Rejser til Marrakech

Marrakech er en eksotisk by med masser af spændende ting at opdage. Her finder du travle markeder, labyrintlignende gader, slangetæmmere og luksushoteller. Byen ligger ved foden af Atlasbjergene og er Marokkos mest populære turistdestination.

Navnet Marrakech betyder Guds land. Byen ligger ved foden af Atlasbjergene, og til feriebyen Agadir ved kysten tager det ca. to timer i bil.  Marrakech ligger et godt stykke ind i landet, hvilket betyder at klimaet byder på varmere sommer og lidt koldere vinter end nede ved kysten. Marrakech er helt anderledes end Agadir – her kommer du tættere på den originale marokkanske kultur. Byen kan føles både kaotisk, mystisk og eksotisk, lidt som at træde ind i et eventyr fra 1000 og 1 nat. Men her får du også alle moderne faciliteter, og mange virkelig fine hoteller.

Byen er opdelt i to dele: den gamle og den nye del. Den nye delen af byen kaldes for Ville Nouvelle. Dette er en moderne bydel med brede og rene gader, gode restauranter og nye shoppingcentre. Den anden del af byen hedder Medina (hvilket netop betyder «by» på arabisk) og det er her du måske farer lidt vild i labyrinten af små gader og gyder, og du vil straks føle dig hensat til en lidt anden verden.

Hjertet i Medina er den store plads Djemaa El-Fna. Om aftenen forvandles pladsen til en stor madfestival med underholdning lige ved bordet. Det kan være akrobatik, slangetæmmere, folkedans eller måske en tryllekunstner. I området ved pladsen ligger masser af butikker som sælger f.eks sko, tæpper, sølv, sko, jakker og en masse andet.

Marrakech er et perfekt Instagram-rejsemål. Her er nemlig mange flotte settings, og mange kunst- og arkitekturinteresserede kommer også hertil for at nyde byens særlige charme. Moskeen Koutoubia er byens største, og om aftenen bliver den lyst op – et flot syn. Moskeen ligger 200 meter fra Djemaa El-Kna så den er nem at finde. Du kan også besøge Jardin Majorelle, en smuk botanisk have med forskellige planter, kaktuser og springvand.

Marrakech er en stor by og den kan være ganske uoverskuelig, specielt i den gamle bydel. Det kan være svært at afkode, hvordan busserne kører, så taxi er ofte den bedste løsning. Eller lej en cykel! Du kan også tage med på cykelsightseeing, ikke en dum måde at se byen på, og ofte desuden hurtigere end at tage en taxi.

Man kan groft sagt sige, at der er to typer af hoteller i Marrakech: de store flotte resorthoteller, som ofte ligger et stykke udenfor byen men med alle tænkelige faciliteter som store swimmingpools, spa, tennis og så videre. Eller vælg at bo i en Riad. En Riad er et traditionelt hus, hvor familien ofte stadig bor, men hvor dele af huset er lavet om til et lækkert boutiquehotel. Nogle af dem tilbyder pool oppe på taget.

Lufthavnen ved Marrakech hedder Menara International Airport og ligger ca. 6 kilometer fra centrum. Du kan flyve direkte hertil fra Kastrup. De fleste vælger at blive i Marrakech fra mellem 4 til 7 nætter, det er ofte nok for at opleve og se det hele i Marrakech. Måske kombinerer du Marrakech med en uge i Agadir?

Hvem vil kunne lide Marrakech?

Marrakech er måske noget af det mest eksotiske, du kan opleve ved kun at flyve under fem timer fra Danmark. Dette er et spændende storbyrejsemål, hvor du både får eksotiske oplevelser, spændende gastronomi og mulighed for at bo på et flot hotel til en favorabel pris Rejser du med børn, anbefaler vi at du vælger et mere moderne hotel udenfor bymidten, så I kan puste ud efter dagens oplevelser og måske køle lidt ned ved poolen.

Hvornår skal man rejse til Marrakech?

