Rejser til Agadir

Agadir er Marokkos største badeby, og med sine 300 soldager om året og de gode surfe- og kitesurfingforhold, er Agadir en fin destination for alle, som vil have en solsikker ferie i spændende nordafrikanske omgivelser - og med kort flyvetid fra Danmark.

Agadir ligger på Marokkos vestkyst og ud til Atlanterhavet, geografisk ikke så langt fra De Kanariske Øer. Byen har omtrent en halv million indbyggere – som kan sammenlignes med Casablanca, som har over 3 millioner indbyggere. Agadir var til at starte med en lille fiskerlandsby, men er i dag en godt udviklet moderne ferieby med god infrastruktur og ikke mindst med en flot strandpromenade på næsten 5 kilometer.  For enden af den ene del af promenaden, ligger Agadirs marina, med masser af folk i bevægelse fra tidlig morgen til sen aften, god shopping og fine restauranter. Med sine store hoteller, moderne bygninger og europæiske cafeer er vel ikke Agadir egentlig en typisk marokkansk by, men der er alligevel lidt bazarstemning at finde, og så kan du altid besøge byens flotte gamle fort, for at få lidt mere nordafrikansk atmosfære. Fortet hedder Agadir Kasbah, blev bygget tilbage i 1541, restaureret i midten af 1700-tallet og overlevede det store jordskælv, der rystede byen tilbage i 1960.

De fleste som rejser til Agadir, bor tæt på stranden, og det er også her, at de fleste hoteller ligger. Butikker, cafeer, restauranter og byens forlystelser ligger groft sagt også her eller tæt på strandpromenaden eller marinaen. Det er nemt, at bevæge sig rundt i Agadir på gåben. der er busser, men rutenettet kan være svært at afkode fra tid til anden. En taxa er nemt at fange, men aftal endelig prisen på forhånd! Du kan sagtens leje bil, men trafikken kan være lidt hektisk. Så derfor: hvis du vil tage på en udflugt, anbefaler vi at du aftaler en fast pris med en taxa i stedet for. Så skal du ikke koncentrere dig om trafikken.

I Agadir kan du vælge mellem flere hundrede hoteller og lejlighedshoteller, med eller uden all inclusive. På de mest enkle hoteller, skal du ikke regne med hverken fantastiske sproglige færdigheder hos personalet, eller med den højeste standard. Måske skal du bestille et godt 4- eller sågar et 5-stjernet hotel – så får du både høj standard, gode faciliteter og ikke mindst ofte udsøgt service, ofte til yderst rimelige priser.

Den internationale lufthavn ved Agadir hedder Al Massira, og den ligger omtrent 25 kilometer udenfor centrum. Der kører flybus ind til byen for under 50,- men hvis I er flere kan det sagtens betale sig at bare snuppe en taxi. Der flyves direkte fra Danmark, og rejsen tager ligeknap 5 timer.

Hvem vil kunne lide Agadir?

Agadir er en ganske udmærket feriedestination for dig, som vil have en klassisk sol og strand-ferie, men som måske er lidt mere eksotisk end en tur til en af de Kanariske Øer. Der er mange hoteller med All Inclusive, og specielt hvis du rejser sammen med børn, kan dette være en nem og komfortabel løsning. Agadir en en populær destination for alle dem, som vil surfe, kitesurfe eller på anden måde nyde vandets muligheder, og der er også flere gode golfbaner i området, Agadir (og sådan set hele Marokko generelt) er et forholdsvis liberalt samfund, men vi er i et muslimsk land, og der er lokale regler og nogle hensyn at tage stilling til. Alkohol sælges eller serveres stort set kun i tilknytning til hotellerne, og nattelivet er ikke prangende. Under Ramadanen, kan om dagen der være en del lukkede restauranter og caféer ude i byen.

Hvornår skal man rejse til Agadir?

Agadir har et godt klima. Beliggenheden ud til Atlanterhavet gør, at det aldrig bliver kvælende varmt, heller ikke i juli eller august. Agadir har et generelt tørt klima, med meget lidt regn og virkelig mange dage uden en sky på himlen. December er den mest fugtige måned med gennemsnitligt 60 mm regn, men på trods af dette, er dette den mest populære periode for skandinavere at rejse hertil. I december ligger nemlig temperaturen oftest over de 20 grader om dagen - og en del køligere om aftenen og natten.

En billig ferie i Agadir med Solfaktor

Agadir ligger ved Atalanterhavskysten nær Atlasbjergene, ca. 508 km syd for Casablanca i den vestlige-centrale del af Marokko. Byen er den største badeby i Marokko og tiltrækker hvert år tusindvis af udenlandske turister og badegæster på grund af et usædvanligt mildt klima året rundt, gode strande og nye lavpris-flyvninger, der gør det relativt billigt og let at komme til byen fra Nordeuropa.

