Rejser til Ligurien

Sol, strand, natur og skønhed - du får det hele når du rejser til Ligurien. Selvom Ligurien er lille i areal, dækker regionen noget af Italiens bedste og mest berømte kyst. Book en billig rejse til Ligurien med Solfaktor i dag!

Ligurien ligger i det nordvestlige Italien, og grænser op til Frankrig i vest, fulgt af regionerne Piemonte, Emilia-Romagna og Toscana - og sidst men ikke mindst, Middelhavet, eller det Tyrrhenske Hav, for at være mere præcis. Det er et faktum, at Ligurien har hele 342 kilometer kyst, noget som gør regionen utrolig populær om sommeren. Samspillet med havet sætter naturligvis sit præg på mange aspekter - alt fra vegetationen til den traditionelle madlavning.

Blomsterrivieraen, La Riviera dei Fiori

Havet og de omkringliggende bjerge skaber et helt specielt mikroklima i Ligurien, hvilket giver særdeles gode vækstbetingelser for planter og blomster. Det er et faktum, at strækningen mellem Ventimiglia nær grænsen til Frankrig og San Remo kaldes for La Riviera dei Fiori, Blomsterrivieraen. Kulminationen af farver, former og blade nås i San Remo, byen som nok er mest kendt for sit casino, men som også kaldes Città dei Fiori - blomsternes by, og hvert år, et tidspunkt mellem januar og marts, hvor foråret allerede er kommet, afholdes der en blomsterfestival, som lokker tusindvis af besøgende til.

Farvernes region

Når man taler om at være glad for farver, så er det ikke bare blomsterne som bidrager til Liguriens farvespækkede facade, husene spiller også en stor rolle. Jeg elsker at sætte mig i toget i Milano og rejse mod syd. Efter jeg har kørt gennem de store landområder i Lombardiet og Piemonte, bemærker jeg straks, når jeg passerer grænsen til Ligurien, for det er præcist her, at husene skifter farve fra grå til pastel. Toget passerer husfacader i okker, gul og rosa, og mellem husene hænger vasketøjet til tørre i solen. For vinduerne er der skodder i forskellige nuancer af grønt. Det er prototypen på Italien, og det er helt rigtigt. Lige præcist vinduerne i de liguriske huse har en helt speciel historie.

Du behøver ikke gå længe rundt i en ligurisk by, før du bemærker, at mange af vinduerne reelt ikke er vinduer, men er malet direkte på muren af dygtige kunstnere. Det er en slags Trompe d'oeil, som går tilbage til det sene 1700-tal, hvor Ligurien var sin egen republik og hvor regeringen havde brug for at strække finanserne. Man bestemte derfor at indføre en særlig vindues-skat på alle huse, som havde mere end fem vinduer. Men Liguriens indbyggere var smartere end regeringen, og undgik skatten ved at tilmure vinduerne og erstatte dem med en malet version. En tradition som er yderst levende i dag, selv om skatten ikke eksisterer mere.

Pestoens og focacciaens hjemsted

Som om havet, farverne, naturen og de gæstfrie indbyggere ikke var anledning nok til at tage til Ligurien, så kan regionen også bryste sig af en førsteklasses gastronomi. I regionens hovedstad Genova så pestoen for mange år siden dagen lys for første gang, og nu er den et populært tilbehør til pasta over hele verden. Men tro ikke, at hvad som helst kan kalde sig for pesto - den ægte vare består af basilikum fra området Pra i Genova, olivenolie fra den liguriske Riviera, italienske pinjekerner, parmesanost fra Parma, pecorino fra Sardinien og hvidløg fra Vassalico. Ja, vil du spise en ægte pesto, er det nok lettere at sætte sig på flyet til Genova, end at forsøge at finde ingredienserne selv.

Selv focaccia, eller på den lokale dialekt a fügassa, har sin oprindelse i Genova. Allerede i middelalderen kunne byens indbyggere nyde duften af nybagt brød, når de promenerede gennem byen. I dag er der flere forskellige varianter af den klassiske focaccia alla genovese. Prøv f.eks. focaccia col formaggio di Recco, en udgave fyldt med ost fra byen Recco, som kan få hvem som helst til at klappe sig på maven.