Marrakech kan besøges hele året, men da  byen ligger i en ørken, kan sommeren være en lidt for lun oplevelse. Om vinteren kan temperaturen falde næsten ned til frysepunktet om natten, hvor der stadig kan være 20 grader om dagen. Forår og efterår er de bedste tidspunkter at besøge Marrakech. Lille tips: da Marokko er et muslimsk land, er hele byen åben og intet lukket ned ved f.eks påske eller i Bededagsferien.

Billig ferie i Marrakech med Solfaktor

Uanset om du skal på storbyferie, kulturferie eller sommerferie så er Marrakech bestemt en feriedestination du bør have i overvejelserne. Marrakech, beliggende nord for foden af de sneklædte Atlasbjerge, er den fjerde-største by i Marokko, efter Casablanca, Fez og Tanger, og er desuden hovedstad i den sydvestlige region Marrakech-Safi.

Byen er kendt for dens røde mure, bygget af Ali ibn Yusuf i 1122-1123, og for en række bygninger bygget i rød sandsten i samme periode, som har givet byen øgenavnet "Den Røde By" eller "Okker-byen". Men dens helt store attraktioner er dens fantastiske gamle bydel (medina), der er på Unescos liste over verdensarv, og dens traditionelle marked - kaldet souk - som er det største marked i Marokko og ét af de største på det afrikanske kontinent. 

Oplagt rejsemål til en storbyferie

De seneste år er der komemt rigtig mange gode flyforbindelser til Marrakech og det betyder at det er nemt at holde en storbyferie her i f.eks. 3-4 dage. Flytiden er ikke meget længere end til Malaga i Andalusien, men det er en helt anden verden du vil opleve her. Betyder økonomien norget for feriebudgettet så er det også værd at tage med at dine penge rækker meget længere på en storbyferie i Marrakech enmd på andre mere kendte destinationer som Barcelona, Rom og Lissabon.

Rejs på storbyferie med Solfaktor til Marrakech, vi glæder os til at byde dig velkommen.

Inspiration til din ferie

Du kan i det følgende få lidt inspiration til din ferie i Marrakech i Marokko, herunder om byens største seværdigheder, klima og vejr og historie. Du finder dog meget mere information om Marrakech og om andre rejsemål i Marokko i vores guide om rejsemålet.

Læs mere om rejser til Marokko

Oplevelser

Her har jeg udvalgt nogle af de største seværdigheder og oplevelser jeg vil anbefale hvis du holder ferie i Marrakech.

El Badi-paladset 

El-badi-paladset, som flankerer den østlige side af Kasbahen, er en større version af den berømte Løvegård i Alhambra-paladset i Granada i Spanien. Det blev bygget over et kvart århundrede af sultanen Ahmad al-Mansur efter hans succes mod portugiserne i Slaget ved de tre konger i 1578 og blev finansieret af den kompensation, som sejren over portugiserne bragte sultanen, samt af den afrikanske guld- og sukkerrørsomsætning.

Med denne overdådige rigdom i hænderne kunne sultanen blandt andet tillade sig at importere marmor helt fra Italien, samt andre kostlige materialer, der skulle afsendes helt fra Frankrig, Spanien og Indien. Selv om paladset nu er en ruin, der ikke har meget andet tilbage end ydervæggene, er stedet en populær turistattraktion på grund af dets spændende historie; og paladset huser også den årlige Marrakech Folklore Festival og andre kulturelle arrangementer.

Saadian-gravene

Denne begravelsesplads fra det 16. århundrede er hjemsted for 66 medlemmer af det saadiske dynasti, der herskede over Marrakesh mellem 1524 og 1668. Der er blandt andet grave for herskeren Al-Mansour, hans efterfølgere og deres nærmeste familiemedlemmer. Stedet forblev ukendt i moderne tid, indtil franskmændene i 1917 opdagede det ved hjælp af luftfotos.

