Rejser til Luxor

Luxor er en oase ved Nilen. En historisk og imponerende historisk by med omgivende ørkenlandskaber, der byder på det autentiske Egypten. Her kan du opleve majestætisk arkitektur, historiske mysterier og imponerende templer og grave. Book en billig rejse til Luxor med Solfaktor!

Luxor som rejsemål

Luxor er en by i Egypten på Nilens østbred, og her er vi cirka 200 kilometer nord for Aswan, som er en af de mest sydlige byer, hvor turister kommer normalt. Byen er hovedmålet for turister i denne del af Egypten og tiltrækker mange rejsende. Luxor er kendt for sin rige historiske og de mange kulturelle skatte fra den faraoniske tidsalder i landet, og er hjemsted for nogle af de mest imponerende seværdigheder og monumenter i Egypten.

Valutaen i Luxor og Egypten er egyptiske pund (forkortes LE) og du skal have et visum til dit ophold i Egypten. Du kan ansøge om et turistvisum online eller på den egyptiske ambassade i Oslo. Det er også muligt (og nemmest) at købe et turistvisum, der er gyldigt i 30 dage ved ankomst til en international lufthavn i Egypten. Visummet koster 25 USD og skal betales kontant i netop USD eller euro. Det er en formalitet du klarer på et kvarter i lufthavnen når du er landet.

Attraktioner i Luxor

Ligesom i Kairo er Luxor rig på arkæologiske skatte og er en fantastisk destination for historieinteresserede. Byens seværdigheder vil give dig et indblik i Egyptens gamle kultur og antikke fortid, og for mange er dette en wow!-oplevelse man aldrig glemmer. At gå og igennem og opleve historie, som er så velbevaret efter mange tusinde år rent fysisk er unikt. Tag til Karnak-templet, et imponerende tempelkompleks kendt for sine enorme søjler, statuer og  velbevared hieroglyffer. Tag turen sammen med en guide, det gør oplevelsen mange gange bedre. Guiden kan læse hieroglyfferne og fortælle, hvad de betyder, og hvad de forskellige dele af templet havde af funktioner.

Luxor-templet, der ligger i centrum af byen, er et af Luxors mest imponerende vartegn. Det er kendt for sin arkitektur og de store statuer af farao Ramses II (ca 1.300 - 1.200 f.kr), der vogter indgangen.

På vestsiden af Nilen ligger Kongernes Dal, hvor mange af kongegravene fra det gamle Egypten ligger. Udforsk faraonernes spektakulære grave, inklusive Tutankhamons grav, og oplev stemningen i den historiske nekropolis (de dødes by). Hatshepsut-templet (som blev bygget ca. 1.500 f.kr) er dedikeret til den magtfulde dronning Hatshepsut og er et mesterværk i oldtidens arkitektur. Templets tre massive terrasser rejser sig over ørkenen og ind i klipperne i Deir el-Bahari. Brug også gerne noget tid ved Medinet Habu, et arkæologisk område, der ligger for foden af Theben-klipperne overfor Luxor. Her kan du se blandt andet Ramses III's tempel og kongelige paladser.

>> Læs mere om din ferie i Egypten her

>> Læs mere om din rejse til Kairo her

>> Læs mere om din ferie i Hurghada her

Hvornår skal man rejse til Luxor?

Det bedste tidspunkt at rejse til Luxor på er normalt om vinteren, og højsæsonen for os skandinaver er fra november og februar. Her er der behagelige dagtemperaturer på omkring 20-25 grader, solskin og lidt regn fra tid til anden. Om aftenen vil det være skønt, at have en jakke eller lun trøje på, om dagen skal der solcreme på og solhat. Jul og nytår er hektiske og ofte totalt udsolgt i Luxor på alle hoteller og krydstogtsskibe.

Forår (marts-april) og efterår (oktober-november) er også gode tidspunkter at besøge Luxor på. I disse perioder er det lidt varmere men også lidt færre turister sammenlignet med hvordan det er om vinteren. Sommeren fra juni til september kan være ekstremt varm med temperaturer, der når langt over 40 grader i skyggen. Her vil en dag i Kongernes Dal ikke være en rar oplevelse, og det vil være så varmt, at du helst bare bliver hængende ved poolen på dit hotel.

Aktiv ferie i Luxor

Der er masser af muligheder for at have en aktiv ferie i Luxor. Du vil først og fremmest opdage, at du går mange skridt på en dag, når du besøger f.eks Dronningernes eller Kongernes Dal, eller når du tager på shopping og måske farer lidt vild i selve Luxor by.  En gåtur langs strandpromenaden (El Corniche) kan også anbefales, men vær klar til, at blive tilbudt at køretur i hestevogn virkelig mange gange.