En ferie i Agadir er også en mulighed for at smage på den arabiske del af Afrika, som er meget anderledes end den sydlige del af det enorme kontinent. Du kan her finde inspiration til en ferie i Agadir, samt finde nyttige informationer om byen, såsom byens klima og vejr, byens største seværdigheder og oplevelser, byens strande og byens lufthavn og transport.

Seværdigheder og oplevelser

Souk El Hak (marked)

Hver lørdag og søndag morgen kan du opleve Agadirs store bymarked, der finder sted på gaden Chaib Al Kamra Mohammed Ben Brahim, ca. tre kilometer fra byens centrum.

Markedet, der er regionens største, befinder sig bag seks meter høj mure, og herfra breder en næsten uendelig række af boder sig - det officielle tal lyder på svimlende 6.000 - med alt, hvad hjertet begærer; landbrugsprodukter fra Sous-sletten, krydderier, tekstiler, alle slags sko, pelse, tøj, kosmetik, parfume, håndtasker, kunsthåndværk - og meget, meget mere.

At besøge souken er en oplevelse i sig selv; men for dem, der godt kan lide at prutte om prisen, er det også en god mulighed for at finde gode, lokale håndværks-produkter til lavere priser end dem, du ellers vil kunne finde i normale butikker.

La medina

La Medina er en slags lille udendørs museum på fem hektar, der også rummer et hjemsted for håndværkere, boliger, et lille hotel og en eksotisk have.

Museet er bygget ved hjælp af traditionelle berberiske håndværks-teknikker i 1992 efter en ide af den italienske kunstner Coco Polizzi. Museet ligger i distriktet Ben Sergao, ca. 4,5 km fra byens centrum.

Kasbah

Kasbahen, beliggende på en høj bakke, var oprindeligt - sammen med området nede ved havet - Agadirs ældste bydel. Kasbahen blev bygget i 1572 af Moulay Abdallah al-Ghalib og rummede dengang en fæstning med en labyrint af snoede, livlige gader; efter jordskælvet den 29. februar 1960 - der dræbte mere end 10.000 af byens indbyggere og henlagde store dele af byen i ruiner - er der kun en genopbygget mur tilbage.

Udsigten fra stedet over Agadirbugten og byens havne er imidlertid enestående. De gamle indbyggere i Agadir husker endnu den berømte "mauriske café" i kasbahen og dens smukke panoramaudsigt. På bakken under fæstningen er der indgraveret en indskrift på arabisk, der siger: "Gud, Land, Konge", som - ligesom fæstningens mure - er oplyst om natten.

Strande

Nogle af de smukkeste strande i Marokko ligger nord for Agadir. Området er også kendt for fremragende forhold for surfing, så din ferie også kan blive fyldt med action og vandsport. 

Blandt de mange mindre og rene strande langs kysten mellem Agadir og Essaouira er: Agadir Strand, Tamaounza (12 km), Aitswal Strand, Imouran (17 km), Taghazout (19 km), Bouyirdn (20 km), Timzguida (22 km), Aghroud (30 km) og Imiouadar (27 km).

Klima og vejr

Agadir har et varmt steppe-klima med varme somre og milde vintre. Da Agadir ligger langs Atlanterhavet, har byen et meget tempereret klima med dagstemperaturer, der normalt ligger mellem 19 og 26 grader det meste af året - perfekte forhold til en familieferie. Lejlighedsvis oplever regionen dog vind fra Sahara kaldet Chergui, som i undtagelsestilfælde - i to til fem dage ad gangen - kan øge temperaturen til over 40 grader.

De varmeste måneder i året er juli og august med gennemsnitligt 26 grader, efterfulgt af juni og september med 23 grader i gennemsnit, mens januar er den koldeste måned i året med 15 grader i gennemsnit, efterfulgt af december og februar med 16 grader i gennemsnit. 

Den suverænt mest regnfulde måned i året er december med lidt over 60 mm i gennemsnit, efterfulgt af januar med lidt under 40 mm i gennemsnit, mens sommermånederne juni, juli og august, samt begyndelsen af efteråret i september, stort set ikke har nogen nedbør. Vil man have en sommerferie med masser af varme og nul regn, er Adadir derfor en oplagt feriedestination.

Flest soltimer får du i juni og juli med gennemsnitligt 12 timer om dagen, efterfulgt af maj, august og september med 11 soltimer om dagen i gennemsnit, mens der selv i de mindst solrige måneder - januar, februar og november - er henholdsvis 7, 8 og 9 soltimer om dagen.

Badetemperaturerne er bedst i juli, august, september og oktober, hvor vandet er omkring 21 grader varmt i gennemsnit, mens februar og marts med omkring 17 grader i gennemsnit er de "koldeste" måneder at bade i.