Gravene er placeret på en kirkegård ved siden af den sydlige mur af Albahad-moskeen og indeholder flere grave af Muhammeds efterkommere. Al-Mansours egen grav er rigt dekoreret efter maurisk tradition og blev lavet med det berømte Nasride-mausoleum i Granada som forbillede. Bygningen omkring graven udviser mange træk fra den tids mauriske arkitektur med blomstermotiver, kalligrafi, zellij og carrara-marmor og en stele, som er lavet i fint bearbejdet cedertræ og stuk.

Koutoubia-moskéen

Koutoubia-moskeen, der ligger langs torvet i det sydvestlige medina-kvarter, er den største moské i byen. Den blev opført under Almohad Caliph Yaqub al-Mansur (1184-1199), og har inspireret andre berømte bygninger i den mauriske verden, såsom La Giralda i Sevilla (oprindeligt en maurisk minaret; i dag et klokketårn) og Hassan-tårnet i Rabat.

Moskéen er lavet af rød sten og mursten og er 80 meter lang og 60 meter bred. Minareten, som er bygget af sandsten og er 77 meter høj, er opført i den kendte Umayyad-stil. Tårnet var oprindeligt dækket af Marrakshi-gips, men i 1990'erne valgte eksperter at fjerne gipset for at man kunne se det oprindelige stenarbejde. Spiret på toppen af minareten er dekoreret med forgyldte kobberkugler, der bliver mindre jo tættere, de kommer på tårnets top, hvilket er en stil, der er unik for Marokko. Det siges desuden, at minareten blev lavet sådan, at man fra toppen af tårnet ikke kunne se ind i kongens haremer...

Souk

Marrakesh har det største traditionelle Berber-marked - kaldet souk - i Marokko og ét af de største markeder på det afrikanske kontinent.

Historisk blev soukene i Marrakech opdelt i detailområder for bestemte varer, såsom læder, tæpper, metalarbejde og keramik. Disse opdelinger af detailområder eksisterer stadig groft, men med betydelig overlapning. De mest udbredte varer på soukerne er tæpper, traditionel muslimsk tøj, lædertasker og lanterner.

At prutte om prisen er i øvrigt stadig en meget vigtig bestanddel af at handle i soukene.

Historie

Marrakesh-området blev beboet af berber-bønder i ældre stenalder, og mange stenredskaber er blevet opgravet i området. Det var dog først i 1062, at byen blev grundlagt af Abu Bakr ibn Umar, som var stammehøvding for Lamtuna-stammen (en berber-stamme) og fætter af Almoravide-kongen Yusuf ibn Tashfin (ca. 1061-1106).

Under Almoravidernes herredømme blev der bygget mange moskeer og madraser (koran-skoler) i byen, hvilket gjorde byen til et handelscenter for Maghreb og sub-Sahara (dvs. den del af Afrika, der ligger syd for Sahara). I denne tid voksede Marrakesh hurtigt og etablerede sig som et vigtigt kulturelt og religiøst center i området; så vigtig, at den med tiden overtog førerpositionen fra berber-byen Aghmat, som længe havde været hovedstaden i provinsen Haouz.

I denne periode blev der hidkaldt dygtige andalusiske håndværkere fra Córdoba og Sevilla i det maurisk besatte Andalusien i Sydspanien, som over en længere periode byggede og dekorerede adskillige paladser i byen og udviklede den berømte Umayyad-stil, der er karakteriseret ved udskårne kupler og hvælvede buer.

Den maurisk-andalusiske indflydelse fusionerede med tiden med stilarter, der var opfundet og udviklet i Sahara og Vestafrika, hvilket skabte en unik arkitekturstil, der var fuldt tilpasset Marrakesh-miljøet. Almoravide-kongen Yusuf ibn Tashfin opførte byens første moske (Ben Youssef-moskeen), byggede huse, fabrikerede mønter og bragte guld og sølv til byen. Byen blev efterfølgende hovedstad i Almoravidernes mægtige emirat, der gik hele vejen fra Senegals bredder til centrum af Spanien - og fra Atlanterhavskysten til Algier.