Hvis du har pengene til det, så tag på en spektakulær ballontur over Luxors majestætiske seværdigheder, og oplev en vild udsigt over byen, Nilen og den omkringliggende ørken. Ballonturen starter tidligt om morgenen, så du kan se solen stå op. Noget du aldrig glemmer.

Tag ud på kamelridning i ørkenen og udforsk mindre kendte seværdigheder, ørkenoaser og lokale landsbyer. Det er en god idé, at have en guide med - og en masse vand.

Det er også populært at leje en cykel og udforske Luxor langs Nilen. Du kan cykle langs flodbredden, cykle ind i små landsbyer og opdage skjulte perler uden for byens hektiske leben. Cykl langs marker,  kanaler som bruges til at forsyne landbruget med vand og hold pause i skyggen af en palme.

 Tag en bådtur på Nilen i en lille, traditionel båd (felukka) og nyd den smukke udsigt over floden. Mange besøger Luxor som en del af et krydstogt på Nilen, hvor du besøger andre steder langs Nilen som f.eks Aswan, Edfo og Kom Ombo.

Nogle af de større hoteller tilbyder også muligheder for at spille tennis, fitness eller vandgymnastik.

Mad, drikke og natteliv i Luxor

Luxor byder på en meget stort udvalg af restauranter, caféer og ikke mindst street food som falafel, diverse juicebarer, sandwiches og der er faktisk også en McDonald´s i byen. Flere steder tilbyder man traditionel egyptisk morgenmad, som omfatter friske grøntsager, foul (kogte, brune bønner serveret med forårsløg og limejuice) falafel, hummus, fetener (en slags egyptisk fladbrød) og myntete (chai nah-nah). 

Du kan også smage traditionelle egyptiske retter som koshari (en blanding af ris, pasta, linser og tomatsauce) eller ta'ameya (falafel), eller naturligvis også klassiske arabiske retter som kebab og shawarma. Til dessert er der mange forskellige egyptiske søde sager som basbousa, en semuljekage med sød sirup og naturligvis baklava (filodej med masser af nødder overhældt med sirup).  Luxor har også en række restauranter, der tilbyder internationale retter med smager fra alle verdenshjørner. 

Nattelivet i Luxor er ret stille sammenlignet med andre feriebyer i Egypten. Her er på ingen måde samme natteliv som i Sharm el-Sheikh, selv om der er natklubber på nogle skibe, som ligger langs Nilen. Byen er mere kendt for sin loungekultur, hvor man hygger sig med en vandpibe. Du finder flere caféer, tehuse og barer i byen med en afslappet atmosfære, rolig musik og sjove folk at snakke med. Prøv den aromatiske egyptiske myntete, og nyd den sociale oplevelse ved at ryge shisha (vandpibe), mens du nyder det lokale liv en aften i byen.

Fly til og hotel i Luxor

Du kan nemt rejse fra Danmark til Egypten og Luxor men der er ingen direkte fly, du skal skifte i f.eks Kairo. Flyrejsen fra Kastrup til Luxor International Airport (LXR) tager i alt inkl flyskifte ca. 8 timer. Mange besøger dog Luxor som en del af en større rejse til Egypten, og flyver f.eks fra Sharm el-Sheikh.

Når du ankommer til Luxor, kan du tage en taxa fra lufthavnen til dit hotel, og du finder en taxaholdeplads lige uden for ankomsthallen. Men husk at aftale en pris på forhånd - du skal ikke give mere, end hvad du synes er rimeligt. Hæv gerne lokal valuta (egyptiske pund, forkortes LE) til taxaen.

Der er et bredt udvalg af overnatningsmuligheder i Luxor. Du finder hyggelige boutiquehoteller, store all-inclusive resorts og ferielejligheder med lokal charme. Husk - du får ret meget "hotel for pengene" i Egypten, så vælg måske et hotel med lidt flere stjerner end normalt. Du vælger selv, om du vil booke fly og hotel hver for sig, eller om du vil bestille en pakkerejse med fly og hotel inkluderet. Uanset hvad som passer dig bedst, kan Solfaktor hjælpe dig med at finde den bedste løsning til din ferie i Luxor!

Rejser til Egypten

Læs mere om Egypten og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Egypten her

Hoteller i Luxor