem dig og sælger.

Det er nemt at rejse til Marokko. Du kan flyve direkte fra Kastrup, og hvis det er OK med en mellemlanding, kan du også flyve fra Billund til f.eks Paris og så videre til Agadir eller Marrakech.

Den lokale valuta hedder dirham, men euro kan ofte også bruges.

Hvem vil kunne lide Marokko?

Marokko passer godt for alle som vil ha sol, strand og spændende udflugtsmuligheder, uden at flyve alt for langt væk. Blandingen af marokkansk og europæisk kultur er spændende, og Marokko kan både byde på hektisk, lokal atmosfære i souken (markedet) og afslappet daseferie på et luksushotel med All Inclusive.

Hvornår skal man rejse til Marokko?

Marokko har generelt et tørt og varmt klima, med knastør sommer og mild vinter. Langs kysten til Atlanterhavet svinger temperaturen mindre end inde i landet. Det betyder, at en by som Marrakech kan blive meget meget varm om sommeren - rejs hellere hertil i maj, september eller oktober. Agadir kan du rejse til året rundt.En billig ferie i Marokko med Solfaktor

Marokko, beliggende i Maghreb-regionen i Nordafrika, er et ferieland fyldt med kontraster; her finder du storslåede bjerge og ørkenområder, det sagnomspundne Berber-folk, en rig historie og enestående antikke byer, en varm gæstfrihed, mange farverige markeder, frodige oaser, maleriske keramik-traditioner, og sidst, men ikke mindst, storbyen Casablanca, der ikke bare har leveret titlen til en af den vestlige filmhistories mest berømte film, men også udgør én af Afrikas vigtigste byer.

Seværdigheder

Ait Ben Haddou

Aït Benhaddou, som har været på UNESCOs verdensarvsliste siden 1987, er en befæstet by, eller såkaldt "ksar" på arabisk, som ligger på den gamle transsahariske karavanerute mellem Sahara og Marrakech i Marokko.

Byen er berømt for sine historiske bygninger og gamle bydel ("medina"), der har gjort byen til en kulisse for scener i mange berømte film, herunder Sodom and Gomorrah, Jesus of Nazareth, The Man Who Would Be King, Marco Polo, Gladiator, Kingdom of Heaven, Babel, Prince of Persia m.fl.

Der bor endnu fire familier i den antikke landsby, men de fleste af de lokale indbyggere i området bor nu i mere moderne boliger på den anden side af floden, eftersom bygningerne i landsbyen er bygget af ler, der tager skade i regntiden.

Meknes

Meknes, beliggende i den nordlige-centrale del af landet, er en af de fire kejserlige byer i Marokko. Byen blev grundlagt i det 11. århundrede af Almoraviderne som en militær bosættelse, og blev hovedstad i Marokko under Sultan Moulay Ismaïl (1672-1727), der var søn af grundlæggeren af Alaouit-dynastiet.

Sultan Moulay Ismaïl forvandlede Meknes til en storslået by i spansk-maurisk stil omgivet af høje mure og med en harmonisk blanding af islamiske og europæiske stilarter, som stadig kan beundres i dag. 

Blandt byens største seværdigheder er Bab al-Mansour-porten - byens hovedport - som blev bygget færdigt i 1732. Porten rummer Almohad-mønstre og har mosaikker af høj kvalitet. Nogle af portens søjler stammer oprindeligt fra den romersk antikke by Volubilis, der blev regnet for at være hovedstad i det romersk-berbeske kongedømme Mauretania, og hvis ruiner stadig kan beundres lidt udenfor byen. 

Hassan II Mosque

Hassan II-moskeen - beliggende i Casablanca - er den største moské i Marokko, den næststørste i Afrika og den 13. største i verden.

Moskéen står på et fremspring, der vender ud mod Atlanterhavet, så troende kan bede ud over havet. Seks tusinde traditionelle marokkanske håndværkere arbejdede i fem år på at skabe moskeen smukke mosaikker, marmorgulve, søjler, skulpturerede gipslister og udskårne og malede trælofter. Moskeen har kapacitet til at rumme 25.000 troende til bønner og yderligere 80.000 på pladserne omkring den.

Moskeen har desuden verdens højeste minaret på 210 meter - hvilket svarer til en 60 etagers høj bygning - som på toppen har en laser, der lyser i retning mod mekka.