Marrakesh blev senere en af de store fæstningsbyer i den muslimske verden. Byen blev befæstet af Tashfins søn, Ali ibn Yusuf, der i 1122-1123 byggede fæstningsmure, der kan ses endnu den dag i dag. Tashfin byggede også flere moskeer og paladser i byen, og udviklede desuden et sofistikeret underjordisk vandsystem i byen (kendt som "rhettara"), som havde til formål at levere vand til hans nye have.

I 1125 bosatte prædikanten Ibn Tumert sig i den lille bjergby Tin Mal i bjergene syd for Marrakech. Herfra prædikede han lidenskabeligt imod Almoraviderne og anstiftede et oprør, der havde held til at erobre den nærliggende berber-by Aghmat (der som nævnt havde været provinshovedstad indtil Almoravidernes herredømme). Bagefter forsøgte Ibn Tumert og hans tilhængere at erobre Marrakesh, men måtte til sidst opgive det efter en mislykket belejring i 1130.

Hvornår er det bedst at holde ferie i Marrakech

Du kan holde ferie i Marakech året rundt, men de fleste rejser hertil i sommerhalvåret, men som destination for en storbyferie fortrækker mange at rejse i perioder hvor varmen ikke er så voldsom. Marrakech har et steppeklima, der er karakteristeret af milde vintre med gennemsnitlige temperaturer omkring 12 grader og moderat varme til meget varme somre med gennemsntilige temperaturer omkring 26-30 grader.

Vintrene er forholdsvis våde, mens somrene er tørre, hvilket afspejler nedbørsmønstre fundet i middelhavsklima. Byen modtager imidlertid mindre regn end det, der typisk findes i et middelhavsklima, hvilket resulterer i klassificeringen som steppeklima. 

Marrakesh-regionen beskrives ofte som et ørken-område, men det er snarere et område med sæsonbetonet nedbør, hvor fugt bevæger sig under jorden frem for over den.

Skal du rejser til Marrakech i de store ferieperioder som vinterferien, efterårsferien, påskeferien og ikke mindst sommerferien vil jeg anbefale dig at bestille din ferie i god tid. Hotellerne har naturligvis perioder hvor de sætter priserne op alt efter sæson, men det er primært flybilletterne hvor du kan spare en del penge på din rejse ved at booke lang tid i forvejen.

Hoteller i Marrakech

Populære hoteller i Marrakech

Marokko, Marrakech
9,6
Fabelagtigt
155 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 6 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi
Marokko, Marrakech
9,4
Fabelagtigt
605 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 12 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi
Marokko, Marrakech
9,7
Fabelagtigt
452 anmeldelser
  • Nærmeste lufthavn: 8 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi

Seværdigheder

Jeg har her udvalgt nogle få af de seværdigheder, som du har mulighed for at opleve på din ferie i Marrakech.

Koutoubia-moskeen

Koutoubia-moskeen, der ligger i den sydvestlige del af medina-kvarteret, er den største moské i Marrakech og udgør - sammen med den øvrige del af den gamle by - en del af Unescos verdensarv. 

Moskeen blev bygget under kaliffen Yaqub al-Mansur (1184-1199) og måler hele 80 meter i længden og 60 meter i bredden. En lokal legende fortæller, at minareten - der er bygget af sandsten og er hele 77 meter høj - blev bygget sådan, at den ville forhindre en person i toppen af tårnet i at se aktivitet i kongens haremer. En anden bemærkelsesværdig detalje ved minareten er, at spiret oven på minareten er dekoreret med forgyldte kobberkugler, der falder i størrelse, jo længere de er fra toppen.

Minareten har inspireret en række andre berømte bygninger i den islamiske verden, såsom Giralda-tårnet i Sevilla og Hassan-tårnet i Rabat.

Souk

Marrakech er berømt for sine farverige og traditionelle markeder, der historisk set har været blandt Marokkos største og som endnu i dag udgør et af de største traditionelle Berber-markeder i Marokko.