Sidst, men ikke mindst - Cinque Terre

Jeg slutter, hvor jeg begyndte - i Monterosso. Byen hvor jeg blev forelsket i Italien, er også den nordligste af de fem små fiskerbyer, som indgår i naturreservatet Cinque Terre. Sammen med byerne Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore, former Monterosso et landskab, som ikke findes nogen andre steder i verden. Det er som en drøm, og gang på gang må du knibe dig selv i armen for at forstå, at du befinder dig midt i den ... altså drømmen. Mellem fiskerbyerne kan du vandre, taget toget eller sejle, alt efter egne ambitioner, men at opleve fiskerbyerne fra søsiden er en oplevelse, jeg vil anbefale varmt. Og afslutningsvis vil jeg give dig et lille hemmeligt tip. Hvis du befinder dig i området omkring Cinque Terre og er blevet træt af turister, så tag en tur til byen Portovenere lige syd for de fem byer. Den er mindst lige så smuk, men knapt så turistet.

Le Cinque Terre er oplagt til en kombineret aktiv ferie, hvor sol og strand og det afslappede kulturliv også kræver sin plads, da her udgår hen ved 100 vandrestier af forskellig sværhedsgrad, samtidig med at man kan dykke eller dyrke anden form for vandsport midt i denne kulturelle oase.

Rejsemål i Ligurien

Populære hoteller i Ligurien

Italien, Ligurien, San Remo
  • Nærmeste lufthavn: 64 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Restaurant
Italien, Ligurien, Santa Margherita
  • Nærmeste lufthavn: 45 km
  • Internetadgang/Wi-Fi
  • Parkering
Italien, Ligurien, Diano Marina
  • Nærmeste lufthavn: 102 km
  • Pool (evt. sæsonåben)
  • Internetadgang/Wi-Fi

Aktiv ferie i Ligurien

Generelt for Ligurien er, at der er rig mulighed for at hidkalde sin indre vandhund eller den tålmodige vandrer; Den smalle regioner har alle steder nem adgang til havet, og med dens bjergrige natur er der lagt op til en aktiv ferie på mange fronter.

Det er ikke overdrevet at sige, at Ligurien eller Den Italienske Riviera, som kyst-regionen også kaldes, er et sandt paradis for de vandrelystne. Som nævnt ovenfor er det ikke mindst den berømte nationalpark Cinque Terre, som lokker i den sammenhæng. Cinque Terre, der ligger langs med kysten, står på UNESCO’s verdensarvsliste på grund af sin unikke skønhed og den måde, hvorpå byer og natur er integreret harmonisk med hinanden. Området breder sig over 12 kilometer, så der er lagt op til mange timers god vandring, hvis du giver dig god tid undervejs. Det får du sandsynligvis lyst til, for der er meget at se på: Den frodige natur, de panoramiske udsigter over de stejle klipper og det turkisblå hav, samt ikke mindst de helt specielle, farverige kystbyer, der er så karakteristiske for Ligurien.

Navnet Cinque (fem på italiensk) Terre har sin forklaring i, at området rummer 5 små landsbyer, og mange vælger at vandre fra by til by, mens de nyder landskabet og havudsigten undervejs. Landsbyerne hedder Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola og Riomaggiore, og har tilsammen 7.000 indbyggere. De blev grundlagt i Middelalderen, og den ældste, Monterosso al Mare, stammer helt tilbage fra år 643. Dengang flygtede folk ud mod kysterne for at undslippe invaderende barbarer, og grundlagde denne billedskønne by på klipperne. Det er dog ikke kun Cinque Terre, der er guf for den vandrerlystne, når rejsen går til Ligurien. Prøv også vandreruterne i Nationalparken Montemarcello-Magra, der starter i den kønne by Montemarcello. Længere nede ad kysten ligger Nationalparken Portovenere, som inkluderer øerne Palmaria, Tino og Tinetto. Det er relativt let at vandre på øerne, hvor du kan opleve fantastiske udsigter. Du vil sjældent støde på store flokke af turister, og kan dermed nyde gåturen og freden i ro og mag.

Cykelferie i Ligurien

Ligesom Ligurien, farvernes land, er oplagt at opleve på nært hold og i dit eget tempo med vandrestokken i hånden, er det en fryd at opleve denne usædvanligt smukke kystregion fra cykelsadlen. Italien er et cykelland par excellence, og hverken i smukke Ligurien eller i de fleste andre italienske regioner vil du komme til at føle dig alene på vejene som cyklist. Der er mange muligheder for at leje cykler i byerne og turistområderne i Ligurien, og nogle hoteller stiller også cykler til rådighed for deres gæster. Cinque Terre er et oplagt område at besøge på cykel, hvis du ikke er bange for udfordringer og stejle bakker. Ligurien byder dog også på mange mindre anstrengende muligheder for eventyr på jernhesten.