Marrakech Medina

Marrakech, der ligger ved Atlasbjergene, er en af Marokkos fire traditionelle hovedstæder, og er berømt for sit marked (souk), der er Marokkos største og for sin gamle bydel (medina), der i 1985 blev opført på UNESCOs verdensarvsliste. Byen er også kendt for sit store torv, Djemaa el Fna, der siges at være det mest travle torv på det afrikanske kontinent.

Blandt byens kulturhistoriske bygninger og seværdigheder kan nævnes El Badi-paladset, Bahia-paladset, Saadidynastiets mausoleum, Shrob ou shouf-fontænen, Koutoubia-moskéen, Bin Yousuf-madrassaen, Almoravid Koubba fra 1117, gravene til byens syv hellige mænd, samt en lang række moskéer, madrassaer, zaouiaer, synagoger, garverier, markedsboder og byporte. Blandt byens nyere seværdigheder er den franske maler Jacques Majorelles have, Jardin Majorelle, fra 1924.

>> Læs mere om rejser til Marrakech her

Casablanca

Selv om Marokkos politiske hovedstad er Rabat, har Casablanca stadig en særlig status; ikke bare i Marokko og på det afrikanske kontinent; men også hos mange vesterlændinge. Ud over at rumme Marokkos hovedhavn - der er én af de største kunstigt anlagte havne i verden - udgør byen landets økonomiske centrum og et af de største økonomiske centre på det afrikanske kontinent.

I Vesten er byen mest kendt for at have leveret titlen til én af filmhistoriens mest berømte film; den amerikanske filmklassiker fra 1942, der skal forestille at foregå i Casablanca under anden verdenskrig med Humphrey Bogart og Ingrid Bergman i hovedrollerne; hele filmen blev dog optaget i et studie (med undtagelse af et par optagelser i Paris og Van Nuys Airport), så der er ingen konkrete filmlokaliteter i Casablanca i dag, der har relation til filmen.

Blandt byens største seværdigheder er moskeen Hassan II-moskeen, der er den største moské i Marokko, den næststørste i Afrika og den 13. største i verden (læs mere under seværdigheder); Parc de la Ligue Arabe, som er byens største park; Casablanca katedral, der ikke længere er i brug, men er åben for besøg; og den gamle bydel (medina), der ikke når helt samme højder som de tilsvarende bydele i Marrakech og Fes, men som stadig er et besøg værd.

Klima og vejr

På en ferie i Marokko vil man opleve mange kontraster, herunder klimaet, der ikke udgør én klimatype, men mange forskellige klimatyper, afhængigt af, hvor i landet, du befinder dig. Hvis du f.eks. befinder dig i de kystnære områder af landet er der - selv om sommeren - bemærkelsesværdigt moderate temperaturer på grund af effekten af den kolde kanarisk strøm ud for Atlanterhavskysten.

Du vil opleve kontinentalt klima i de bjergrige regioner i den nordlige og centrale dele af landet, hvor somrene er varme eller meget varme og vintrene er kolde, og undertiden under frysepunktet. Det sner ofte i denne del af landet om vinteren. Du vil bl.a. kunne opleve denne typeklima i byer som Khenifra, Imilchil, Midelt og Azilal.

Du vil kunne støde på alpint klima i visse dele af Atlasbjergene. Her er somrene varme eller meget varme og vintrene er kolde med en gennemsnitstemperatur på 8 grader - og der vil ofte falde sne i løbet af vinteren. I denne del af landet er der mange skisportssteder, såsom Oukaimeden og Mischliefen. Du vil bl.a. kunne opleve denne type klima i byer som Azrou og Boulmane.

I den sydlige del af landet og nogle dele af den østlige del af landet vil du kunne opleve steppe-klima, hvis særlige kendetegn er en lav mængde af nedbør. Byer som Agadir, Marrakesh og Oujda har et typisk steppe-klima.

Du vil især opleve middelhavsklima i landets kystnære områder; dog i sagens natur mere ved de Middelhavsvendte kyster end ved Atlanterhavskysten. Her er somrene varme og tørre med gennemsnitlige temperaturer på omkring 23-24 grader, mens vintrene generelt er milde og våde med daglige gennemsnitstemperaturer på omkring 12-14 grader. Byer, der falder ind under denne klimatype, inkluderer blandt andre Tanger, Tetouan, Al Hoceima, Nador og Safi.

En underart af middelhavsklimaet - kaldet submediterrant klima - gør sig gældende i dele af landet; ikke mindst i byer som Rabat, Casablanca, Kénitra, Salé og Essaouira. Her er klimaet kendetegnet ved lidt køligere somre, mens også vintrene er en anelse køligere på grund af beliggenheden ved Atlanterhavskysten.