Engang blev markederne - der kaldes for souk på marokkansk - opdelt i detailområder for bestemte varer, såsom læder, tæpper, metalarbejde og keramik. Disse inddelinger eksisterer stadig, men nu med betydelige overlapninger mellem de forskellige varer-grupper. De mest almindelige varer, der sælges på soukerne, er traditionelle marokkanske varer, såsom tæpper, muslimsk tøj, tørrede frugter, the, smykker, læderposer og lanterner. 

Det er stadig almindeligt at prutte om prisen på markederne, så du kan være heldig at gøre et rigtigt godt køb, hvis du giver det en chance.

Bymurene og byportene

Bymurene i Marrakech, der blev bygget af Almoraviderne i det 12. århundrede som beskyttende befæstninger, er op til 5,8 meter høje og har hele 19 porte og 200 tårne langs den 19 kilometer lange strækning omkring byens gamle bycentrum (kaldet medina). Murene er lavet af en særlig rød ler- og kridtart, som har giver byen øgenavnet den "røde by".

En af de meste kendte porte i muren er Bab Agnaou, der blev bygget i det 12. århundrede under Almohad-dynastiet og hvis navn, Agnaou, refererer til mennesker med afrikansk oprindelse syd for Sahara. Hjørnestykkerne i porten er pyntet med blomsterdekorationer og en indskrift fra koranen, som også blev brugt på byporte i det maurer-besatte Al-Andalus.

En anden af Marrakech´ kendt byporte er Bab Aghmat, der ligger øst for de jødiske og muslimske kirkegårde i byen, mens Bab Berrima med sine solide tårne står i nærheden af Badi-paladset. Den måske vigtigste byport i byen er dog Bab el Khémis, der ligger i medinaens nordøstlige hjørne og som blandt andet skildrer et menneskeskabt forår.

Hvorfor skal jeg rejse til Marrakech?

Der er mange gode grund til hvorfor Marrakech skal være den næste storby du besøger, her er et par af dem..

Et mekka for shopping

De traditionelle markeder, souks, og butikkerne holder fast i deres traditioner, og du vil nemt føle dig hensat til fortiden. En billig ferie til Marrakech er den perfekte anledning til at købe souvenirs, luksuriøst tøj og smykker. Marrakech er et paradis for shoppere - især hvis du kan lide at prutte om prisen. Så gå på opdagelse i Souk Cherifia og shop i elegante Akbar Delights, hvor du finder luksustøj lavet af kashmir, bomuld og silke.

Historiens vingesus mærker man overalt i byen

I Marrakech finder du spor af fortidens rigdom spredt over hele byen. Du må ikke gå glip af den spektakulære marokkansk-andalusiske arkitektur, der gav Marrakech sit kaldenavn, Den røde by. Glem heller ikke Koutoubia-moskéen i det sydvestlige Medina. Denne imponerende moske har en minaret, der tårner højt over resten af byen. En anden smuk rød sandstensbygning er det storslåede Palais de la Bahia. Udnyt muligheden for at udforske de omkring 150 værelser og beundre de smukke mønstre skabt på gulvet af de spektakulære, farvede ruder.

Bliv forelsket i det brede udvalg af gallerier og museer, som findes i byen på en rejse til Marrakech. Start med at udforske Bert Flints private hus, Maison Tiskiwin, og kig på den private samling af dekorativ kunst og spændende håndværk fra Marokkos fortid. Tag dig tid til at gå omkring i Douiria Mousassin. Denne restaurerede private lejlighed giver dig et indblik i, hvordan lokalbefolkningen boede i det 17. århundrede. Udforsk også Marrakech Museum of Photography and Visual Arts, der huser moderne kunst, der helt sikkert vil imponere.

Bliv forkælet i et af de mange kurbade

Marrakech har oplevet en sand opblomstring af spaer og kurbade, der udgør perfekte, fredelige tilflugtssteder fra byens liv og leben. Du bliver ført ind i et fredfyldt rum, hvor professionelle massører vil genopfriske din krop og sind med en række behandlinger af verdensklasse.