Lufthavn og transport

Agadir har én international lufthavn, Al Massira Lufthavn, som ligger 22 km fra byen. Lufthavnen har flyvninger til en lang række europæiske destinationer. Der er flere flyselskaber, der har (sæsonbestemte) ferieflyvninger til Danmark; herunder Air Arabia Maroc og Norwegian. 

Lufthavnens samlede terminalområde er på 26.550 kvadratmeter og den forventede kapacitet er 3 millioner passagerer om året. Der er et stort venteværelse i lufthavnen, som er opdelt i to; et for nationale flyvninger (hvor der ikke er told) og et andet for internationale flyvninger.

Passagerer, der flyver til Casablanca med en tilsluttende international flyvning, kan passere gennem paskontrolen i Agadir for at spare transfer-tid ved ankomsten til Mohammed V-lufthavnen i Casablanca. 

Det spanske busselskab ALSA har siden 2010 stået for Agadirs busforbindelser, mens en ny hovedvej mellem Casablanca og Agadir - bygget i samme år - har forbedret den regionale transport i bus eller bil væsentligt.

Kultur

Agadir huser flere interessante kulturelle festivaler i løbet af året. Timitar-festivalen, som præsenterer musik fra hele verden, er blevet afholdt i Agadir hver sommer siden starten af juli 2004.

Andre kulturelle begivenheder i Agadir inkluderer "Noiz Makerz-festivalen", som præsenterer koncerter med bymusik; det nationale mesterskab i breakdance; "Den internationale dokumentar-film festival", som afholdes hvert år i november; den årlige "Latter-festival"; og den årlige "Internationale kunst-fotografi-festival".

Ud over disse festivaler byder byen også på en række interessante museer, såsom Musée de Talborjt "La Casbah", Musée Bert Flint, Le Musée des Arts Berberes, Musee Municipal de Agadir, og La Medina d'Agadir.

>> Se også rejser til Marrakesh

Kilometerlang sandstrand og Marokkos største marked

Det milde, solrige klima året rundt og ikke mindst den næsten seks kilometer lange, fine sandstrand gør da også Agadir til et ideelt rejsemål, hvis du trænger til at ladet batterierne op og få fyldt D-vitamin-depoterne. Den lange, brede strand og den bagvedliggende promenade er det naturlige samlingspunkt om dagen. Her finder du alt det, du har brug for til en afslappende ferie i form af strandbarer og restauranter.

Går du langs stranden nordpå kommer du til byens marina, hvor der ligeledes er talrige spisesteder, barer og mærkevarebutikker. Fortsætter du forbi marinaen, kommer du til den rigtige fiskerihavn. Her vidner de mange traditionelle fiskerbåde, som ligger på rad og række langs molerne, om, at turismen ikke er byens eneste indtægtskilde.

Selvom det først og fremmest er strandlivet, man rejser til Agadir for at nyde, er der også rig mulighed for at opleve meget andet. Du skal for eksempel ikke bevæge dig ret langt væk fra stranden op i byen, for at opleve et mere ægte marokkansk hverdagsliv. I Souk El Had (markedet) kan du bruge lang tid på at udforske det enorme udvalg af boder med alt fra frugt og grønt til læder og keramik. Vær forberedt på allerede ved indgangen at blive tilbudt en guide til at vise dig rundt på markedet. Disse 'guider' har som oftest forhåndaftaler med bestemte boder. Vil du hellere selv gå på opdagelse, kan du med fordel bruge en af de mindre indgange til markedsområdet. 

Udflugter

Vil du ikke blot dase hele ferien i det bløde sand, er der på en rejse til Agadir desuden rig mulighed for at tage på oplevelsesrige udflugter. Hyggelige landsbyer i Atlasbjergene og markedsbyenTaroudant er således alle inden for komfortabel afstand til en dagsudflugt fra Agadir. Med en enkelt overnatning er det også oplagt at benytte chancen for at opleve farverige Marrakech.

Trænger du til adspredelse fra strandlivet, har du på en rejse til Agadir også mulighed for at gå en runde på en af de tre golfbaner ved byen. Der er ligeledes adskillige surfskoler i området, hvis du vil lære at tæmme Atlanterhavets bølger.

Rejser til Marokko

Læs mere om Marokko og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Marokko her

Hoteller i Agadir

Populære hoteller i Agadir

Marokko, Agadir
7,9
Godt
122 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 8 km
  • Nærmeste strand: ca. 500 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Marokko, Agadir
7,1
Godt
1703 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 9 km
  • Nærmeste strand: ca. 350 m
  • Pool (evt. sæsonåben)
Marokko, Agadir
8,5
Meget godt
1745 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 10 km
  • Nærmeste strand: ca. 350 m
  • Pool (evt. sæsonåben)