Historie

Området i nutidens Marokko har været beboet siden ældste stenalder (190.000 og 90.000 f.Kr.); og måske endda endnu tidligere, da Homo sapiens-fossiler, som blev fundet i Jebel Irhoud lige efter årtusindeskiftet, er blevet dateret til ca. 315.000 år før nutiden. På det tidspunkt var Maghreb et mere frugtbart område end i dag og lignede mere en savanne end dagens generelt tørre landskab. 

DNA-undersøgelser har påvist en tæt - og overraskende - forbindelse mellem berberne i Marokko og samerne i Skandinavien. Dette støtter forskellige teorier om, at det franko-cantabriske område i det sydvestlige Europa var et tilflugtsområde for jægere og samlere i perioden under sidste istid, der senere befolkede det nordlige Europa efter istidens ophør. 

Nordafrika - og det, der i dag er feriedestinationen Marokko - blev med tiden en del af den blomstrende middelhavsverden i den tidlige klassiske periode takket være fønikerne, der etablerede vigtige handelskolonier og bosættelser i blandt andet Chellah, Lixus og Mogador. 

Marokko blev senere en del af bystaten og imperiet Karthago. Den tidligste kendte uafhængige marokkanske stat var Berber-riget Mauretanien under kong Baga, som kan dateres tilbage til 225 f.Kr.

Mauretanien blev en klientstat i det romerske imperium i 33 f.Kr. Kejser Claudius annekterede formelt Mauretanien som en romersk provins i 44 e.Kr., men i det 3. århundrede e.Kr. blev dele af Mauretanien generobret af berberstammer, hvorefter den romerske imperiale magt i Mauretanien blev begrænset til et par kystbyer. Romerriget mistede senere også disse områder, efter at vandalerne hærgede i Nordafrika i 429 e.Kr. Efter dette tidspunkt overtog lokale maurer-romerske konger kontrolen med området.

Den muslimske erobring af Maghreb begyndte i midten af det 7. århundrede og bragte både arabisk sprog og religion (islam) til området. Området blev formelt set en del af Umayyad-kalifatet, men i praksis var det en subsidiær provins i imperiet med lokale guvernører udpeget af den muslimske guvernør i Kairouan.

Rejsemålet Marokko, som er beliggende i Maghreb-regionen i Nordafrika, er et kontrasternes land; her finder du storslåede bjerge og ørkenområder, det sagnomspundne Berber-folk, en rig historie og enestående antikke byer, en varm gæstfrihed, mange farverige markeder, frodige oaser, maleriske keramik-traditioner, og sidst, men ikke mindst, storbyen Casablanca, der ikke bare har leveret titlen til en af den vestlige filmhistories mest berømte film, men også udgør én af Afrikas vigtigste byer.

>> Læs om ferie i Agadir her

Rejsemål i Marokko

 • Marrakech
  223 hoteller
  Besøg Marrakech og oplev byens fascinerende blanding af gammelt og nyt. Udforsk markederne, paladserne og de smalle gyder i den gamle fæstningsby, før du rykker videre til gallerier, barer og restauranter nedenfor i den nye bydel.
 • Agadir
  54 hoteller
  Agadir er takket være sin flotte, næsten seks kilometer lange sandstrand Marokkos mest poplære badeby. Her kan du nemt fordrive det meste af ferien med at nyde solen i det bløde sand kun afbrudt af restaurantbesøg og shopping på det store marked. ... Agadir er dog også et godt udgangspunkt for udflugter. Læs mere
 • Essaouira
  10 hoteller
  Essaouria er en charmerende fiskerby på Marokkos Atlanterhavskyst, der har formået at bevare meget af sin oprindelige atmosfære fra tiden, hvor byen var et vigtigt bindeled mellem Afrika og Europa. Det kan du blandt andet opleve i den farverige medina.

Populære hoteller i Marokko

Marokko, Marrakech
9,7
Fabelagtigt
452 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 8 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
 • Internetadgang/Wi-Fi
Marokko, Marrakech
9,5
Fabelagtigt
554 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 9 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
 • Internetadgang/Wi-Fi
Marokko, Marrakech
9,5
Fabelagtigt
143 anmeldelser
 • Nærmeste lufthavn: 15 km
 • Pool (evt. sæsonåben)
 • Internetadgang/Wi-Fi