Du spiser godt i Marokko, og det gælder også i Marrakech

Når daggryet bryder over Marrakech afsløres den livlige Djemaa el-Fria. Denne smukke markedsplads er tætpakket med madboder, der byder på alt lige fra det traditionelle marokkanske køkken til mærkelige og vidunderlige lækkerier. Find en fortryllende restaurant med tagterrasse på pladsen og beundre byen med stil, mens du nyder frisklavede falafler, marokkansk auberginekaviar eller lækker baba ghanoush. Vores yndlingsrestaurant er den skjulte perle, Pepe Nero, beliggende inden for en gammel riad. Dette imponerende spisested byder på udsøgte marokkanske retter serveret i traditionelle omgivelser.

Information om Marrakech

Jeg har her samlet nogle få facts og informationer om Marrakech, såsom byens geografi, befolkning, klima og transport, som kan tjene som inspiration til din ferie i den gamle imperiale by. Hvis du ønsker at finde mere inspiration til din rejse til Marrakech, anbefaler jeg dig at besøge vores blog, hvor du kan finde spændende artikler om alle vores rejsemål. God fornøjelse og god rejse!

Geografi og befolkning

Med knap en million indbyggere er Marrakech den fjerde-største by i Marokko, kun overgået af Casablanca, Fez og Tanger. 

Byen ligger nord for foden af de sneklædte Atlasbjerge, 580 kilometer sydvest for Tanger, 327 kilometer sydvest for den marokkanske hovedstad Rabat, 239 kilometer syd for Casablanca og 246 kilometer nordøst for Agadir.

Med tiden har byen spredt sig nordpå fra det gamle historiske centrum (medinaen) med forstæder som Daoudiat, Diour El Massakine, Yamama, Sidi Abbad, Sakar og Malizia; mod sydøst med Sidi Youssef Ben Ali; mod vest med Massima; og mod sydvest til Hay Annahda.

Syd for byen er der store landsbyer, såsom Douar Lahna, Touggana, Lagouassem og Lahebichate, hvorefter en tur gennem ørkenen fører til byen Tahnaout ved kanten af Atlasbjergene, som er den højeste bjergkæde i Nordafrika.

Klima og vejr

Marrakech har - hovedsageligt - et steppeklima, der er karakteriseret af moderat varme somre og moderat kølige vintre. De gennemsnitlige temperaturer i løbet af året spænder fra 12-13 grader om vinteren til 26-30 grader om sommeren.

Det forholdsvis våde vinterklima og tørre sommerklima i Marrakech afspejler det nedbørsmønster, der findes i områder præget af middelhavsklimaet. Byen modtager imidlertid mindre regn end det, der typisk findes i et middelhavsklima, hvilket resulterer i klassificeringen som steppeklima.

De varmeste måneder i året er juli og august med gennemsnitligt 29 grader, efterfulgt af september med 27 grader i gennemsnit, mens januar er den koldeste måned i året med 13 grader i gennemsnit, efterfulgt af februar og december med 13 grader i gennemsnit.

Transport

Marrakech har en international lufthavn - Marrakech-Menara Lufthavn (RAK) - som ligger kun 3 kilometer sydvest for byens centrum. Lufthavnen har flyvninger til en række af europæiske destinationer, samt til den større by Casablanca, samt flere arabiske nationer.

Lufthavnen har formelt set to passagerterminaler, men i praksis fungerer de mere eller mindre som én stor terminal. Der er i øjeblikket en tredje terminal under oprettelse. De to terminaler har en årlig kapacitet på 4,5 millioner passagerer. 

Det spanske busfirma Alsa har regelmæssige og pålidelige afgange mellem lufthavnen og medinaen (bussen afgår fra et busstoppested overfor Koutoubia-moskeen) og mellem lufthavnen og den nye del af byen. Busserne afgår hvert 30. minut mellem kl. 06.15 og 21.30 og tager omkring 25 minutter.

Fra Marrakesh banegård er der desuden daglige togforbindelser til andre større byer i Marokko, såsom Casablanca, Tanger, Fez, Meknes og Rabat.

Rejser til Marokko

Læs mere om Marokko og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Marokko her