En særdeles behagelig cykeltur kan du, din partner og din familie for eksempel opleve, hvis I tager ruten, der ofte kaldes ”Cykel-rivieraen”, eller Parco Costiero del Ponente. Det er en cykelsti, der løber mellem San Lorenzo al Mare og Ospedaletti. Den er 20 kilometer lang, og du passerer gennem den smukke kystby San Remo på vejen. San Remo er i øvrigt mål for det meget kendte cykelløb Milano – San Remo. Et stort plus ved ”Cykel-riviera”-ruten er – ud over de storslåede udsigter over kysten – at den er helt fri for traffik. Det giver en fantastisk ro til bare at nyde turen og omgivelserne.

Golfferie i Ligurien

Ligurien er en rigtigt god golfdestination, så hvis tid på græsset med en golfkølle i hånden hører til din forestilling om den perfekte ferie, er Ligurien ikke et dårligt sted at rejse til. Du vil have et fornuftigt udvalg af golfbaner at vælge imellem, herunder nogle, der hører til klubber og nogle, der er tilknyttet resorts. Den golfbane i Ligurien, der har flest anbefalinger fra golf-kendere, er Circolo Golf Degli Ulivi San Remo, som naturligvis har 18 huller.

Malerkursus i Ligurien

Hvis du har en kunstnerisk åre, eller er nysgerrig efter, om du kunne udvikle en, er Ligurien et rejsemål, der med sine uforglemmelige landskaber og farvestrålende kystbyer vil inspirere dig. Kunstnere har altid flokkedes om Den Italienske Riviera, som blandt andet er kendt for et helt særligt lys, der understreger regionens skønhed. Der er mange muligheder for at modtage undervisning i eksempelvis akvarelmaling i Ligurien. Både i form af workshops og som længere kurser, hvor den daglige undervisning er en central del af din ferie. Nogle resorts, hoteller og agriturismo’er afholder også workshops, som deres gæster kan deltage i, sædvanligvis mod ekstra betaling. Kontakt os for at høre nærmere om mulighederne.

Madlavningskursus i Ligurien

Drømmer du om at kunne røre en pesto sammen, som smager, så englene synger? Så er du kommet til rette sted, hvis din ferie bliver afholdt på Den Italienske Riviera. Ligurien er en destination, som i allerhøjeste grad står for gastronomi i den yderst velsmagende ende af skalaen. Og når det er Italien, vi taler om, siger dette jo ikke så lidt. Du kan med fordel integrere et madlavningskursus i din aktive ferie i Ligurien, for her vil du få mulighed for at trylle med nogle af de bedste råvarer, Italien har at byde på. Der er et stort udvalg af madlavningskurser til rådighed i de områder i Ligurien, hvor der kommer mange feriegæster. For at nævne et eksempel, samarbejder vi selv med det dejlige feriested Agriturismo L’Amandola i La Spezia, hvor du har mulighed for at lære at lave eksempelvis den liguriske opfindelse pesto, pasta eller marmelade på ægte italiensk maner.

Dykning i Ligurien

Det er ikke kun på landjorden, Ligurien er et eventyr at udforske. Undervandslivet ud for kysten skal ikke undervurderes, og uanset om du er begynder eller en erfaren dykker, vil Ligurien ikke skuffe dig. Især den maritime Nationalpark ved Portofino byder på mange smukke syn og sjove oplevelser under vandet. Her vil du se en stor variation af farvestrålende fiskearter, blæksprutter, søstjerner og skaldyr, og fascinerende koralrev. For erfarne dykkere er det muligt at komme ud på de større dybder, hvor du blandt andet kan opleve skibsvrag på havbunden.

Hvis du har dykkercertifikat, eller hvis du er villig til at tage det, mens du holder ferie i Ligurien, kan du møde ingen ringere end en statue af Kristus under vandet. Denne unikke oplevelse får du ved at tage med på en af de guidede dykkerture, der arrangeres af flere dykkerskoler i byerne og turistområderne i Ligurien, især i Portofino. I vandet foran San Fruttuoso-kirken, som ligger naturskønt og forholdsvis svært tilgængeligt placeret i en lagune for foden af en bjergskråning, er en høj bronzestatue af Kristus med løftede arme sunket ned på ca. 15 meters dybde. Til ære for og minde om de mange liguriske sømænd, der gennem tiderne har mistet livet på havet.

Rejser til Italien

Læs mere om Italien og find inspiration til din næste rejse her

Find rejsen til Italien her

Hvad siger gæsterne i Ligurien?

8,4
Samlet gæstebedømmelser
Baseret på 56 anmeldelser